Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Başkanı Nazmi Şahin, meslektaşlarıyla birlikte 13 gün deprem bölgesinde bulundu. Yakında hazırladıkları raporu kamuoyuna açıklayacaklarını söyleyen Şahin, izlenim ve önerilerini aktardı.

Independent Türkçe'ye konuşan Şahin'in tespitleri şöyle:

- Yıkılan binaların ortak özelliği hep eski binalar olması. El ile dökülen, pufalanan beton ve yapı parçaları var. Hazır betona gelmeden 30-40 yıl önce yapılan binalarımız var. Genelde onların yıkıldığını gördüm. Yeni binalarda da yıkılanlar vardı ama sayıca çok azdı. Altı asma katlı dükkan olan binalarda ağır hasarlar olduğunu gözlemledim. Aynı müteahhidin yaptığı biri bodrumlu, diğeri bodrumsuz binadan bodrumlu olanın yıkılmadığını, bodrumsuz olanın yıkıldığını veya ağır hasar aldığını gördüm.

- Eğer 7.7 büyüklüğündeki depremden saatler sonra olan 7.6'lık deprem arasında bir 10-15 gün olsaydı biz sahadaki ağır hasarlı binaları tespit edecektik. Vatandaşlarımız ilk depremden sonra bunların tekrar içine girdiği için o durumda evlerinde olmayacaktı. Son olarak Hatay'da olan 6.4'lük depremde insanlar büyük ölçüde evde olmadığı için çok kayıp olmadı. Ağır hasarlı binalardan uzak durmak lazım. Etrafında bile durmamak lazım. O yüzden hasar tespit çalışmaları önemli.

- Binalarının öncelikle kolonlarında, kirişlerinde gözle çatlak görüyorlarsa ya da kolonlara çivi çaksınlar betona çivi çaktığında hızı bir şekilde içine doğru gidiyorsa beton kalitesinde bir sıkıntı var. Yani kolon ve kirişlerden bahsediyorum, duvara değil. Kolon ve kirişlere çivi çakabilirler. Binaların altında rutubet kokusu varsa buna dikkat etsinler. Eğer oturdukları bina çok eski bir binaysa buna bakmaları gerekiyor. Binanın altında mesela diyelim ki 15 yıl önce fırın vardı. Şimdi fırın yok ama mesela market var. Yüksek sıcaklık üreten hem pizzacı ya da ısıtmayla yapılan işler var ya restoran gibi. Bu binaların da incelenmesi gerekiyor. Betonu ısıtıyorsunuz devamlı. Bunlara dikkat edilmesi lazım. Yine eski, asma katlı dükkanlar olan ticari yerlerinde gözden geçirilmesi lazım.