Aksaray'da kırtasiyecilik yapan Resul Aslan, "38 yıldır bu işi yapıyorum. Geçen sene ile bu sene arasında çok fark var geçen sene şu birinci sınıf çantaları 70-75 lira arasındaydı bu sene en ucuzu 175 lira. Ortaokul çantaları 210 liraydı 375 lira oldu. Bir paket A-4 kağıdı 25-30 liraydı şu an 110 lira oldu" dedi. Kırtasiye sektöründe fiyatların çok arttığını vurgulayan Aslan, "Veliler geliyor çoluğa çocuğa bağırıyor. Dün iki müşteriye malzeme verdim bin 600 lira tuttu" dedi. 

Okulların açılmasına kısa bir süre kala kırtasiyecilik yapan esnaf, fiyatların sürekli artmasından şikayet etti. 38 yıldır kırtasiyecilik yapan Resul Aslan, şunları söyledi:

"VELİLER ÇOCUKLARINA BAĞIRIYOR”

"38 yıldır bu işi yapıyorum. Geçen sene ile bu sene arasında çok fark var. Geçen sene şu birinci sınıf çantaları 70-75 lira arasındaydı, bu sene en ucuzu 175 lira. Ortaokul çantaları 210 liraydı 375 lira oldu. Bir paket A-4 kağıdı, 25-30 liraydı şu an 110 lira oldu. Bizim kırtasiye sektöründe fiyatlar çok arttı. Veliler burada gelip çocuklarına bağırıyor, dün iki müşteriye malzeme verdim bin 600 lira tuttu. Kuru boya, sulu boya, pastel boya, 3-4 tane defter, ufak tefek kırtasiye çeşitleri müthiş cep yakıyor. Lise birinci sınıflar mesela benim kızım liseye gidiyor ona bir defter ve bir yandan çantayla okulu bitiriyor.

“10 LİRAYA SATTIĞIMIZ MALZEMEYİ 90 LİRAYA SATINCA VELİ TEPKİ GÖSTERİYOR”

İlkokul birinci sınıf çocuğunun aldığı malzeme en az 2 bin lira birinci sınıfta öyle bir liste veriliyor ki çocukların eline mesela bu sulu boya 20 lira işte A okulda A öğretmen ben bu sulu boyayı kullanmam başka bir marka alacaksın diyor 40 lira. Biri 20 lira diğeri 40 lira. Bazı özel okullar farklı markalar kullanıyor 90 liraya 110 liraya kadar çıkıyor. Biz iki buçuk senedir pandemiden dolayı bomboş oturuyoruz. 10 liraya sattığımız malzemeyi 90 liraya satınca veli kızıyor, tepki gösteriyor."

"VELİLER BİR ÇANTA İÇİN GEZİLMEDİK KIRTASİYE BIRAKMIYOR"

Başka bir kırtasiyeci ise şu ifadeleri kullandı:

"Emekliyim üç çocuk babasıyım, bir tanesi üniversitede okuyor ama maalesef bitirdikten sonra sonuç alacağımızı zannetmiyorum. Çünkü boşluk yok, atama yok. Çocuklar mezun oluyor ama mezun olduktan sonra gözünün önünü görebileceklerini zannetmiyorum. Kırtasiye malzemelerine şöyle bakıyorum genel olarak piyasaya bakıyorum gelen velilerin o gözlerindeki karamsarlığı görüyorum 'acaba çocuğuma hangisini alabilirim, neyi eksik kalacak?'. Bir çanta almak için neredeyse veli gezmedik kırtasiye bırakmıyor bir çanta için. Geçen sene 50 liraya sattığın bir çanta bu sene 250-300 lira kadar, bir çanta sadece sırf bir çanta. Geçmiş zamanla şimdi arasında dağlar kadar fark var daha öncelerde gelen velinin şu kırtasiyede çantasını doldururdum iğneden ipliğe her türlü kırtasiye masrafını alırdı. 100-150 arası tutardı, şimdi bir çanta 150 lira gerisini söylemeye hacet yok. Genel olarak ekonomik, istikrarsızlığa bağlıyorum bundan 8-10 yıl önce alım gücü daha iyiydi, ortam daha iyiydi, alım gücü yüksekti. Şimdi ne oldu da bu hale geldik küresel bir kriz mi var mevcut hükümetin hatalarından dolayı mı, vatandaştan mı, idarecilerin kötü olmasından mı? Bilemiyorum."