Haber: Av. Elifsu Dilek Şen

İHTİYAÇ HARİTASI DAYANIŞMA BELGESELİ’NİN GÖSTERİMİ MERT FIRAT’IN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Mert Fırat: “Depremde yaşananlar bir masal değil, bir gerçek. Hepimiz bu gerçeği yaşıyoruz.”

Festival kapsamında Çukurova Altın Koza Film Akademisi tarafından gerçekleştirilen paneller, Mert Fırat’ın konuşmacı olarak yer aldığı “Oyuncu ile Nasıl Çalışılır” ile devam etti. Esas 01 Burda AVM Cinepink’te yapılan etkinliğe sinema öğrencileri yoğun ilgi gösterdi. Panelin ardından Mert Fırat’ın kurucusu olduğu İhtiyaç Haritası’nı konu alan “İhtiyaç Haritası Dayanışma Belgeseli” gösterildi. Gösterim sonrası Mert Fırat, belgesel ekibi ve İhtiyaç Haritası yetkilileri soruları yanıtladı. Mert Fırat konuşmasında, “Deprem döneminde, iyi kurulu bir sistemin olmasının ne kadar önemli olduğunu gördük. Yüz yetmişin üzerinde kurumsal şirket destekçimiz, şimdilerde 250’yi buldu. Adana Büyükşehir Belediyesi ve Başkanımız Sayın Zeydan Karalar ve ekibinin her süreçte inanılmaz katkıları oldu. Su dahi bulamayacak, paranın hiçbir şeyi satın alamayacağı durumdaydık. Kumun, çimentonun işimize yaramadığı, çünkü kamyonu kullanacak kişiyi bulamadığımız bir dünyadaydık. Dolayısıyla tek amacımız bir şeyin arkasına saklanmak değil, var gücümüzle çalışmak oldu. Başta Adana’daki kurumsal şirketler, ticaret odası çok destek oldu. 11 ilimizde, her birimiz afet platformu ile bir arada kolektif bir çalışma yaptık. Yaptıklarımız belgeselde anlatılıyor. Önemli olan yaptıklarımız değil, birlikte neyi organize edebiliyor olmamız.” dedi. Bu dönemde yaşananların bir masal değil, bir gerçek ve hepimizin bu gerçeği yaşadığını da dile getiren Mert Fırat, İhtiyaç Haritası’nın çalışmalarını ve gelecek planlamalarını da anlattı.

ADANA ALTIN KOZA’DA HEYECAN DORUKTA

30. Uluslararası Adana Altın Koza Filmi Festivali’nin ulusal yarışma filmlerinden “Açık Kapılar Ardında” ile “Suyun Üstü”nün gösterimleri sonrasında, heyecanlı bekleyiş başladı. Beyin göçü üzerine: “Açık Kapılar Ardında.

Yönetmen Alpgiray Uğurlu: ‘’Bir mesajla başladı her şey.”

Festivalin yarışma filmlerinin gösterimlerinin yapıldığı son günde seyirci karşısına çıkan “Açık Kapılar Ardında”nın yönetmeni Alpgiray Uğurlu, filmin hikayesini şöyle anlattı: “Telegram grubuna bir mesaj geldi. Garantör isteniyordu. Kimse garantör olmadı. Beyin göçü hikayesi çok fazla var. Sürekli insanlar gitmeye başladı. Herkesin kendine has bir dünyası var. Korunmasız yaşıyor bu insanlar. Kendi alanlarında yaşamaya çalışıyorlar. Birisi geldiğinde de mücadelesini vermeye başlıyor.” dedi.

Hayatın üzerimizde kurduğu baskıların, baskıladığımız duyguların hikayesi… “Suyun Üstü”

‘’Ulusal Yarışma’’ filmlerinden, Aslıhan Ünaldı imzası taşıyan “Suyun Üstü” film gösterimi sonrasında izleyici karşısına çıkan yönetmen ve oyuncular, soruları yanıtladı. Yönetmen Ünaldı filmini anlattı. “Uzun zamandır kurgu yapıyorum. Uzun metraj senaryolarım var. Daha önce neden kendi uzun metrajımı yönetmedin diye sorarsanız, tamamen maddiyattan. Otobiyografik öğeler içermeyen senaryolarım da var. Tamamen prodüksiyon hangisine bütçe bulabildiyse çekmek durumunda kalabiliyorsunuz. Bir süre film yapılamayınca, sıkılıp bıraktım. Bu film uzun yıllar kalbimdeydi. Ve sonunda çekebildim. Teknede dar alanda, bir yandan özgürlük hissi, bir yandan da klostrofobi ortamı… Bir drama için uygun bir mekan olduğunu düşündüm.”

‘’Balkanların Türkçe Hafızası’’ seyirci ile buluştu

30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin Yarışması’nın ‘’Belgesel Film Yarışması’’ bölümünde yarışan ‘’Balkanların Türkçe Hafızası’’ seyirci karşısına çıktı. Festivalde ayrıca belgesel özel gösterim bölümünde yer alan ‘’Kavur’’ belgeseli izlendi.

Esas 01 Burda AVM Cineapink’teki özel gösterimler ‘’Nezouh’’, ‘’Sömürgeciler’’ , ‘’Deniz Kızı’’ , ‘’Bir Düşüşün Anatomisi’’ , ‘’Horoz Dövüşü’’ filmleri ile devam etti.

‘’Adana Kısa Film Yarışması’’ finalistleri gösterildi.

Adana Kısa Film Yarışması’nın finalistlerinden; Ali Aktemur yönetmenliğindeki “Yük”, Emre Karakuş yönetmenliğindeki “Efruz”, Hakkı Büyükmertoğlu yönetmenliğindeki “Karton Kutu”, Cem Güzel yönetmenliğindeki “Psikolojik Enkaz”, Abdullah Doğala yönetmenliğindeki “Aynalı Zırhlı” ve Batukan Ceyran yönetmenliğindeki “Sinema Yaşıyor” filmleri seyirciyle buluştu.