AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler'in sahibi olduğu Kiler Holding'in Halkbank'a ait olan İstanbul Sapphire'in tamamını 905 milyon TL’ye satın almasına ilişkin tartışmalar sürüyor. CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat konuyu sosyal medya hesabından paylaştı. Vahim iddiaları gündeme getiren Karabat’ın konuya ilişkin açıklamaları şöyle:

“AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler'in sahibi olduğu Kiler GYO, Türkiye'nin en değerli caddesinde yükselen Sapphire adlı gökdelende bulunan AVM ve seyir terasını 905 milyon lira (48.3 milyon dolar) bedelle Halkbank'tan satın aldı.

Kiler GYO tarafından konuyla ilgili Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Türkiye Halk Bankası A.Ş.'nin sahip olduğu 'İstanbul Sapphire' adıyla maruf Alışveriş Merkezi ve Seyir Terası'na ait 146 adet gayrimenkul Şirketimiz tarafından 760.000.000 TL'ye ve 101 adet gayrimenkul 145.000.000 TL'ye Ana Ortağımız Kiler Holding Grup firması KBC Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından olmak üzere (247 bağımsız bölüm) tamamı 905.000.000 TL'ye satın alınmasına ilişkin Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi imzalanmıştır.

147 MÜLK SATTI, 247 MÜLK ALDI

Oysa ki tam 3 yıl önce, Kiler GYO bankalara olan borcunu ödeyemediği için aynı mülkü kamu bankalarına satmıştı. Ama bir farkla. O zamanki şirketin borcuna karşılık Sapphire’deki 147 bağımsız mülk kamu bankalarına 2019 yılında geçmişti. Bu satış karşılığı, şirketin 583 milyon TL’lik (100 milyon dolar) borcu tasfiye edildi.

Şirketten o dönemde KAP’a şu açıklama yapıldı: “Şirketimizin finansman yükünün azaltılması amacıyla Şirket portföyünde yer alan gayrı menkullerin borçlarımıza karşın ekspertiz değerlerinden belirli bir iskonto oranı ile alıcılara satışı tamamlanmıştır. Buna istinaden Şirketimizin toplam 583.019.301,86 TL’lik finansman yükü tasfiye edilmiştir. Buna ilişkin 13.01.2020 tarihinde yapılacak olan şirketin olağan üstü genel kurul toplantısında sayın pay sahiplerimize bilgi verilecektir.”

'100 MİLYON DOLARA SATTI 48 MİLYON DOLARA GERİ ALDI'

Şirketin KAP’a yaptığı açıklamada kaç birimin hangi bankalara verildiği yazmıyor. Ancak Sayıştay raporlarında bunu net bir şekilde görebiliyoruz. Toplam 247 bağımsız bölümden oluşan Sapphire’in Kiler GYO’dan 147 birimi alınıyor. Daha sonra Halkbank, 100 birimi de alarak 247 bağımsız bölümün tamamına sahip oluyor.

Kamu bankaları eliyle AKP milletvekili ile birlikte büyük bir vurgun yapılmıştır. 147 birimi 100 milyon dolara satan Vahit Kiler, 3 yıl sonra 247 birimi 48 milyon dolara almıştır. Halkbank yönetiminde 2021’de kimler kimler var bir bakalım...

Tarihe sansürcü başkan olarak geçen RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin eski Başkanı Mevlüt Uysal. Eski Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ. AKP’nin çok sevdiği akademisyen Kerem Alkin ve daha kimler kimler...

'SAPPHİRE AVM VE SEYİR TERASI’NIN 2023 EKSPERTİZ DEĞERİ NEDİR?'

Gayrimenkul fiyatlarının sadece son 1 yılda 4-5 kat arttığı bir dönemde İstanbul’un en değerli bölgelerinden birinde yer alan mülkün dolar bazında neredeyse yarı yarıya ucuza satılması izaha muhtaçtır. Bu ölçekte bir gayrimenkulün satışının 1 milyar TL’nin dahi altında kalmasının mantıklı bir açıklaması yoktur. Sayıştay raporlarında da yer alan, Halkbank’ın 2021 yılında Sapphire’deki 100 birime ödediği para ne kadardır?”