Haber/Sabri Kırdar

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri Roboski katliamında hayatını kaybedenleri andı. Attalos Heykeli önünde yapılan basın açıklamasını Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri adına Hülya Hasbay okudu. Yapılan açıklama şunlar ifade edildi.

28 Aralık 2011, Türkiye siyasal tarihinin utanç tablolarından biridir. Bu tarihte ortaya çıkan dehşet fotoğrafı, devlet denen aygıtın nasıl bir mantaliteye sahip olduğunun dışavurumudur.
Operasyon öncesi heronlarla görüntüler alınmış ve bu insanların sivil olduğu biliniyor olmasına karşın kim ne amaçla operasyon emri verdi ve 19’u çocuk 34 yurttaşımızın F-16 uçaklarıyla katline neden oldu?

Biz bu  geleneği Dersim’den, Geleyê Zîlan’dan, Madımak’tan, Maraş’tan Suruç ve Ankara Gar katliamından biliyoruz.  Bu bir istihbarat hatası değil, bir insanlık suçudur.

Devlet, masumiyet karinesini hayata geçirmek istiyorsa,  sorumlular yargı önüne çıkarılmalıdır. Dönemin bütün yetkilileri bağımsız yargının önünde hesap vermelidir. Bu hukuk devleti olmanın bir gereğidir. Aradan 12 yıl geçmesine rağmen hiçbir sorumlu ortaya çıkarılmamış vahşet unutturulmaya çalışılmıştır. Olay sonrası yaşananlar da bir o kadar vahimdir. Olay yerine insani yardımın gitmesi engellenmiş, cenazeler bizzat köylüler tarafından kendi olanaklarıyla o zemheri soğukta, zorlu koşullarda sınırın Türkiye tarafına getirilmiştir.

Bu insanlara terörist dendi, milis dendi, kurye dendi… Hiç biri olmayınca aralarında şu terör örgütü bu terör örgütü mensupları var dendi.

Ama en nihayetinde bu insanların yaşamlarını idame ettirebilmek için sınır ticareti yaptığı, resmi bir tabirle kaçakçılık yaptığı ortaya çıkmış/anlaşılmıştır. Bu kaçakçılık sizin bir gecede yapılan yolsuzlukların, elde edilen rantların karşısında devede kulak bile değil. Yandaşlara dağıtılan ihalelerin, rantların, çoklu maaş alanların karşısında lafı bile olmaz.

Roboski’li ailelerin adalet mücadelesi için kurdukları; Roboski için Adalet, Yeryüzü İçin Barış Derneği de KHK ile kapatıldı. Böylece hak arama yolları tümüyle kapatıldı. Bu ve benzeri olaylarda cezasızlık uygulamasının önü açılmış oldu.

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri olarak diyoruzki: Ülkemizin tarihinde birden çok Roboski var işte Maraş işte Gar katliamı ve daha niceleri hiçbirinin sorumluları ortaya çıkarılmış ve cezalandırılmış değil, bunlarla yüzleşmeden sorumluları bulunmadan ülkede hukuktan söz etmek mümkün değildir. Toplumsal barışı sağlamak ise hiç olanaklı olmayacaktır.
Roboskive benzeri katliamlar insanlığa karşı işlenmiş suçlardır. İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımı olmaz. Roboski’nin failleri, azmettiricileri ve kollayıcıları yargılanıp hak ettikleri cezalara çarpıtılıncaya kadar bu davanın takipçisi olacağız.
Şayet bir helalleşme olacaksa önce buralardan başlanmalı bu ve benzeri gerçeklerle ile yüzleşilmelidir.