HABER: ESRA TOKAT

14 Aralık 2021'de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde "Sefalete mahkum değiliz, krizin faturasını ödemek zorunda değiliz. Yoksullaşmaya ve ekonomik krize karşı forumda buluşalım" başlığı ile forum düzenlemek isteyen öğrencilere polis müdahale etmişti. Forum düzenlemek isteyen en az 20 üniversite öğrencisi ve bir akademisyen de gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan 13 öğrencinin Ankara İl Emniyet Müdürlüğü tarafından gönderilen kararla KYK burslarının kesildiği öğrenildi. 

"BİZ BU ŞARTLARDA OKULUMUZU NASIL OKUYACAĞIZ?"

Foruma katıldığı için KYK bursu kesilen ve ismini vermek istemeyen bir öğrenci, "Geçinemiyoruz' diyerek ekonomik krizi konuşmak istediğimiz etkinlik yaptırılmadı. Zaten aldığımız KYK bursları ile geçinemediğimizi söylemek için bir araya geldik. Buna rağmen temel ihtiyaçlarımızı bile sağlayamazken bir de üstüne bize verilen 850 liralık bursumuz/kredimiz de kesildi. Eyleme katılan öğrenciler şu an açlığa ve sefalete bile bile mahkum ediliyor. Aramızda sadece KYK burs ve kredisi ile geçinen arkadaşlarımız var. Şimdi soruyoruz, biz bu şartlarda okulumuzu nasıl okuyacağız? Geçimimizi nasıl sağlayacağız?" diyerek yaşanan bu duruma isyan etti.

NE OLMUŞTU?

14 Aralık 2021'de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde "Sefalete mahkum değiliz, krizin faturasını ödemek zorunda değiliz. Yoksullaşmaya ve ekonomik krize karşı forumda buluşalım" başlığı ile forum düzenlemek isteyen öğrencilere polis müdahale etmişti. Forum düzenlemek isteyen en az 20 üniversite öğrencisi ve bir akademisyen de gözaltına alınmıştı.

“TÜM İKAZLARA RAĞMEN OTURMA EYLEMİNE GEÇTİNİZ”

Gözaltına alınan öğrenciler adliyeye sevk edilirken, yaşanan olaya ilişkin ifade tutanağında ayrıca şunlar yer almıştı:

* Yapılan tüm ikazlara rağmen dağılmayarak oturma eylemine geçmeniz, daha sonra birbirinize kenetlenerek yüksek sesle ‘Mülkiye Marşı’ söyleyerek eğitim öğretimi aksatacak şekilde, ısrarla diğer öğrencileri de eyleme davet etmek suretiyle kanuna aykırı eyleminize devam ettiğinizden dolayı zor kullanılarak Cumhuriyet Savcısının talimatları doğrultusunda ‘2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa Muhalefet’ suçundan hakkınızda gerekli işlemlerin yapılabilmesi amacıyla yakalanarak Emniyet Müdürlüğüne intikal ettirildiniz.