"Bu, Tekçi Bir İnanç Anlayışının Ürünü"
Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre Ankara'daki eylemde konuşan DAD Ankara Şube Eşbaşkanı Mustafa Karabudak, Munzur'un kendileri için sadece bir su kaynağı olmadığını, "hak ile canın buluştuğu kadim bir sır" olduğunu belirtti. Karabudak, Alevilerin rızası ve inancı gözetilmeden yapılan bu mescidin, "Rêya Heq Alevi inancını yok sayan, resmi ideolojinin tekçi inanç anlayışına mahkum etmek isteyen zihniyetin yeni bir perdesi" olduğunu savundu. Bu durumu "Şark Islahat Planı'nın güncel bir versiyonu" olarak nitelendiren Karabudak, uygulamanın samimi bir ihtiyaçtan değil, "dinci, milliyetçi, cinsiyetçi bir ideolojik tasarımın" sonucu olduğunu söyledi.
Tunceli'de Ortak Protesto Eylemi
Tunceli'de ise DAD, Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) gibi kuruluşlar, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla ortak bir basın açıklaması yaptı. DAD Eş Genel Başkanı Kadriye Doğan, Munzur'un kendileri için kutsal bir mekan olduğunu yineleyerek, "Rızasız yapılan her işin zulüm olduğunu" belirtti. Doğan, 12 Eylül dönemindeki asimilasyon politikalarına atıfta bulunarak, "resmi aklın" bugün de Munzur'a mescit yaptığını söyledi.
Doğan, yetkililere seslenerek "Açık ve net talebimiz, asimilasyona hizmet edecek bu mescidin derhal kaldırılmasıdır" dedi. "Munzur'a dokunmayın, rızasız iş yapmayın, asimilasyondan vazgeçin" çağrısında bulunan Doğan, inançlarının kutsal mekanlarından el çekilmesini talep etti.





