Almanya’da bu pazar yapılacak seçimlerde vatandaşlık sahibi olan yaklaşık 900 bin Türkiye kökenli seçmen oy kullanacak. Göçmen kökenli seçmen sayısı ise 7 milyon 400 bini buluyor. Seçilme ihtimali bulunan Türkiye kökenli adayı sayısı ise 40 civarında. Deutsche Welle'den Elmas Topçu'nun haberine göre, seçmen sayısı 60 milyon 400 bin olan Almanya'da seçmenler arasında kendisinde veya ailesinde göç geçmişi bulunanların oranı artıyor.

TÜRKİYE KÖKENLİLERİN İLK TERCİHİ SPD

Duisburg-Essen Üniversitesi ile Köln Üniversitesi'nde çalışan bilim insanlarının çalışmasına göre, 2017 yılında Türkiye kökenli seçmenlerin yüzde 35'inin parti tercihi Sosyal Demokrat Parti (SPD) oldu. İkinci sırada yüzde 20 ile Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) ittifakı yer alırken, yüzde 16 ile üçüncü sırada Sol Parti geldi. Dördüncü sırayı ise yüzde 13 ile Yeşiller aldı. Liberal çizgideki Hür Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 4 ile en az tercih edilen parti oldu.

ALEVİLER VE KÜRTLERİN TERCİHLERİ

Aynı araştırmaya göre; Alevi olan Türkiye kökenli seçmenlerin tercihi ise şöyle oldu; yüzde 41 ile SPD, yüzde 22 ile Sol Parti, yüzde 20 ile Yeşiller, yüzde 13 ile Hristiyan Birlik ve yüzde 1 ile FDP oldu. Kürt olduğunu beyan eden Türkiye kökenli seçmenlerde ise yüzde 37 ile Sol Parti açık ara ilk sırada yer aldı. Hristiyan Birlik ittifakı yüzde 30 ile ikinci, SPD yüzde 9 ile üçüncü, Yeşiller yüzde 7 ile dördüncü ve FDP yüzde 3 ile beşinci parti oldu.

ERDOĞAN'A YAKLAŞIM FARKLI

Alman vatandaşı ya da çifte vatandaş olan Türkiye kökenli seçmenlerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik değerlendirmelerini de hatırlattı. Buna göre, "-5 ile +5 arasında bir skalada Erdoğan'ı nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna verilen yanıtların ortalaması -2,5 ile ekside kaldı. Gazeteci Elmas Topçu, DW'deki haberinde, bu noktada "Almanya seçimleri için sandığa giden Alman vatandaşı veya çifte vatandaş Türkler ile Türkiye'deki seçimler icin Almanya’da oy kullanan Türk vatandaşı veya çifte vatandaşların tercihlerinin farklı olduğuna" dikkat çekti. 

TÜRKİYE KÖKENLİ ADAYLAR

709 vekil bulunan Almanya Parlamentosu'nda kendisinin veya ailesinin geçmişinde bir göç hikayesi bulunanların sayısı 58. Mevcut parlamentoda en çok göçmen kökenli vekili olan parti yüzde 18,8 ile Sol Parti. Onu yüzde 14,9 ile Yeşiller, yüzde 9,8 ile SPD izliyor. AfD’deki göçmen kökenli vekil oranı ise yüzde 8,7, FDP'de yüzde 6,3, CDU ve CSU'da ise yüzde 2,9. Bu seçimlerde en çok Türkiye kökenli aday ise SPD'de bulunuyor. Pazar günü aralarında eski bakanlardan Aydan Özoğuz'un da bulunduğu 14 Türkiye kökenli SPD’li aday yarışacak. Sol Parti'de 12 Türkiye kökenli aday bulunurken, Yeşiller'de seçilme şansı olan aday sayısı 5. Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU'da geri sıralarda üç Türkiye kökenli vekil adayı bulunurken, Bavyera eyaletinde örgütlü CSU'da Türkiye kökenli aday bulunmuyor. FPD ve AfD'de ise Türkiye kökenli birer aday bulunuyor.