CHP, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından Mersin başta olmak üzere göç alan illerin afet bölgesi ilan edilmesi için Meclis araştırma önergesi verdi. Önergeyi hazırlayan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Buradan iktidara sesleniyorum. Mersin’in nüfusu ve bütçesi belli. Bir an önce Mersin, afet bölgesi kapsamına alınmalıdır. Çünkü 500 bin insan geldi ve nüfusumuz 1 milyon 900 bin. Eğer afet bölgesine almıyorsanız özel bir statü ile Mersin’e özel bir ek bütçe verin ki insanlarımızı huzur içerisinde misafir edelim” dedi.

CHP, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerin ardından göç alan Mersin ve diğer illerin afet bölgesi ilan edilmesine yönelik araştırma önergesi verdi. Önergeyi hazırlayan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, şu açıklamayı yaptı:

“BURADAN İKTİDARA SESLENİYORUM. MERSİN’İN NÜFUSU VE BÜTÇESİ BELLİ. BİR AN ÖNCE MERSİN, AFET BÖLGESİ KAPSAMINA ALINMALIDIR”

“6 Şubat’ta son yüzyılın en büyük acısını yaşadık. Canlarımızı kaybettik, yüzbinlerce yurttaşımız evinden, topraklarından oldu. Mersin’imize geldiler; Hatay’dan, Malatya’dan, Kahramanmaraş’tan, Adıyaman’dan… Onları misafir etmekten çok mutluyuz. Bir dilim ekmeğimiz varsa onlarla paylaşırız. İstedikleri kadar kalabilirler bizim memleketimizde. Mersin onların yuvası ve biz onları gerçekten çok seviyoruz. Ama bazı gerçekler var, buradan iktidara sesleniyorum. Mersin’in nüfusu ve bütçesi belli. Bir an önce Mersin, afet bölgesi kapsamına alınmalıdır. Çünkü 500 bin insan geldi ve nüfusumuz 1 milyon 900 bin. Eğer afet bölgesine almıyorsanız özel bir statü ile Mersin’e, belediyemize, valiliğe ek bir bütçe verin ki biz insanlarımızı doyurup, barındırıp huzur içerisinde misafir edelim. Devleti idare etmek, devleti yönetmek böyle bir şey. Konuşmakla, algıyla ya da kulüpleri, insanları hedef göstermekle olmuyor. Devlet şu anda tüm imkanlarını evsiz barksız kalan tüm vatandaşlarımız için seferber etmelidir.”

“MERSİN DE DEPREMZEDELERİN BİRÇOĞUNUN YENİ EVİ OLACAĞI İÇİN BİR DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VARDIR”

Araştırma önergesinde şu değerlendirmeler yer aldı:

“Mersin ilimize, deprem sonrası ilk bir hafta içerisinde 250 bin vatandaşımız yerleşmek için gelmiş ve sonrası bu sayı giderek artmıştır. Tahmini Mersin iline gelecek olan depremzedelerimizin 500 bin civarında olması beklenmektedir. Depremzede vatandaşlarımızı, medeniyet ve hoşgörü şehri olan Mersinimizde ağırlamak bizler için bir görev olmakla birlikte aynı zamanda onur ve şereftir. Gelen depremzede vatandaşlarımızın Mersin Büyükşehir Belediyemizin de büyük katkılarıyla konaklama ve diğer ihtiyaçlarının karşılanması için büyük çabalar sarfedilmiştir. Ancak her ne kadar tüm şartlar zorlansa da geçici koruma statüsünde bulunan Suriyelilerin de Mersin’e gelmeleri ve Mersin’in kendi nüfusunun yaklaşık 1 milyon 900 bin olduğu düşünüldüğünde şehrin nüfusunun ciddi oranda artmasına neden olmuştur. Bu durum da hizmet kapasitesinin sınırlı kamasına neden olacaktır.

Bu yaşanılan süreç öngörülemeyen bir durum olduğu için bir an önce başta Mersin olmak üzere benzer şekilde göç alan diğer illerin de afet bölgesi ilan edilmesi gerekmektedir. Böylelikle Mersin gibi aşırı göç alan illerimizde yaşayan vatandaşlarımızın bir an önce rahata kavuşmalarının önü açılmış olacaktır. Örneğin, Elâzığ depremden etkilendiği için 11’inci il olarak afet bölgesi kapsamında değerlendirilmiştir. Mersin de depremzedelerin birçoğunun yeni evi olacağı için bir düzenlemeye ihtiyaç vardır ve bu ihtiyacın giderilmesi için de ilk aşama afet bölgesi ilanı olacaktır. Mersin ilimizin afet bölgesi olarak ele alınması yönünde Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımızın da önemli çağrıları olmuştur.”