Gazprom, 14 Haziran'da Kuzey Akım üzerinden gaz akışının 167 milyon metreküpten 100 milyon metreküpe düşürüldüğünü açıklamıştı. Şirket daha sonra gaz akışını yüzde 33 daha azalttı. Gaz akışındaki düşüş yüzde 60'a çıktı.

Kış aylarında baş gösterebilecek olası enerji sıkıntıları konusunda şimdiden çalışmalar yapan Almanya'da enerjinin bir ulusal güvenlik sorunu haline gelmesiyle Enerji Güvenliği Yasası'ndaki değişiklik onaylandı.

Buna göre, yeşil enerji üretimi hızlandırılacak ve kömürle çalışan elektrik santraller yeniden açılacak. Almanya, "Rusya'nın gaz akışını kısması, enerjide büyük sıkıntılara yol açıyor. Gaz akışı önemli ölçüde kötüleşti" açıklamasını yaptı.

"DAHA KÖTÜYE HAZIRLANIYORUZ"

Ekonomi ve İklim Bakanı Robert Habeck, "Kendimizi enerji piyasalarındaki durumun daha da kötüleşmesine hazırlıyoruz. Gaz piyasasındaki durum gergin ve ne yazık ki durumun kötüleşmesini göz ardı edemeyiz. Bu yüzden enstrümanlarımızı keskinleştiriyor ve kendimizi hazırlıyoruz" dedi.

"GEÇ, AMA DOĞRU BİR KARAR"

Sanayicileri temsil eden Alman Endüstrileri Federasyonu ise yasa değişikliğinin onaylanmasıyla ilgili kömürlü termik santralleri geçici olarak çalıştırılmasının geç, ancak doğru bir karar olduğunu açıkladı.

Alman Endüstrileri Federasyonu zaman kaybedilmemesinin altı çizerken, "Politikacılar ve iş dünyası, yaklaşan ısıtma mevsiminden önce gaz tasarrufu yapmak ve depolama tanklarını doldurmak için yaz aylarını kullanmalıdır. Aksi takdirde, sanayide üretim düşüşleri ile ciddi bir gaz sıkıntısı riski vardır" ifadelerine yer verdi.