Haber: Ali Taş

Antalya’nın Korkuteli İlçesi’ne bağlı Bozova köyünde özel bir şirket tarafından meralık alanda yapılması planlanan ve 530 dönüm mera alanını etkileyecek olan Güneş Enerji Sistemi (GES) ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu bilgilendirme toplantısında, Bozova köylüleri, meralarında GES istemediklerini belirterek tepki gösterdiler.

Bozova kapalı Pazar alanında gerçekleştirilen toplantıda, ÇED Raporu bilgilendirmesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değerlendirme Bakanlığı yetkilileri ve ÇED raporunu hazırlayan şirket yetkilileri tarafından gerçekleştirildi. Yetkililerin yaptıkları ÇED sunumunun ardından söz alan Bozova köylüleri düşüncelerini açıkladılar.

“HAYVANCILIĞA DARBE VURMAKTIR”

Köylüler, “ülkemiz, dışarıdan et ithal ederken, bölgenin hayvancılık merkezi olan bu bölgede meralara GES yapmak, zaten can çekişen hayvancılığa büyük bir darbe vurmaktır” diyerek karşı çıkma nedenlerini ifade ettiler. Pandemi dönemi ile birlikte gıda güvenliğinin ne kadar önemli olduğunun gündeme geldiğini ifade eden köylüler, gıda krizinde en önemli çözümlerden birisinin hayvancılık olduğunu, bu nedenle de hayvancılığa vurulacak her darbenin gıda krizini derinleştireceğini söylediler.

“GENÇLERİMİZ KALMADI”

Hayvancılığın bitmesinin bir diğer sonucu olarak da gençlerin artık köyde kalmak istemediğini, yaşanan kuraklıklar nedeni ile tarımın can çekiştiğini, köyde kalan az sayıda gencin de hayvancılıkla yaşamını devam ettirdiğini, şayet GES yapılıp da mera alanları da elden giderse köyde hiçbir gencin kalmayacağının altını çizen köylüler, gençlerin geleceklerinin karartıldığını söylediler.

KADINLAR ÇOĞUNLUKTAYDI

Toplantıya katılımda dikkat çeken bir diğer nokta da kadınların katılımının yüksekliğiydi. GES istemediklerini söyleyen kadınlar, geçimlerini hayvancılıktan sağladıklarını, şayet hayvancılık biterse, Bozova’da yaşamında biteceğini söyleyen kadınlar, “meralarımızdan ne istiyorsunuz?” diye sordular.

“KARŞI OLDUĞUMUZ GES DEĞİL, YER SEÇİMİ”

Toplantıda söz alan Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi eski Üyesi Fahrettin Köken, GES’e karşı olmadıklarını, yer seçimine karşı olduklarını belirterek, “bula bula merayı mı buldunuz” diye sordu.

BAYRAM ALİ ÇELTİK: “KABUL EDİLEBİLİR BİR DURUM DEĞİL”

Pandemi döneminde insanlar gıdanın ne kadar önemli olduğunu gördü. Bu bölge önümüzdeki 20 yıl içerisinde nüfusunu ikiye katlayarak büyüyor. Aynı zamanda bu bölge tahıl ve hayvancılık ambarı. GES için seçilen bu alan, hayvancılığı doğrudan etkilediği için kabul edilebilir bir durum değil. Enerji çok önemli ama doğru yer seçimi olması gerekiyor. Diğer yandan, sosyolojik açıdan baktığımızda, köyle büyük oranda boşalmış durumda. Bu alanlar yapılıp da hayvancılık zarar görürse, burada kalanlar da şehire gidecek ve bu bölgede kimse kalmayacak.

Toplantıyı gerçekleştiren yetkililer, kendilerinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görevlileri olduklarını, burada halkın konu ile ilgili görüş ve düşüncelerini almak üzere bulunduklarını ve hazırlayacakları rapor ile bu düşüncüleri bakanlık merkezine ileteceklerini söyleyerek toplantıyı bitirdiler.