CHP Çorum İl Başkanı Mehmet Tahtasız, ayçiçeği alımlarının devam ettiği Mecitözü’ne giderek burada ürününü teslim etmek için uzun süre bekleyen vatandaşların derdini dinledi. Ayçiçeği alım fiyatlarının yurtdışı alımlarında komisyonun sıfırlanması nedeniyle 9.80 TL’ye kadar düştüğünü ifade eden Tahtasız, çiftçinin gece 3’ten beri ürününü satmak için beklediğini belirterek, “Burada bu insanları zor durumda bırakmanın ne anlamı var” dedi.

"AYÇİÇEĞİNİN MALİYETİNİ KURTARMAZ"

Mecitözü Ziraat Odası Başkanı Satılmış Köse ise “Bir hafta içerisinde Tarım Kredi Kooperatifleri 2 lira gibi bir fiyat aşağı çekti. Bugün de hava bulanık diye alımı durdurdu, vatandaşımızın rezilliği ortada. Bizim sezonumuz bir hafta sonra bitecek. Bir hafta sonra buna tavan fiyat da verseniz köylümüzün bir işine yaramayacak. Bir ton gübre 15 bin lira. 100 dönüm arazi eken bir adam 3 ton gübre alacak en kötü, 45 bin lira. Maliyetlerimiz 12 liranın çok üzerinde. Ben de çiftçiyim, seneye ayçiçeği ekme üretme şansım yok bu fiyatlarla. Bu ham yağı açığını daha da büyütecek. Yarın vatandaşımız yağı bugün 100 liraysa yarın 300 liraya yiyecek” dedi.

"SIRA İÇİN SABAHIN 4’ÜNDE GELDİK"

Ayçiçeğini satabilmek için tarım Kredi Kooperatifi’nin önüne sabah 4’te geldiklerini anlatan Satılmış Çetin isimli vatandaş, saat 8:30’da gelen müdürün hava şartlarını bahane ederek alım yapmadığını, bunun ardından tekrar Karadeniz Birlik’e geldiklerini söyledi. Sıranın ne zaman geleceğini bilemediğini anlatan Çetin, mazot ve gübre fiyatlarının bir an önce düşmesi gerektiğini dile getirdi.

"BÖYLE REZİLLİK GÖRMEDİM”

Amasya’dan geldiğini anlatan çiftçi Battal Bektaş, ise 2 kamyon ayçiçeğini teslim edebilmek için 10 gün beklediğini belirterek, bir daha ayçiçeği ekmeye tövbe ettiğini anlattı. Bektaş, “57 yaşındayım, bu sene çektiğim rezilliği ömrümde görmedim” dedi.

Görüntü Dökümü

  • Ayçiçeği Alım Sırası
  • Mehmet Tahtasız - Cumhuriyet Halk Partisi Çorum İl Başkanı
  • Satılmış Köse - Mecitözü Ziraat Odası Başkanı
  • Satılmış Çetin - Çiftçi
  • Battal Bektaş - Amasyalı Çiftçi