Correctiv araştırmacı habercilerinin ortaya çıkardığı, AfD ve bir önceki iktidar partisi CDU'nun, Almanya'da yaşayan yabancıları ve yabancılarla ilişkili Almanları sınırdışı etme planlarının ardından Almanya çapında ırkçılık karşıtı eylemler düzenleniyor.


Sosyal medyada AfD sempatizanlarının "iktidar yanlısı gösteri" olarak nitelediği protestolarda, hem aşırı sağ AfD ve muhafazakar CDU, hem de iktidarda bulunan partilerin yabancılara karşı dışlayıcı tutumu eleştiriliyor. 


Yoğunluklu olarak Almanya'da yaşayan yabancıların katıldığı eylemlerde, "Faşizme karşı hep birlikte" gibi sloganlar sıklıkla tekrarlandı.


15 Ocak Pazartesi akşamı dondurucu soğuk ve kar yağışına rağmen doğu Almanya'nın Saksonya eyaletinde yer alan Leipzig'de on binden fazla kişinin katılımıyla büyük bir protesto düzenlendi. Richard Wagner Platz'da bir araya gelen eylemciler, daha sonra Leipzig'in önemli anıtsal yapılarından Federal İdare Mahkemesi önüne kadar sloganlar eşliğinde yürüdüler. 

Almanya'daki beş idari mahkemeden biri olan, geçmişinde de ikinci Dünya Savaşı öncesinde meclis yangınından sorumlu tutulan Georgi Dimitroff'un adıyla savaşın ardından güzel sanatlar müzesi olarak işlev görmüş, bugünkü Federal İdare Mahkemesi önünde yapılan konuşmalarda ırkçılığa karşı ve dayanışmaya dair mesajlar verildi. 

Pazartesi akşamı eylemleri, aynı zamanda 1989 yılında yine Leipzig'de  başlayan ve sonrasında "Barışçıl Devrim" olarak nitelenen, Berlin Duvarı'nın yıkılışına giden süreçteki eylemlere de bi atıf niteliği taşıyor.

NE OLMUŞTU?

Alman basınında yer alan haberlerde, geçtiğimiz sene kasım ayı sonunda AfD Partisi üyeleri ve diğer bazı ırkçı grupların Potsdam'ın kuzeyindeki lüks bir otelde "Geri Dönüş" konulu bir konferansta bir araya geldikleri ve AfD'nin iktidar olması durumunda ülkedeki bütün yabancıları sınır dışı etme stratejisinin nasıl uygulanacağının ele alındığı belirtildi. Toplantıda ayrıca Almanya vatandaşlığına geçmiş olan yabancı uyrukluların da vatandaşlığının iptal edilerek ülkeden gönderilmesinin ele alındığı ifade edildi.

Haberlerde, toplantıda AfD’nin Federal Meclis üyesi Gerrit Huy, AfD’nin Federal Meclis’teki lideri Alice Wiedel'in kişisel asistanı Rolan Hertwigi, AfD'nin Saksonya-Anhalt Eyalet Meclisi Grubu Başkanı Ulrich Siegmund, Avusturya'dan aşırı sağcı Martin Sellner ve Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) üyesi 2 kişinin de yer aldığı belirtildi.

Haberlerde toplantıya davet için gönderilen mektupta, “Ülkemizi yeniden normal ve sağlıklı bir rotaya sokma şansı, her zamankinden daha fazla” ifadelerinin kullanıldığı ve katılımcılardan “en az 5 bin euro bağış” yapması talep edildiği aktarıldı.Gizli toplantının ortaya çıkmasının ardından aşırı ırkçı politikaları ve anayasaya aykırı tutumları nedeniyle AfD’nin kapatılması tartışma konusu oldu.