Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte tatil bölgelerine yapılan seyahatler hızla artmaya devam ediyor. Birçok tatil sever de hem daha hızlı hem de daha konforlu olduğu için uçakla yolculuk yapmayı tercih ediyor.

AJet de uygun fiyatlı uçak biletleriyle dikkatleri üzerine çekiyor. Bu nedenle birçok kişi hava yolu şirketi hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyor. Bu konuda en çok merak edilen soruların başında ise AJet kimin sorusu geliyor. Bu sorunun cevabını ve daha fazlasını sizler için araştırdık!

AJet Kimin?

Her yıl olduğu gibi birçok tatil sever seyahatlerini hava yolu ile yapmayı tercih ediyor. AJet de uygun fiyatlı biletleriyle uçak yolculuğu yapmak isteyenlerin dikkatini çekiyor. Bu nedenle birçok kişi AJet hakkında daha fazla bilgi almak istiyor ve AJet kimin gibi sorulara yanıt arıyor.

Eski adı Anadolu Jet olan AJet Hava Taşımacılığı Anonim Şirketi, 2023 yılında yüzde 100 Türk Hava Yolları’ın iştiraki olarak kuruldu.

104 uçakla seferlerine başlayan hava yolu şirketinin genel müdürlüğüne Türk Hava Yolları Ticaretten Sorumlu Genel Müdür yardımcısı Kerem Sarp getirildi.

AJet Hangi Ülkenin?

AJet kimin sorusunun yanıtını bulanlar popüler hava yolu şirketinin hangi ülkeye ait olduğunu da öğrenmek istiyor.

Yüzde 100 Türk Hava Yolları iştiraki olarak AJet Türkiye’de kurulmuş bir şirkettir. Genel müdürlüğünü Kerem Sarp yapmaktadır.

Ajet Kimin 1

Anadolu Jet Neden AJet Oldu?

Anadolu Jet’in AJet’e dönüştürülmesinin temel sebebi yolculara sunulan hizmetleri sadeleştirip, bilet fiyatlarını düşürerek daha fazla insanın hava yolu ulaşımı hizmetlerinden faydalanmasını sağlamaktır.

Türk Hava Yolları, Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nda yayımladığı raporda da bu sebeplerden bahsediliyor. Türk Hava Yolları’nın raporunda şu sözlere yer veriliyor:

“Yönetim Kurulumuzca Ortaklığımızın Anadolu Jet markasının global standartlarda düşük maliyetli hava yolu olarak faaliyetlerine devam edebilmesi ve pazardaki rekabetçi konumunu güçlendirebilmesi amacıyla faaliyetlerinin yüzde 100 Türk Hava Yolları iştiraki olarak kurulacak olan "AJet Hava Taşımacılığı Anonim Şirketi" altında devam ettirilmesine karar verilmiştir.”

Ajet Kimin 3

AJet ve Anadolu Jet Aynı Mı?

AJet ve Anadolu Jet’in aynı şirket olup olmadığı da sosyal medyada sıkça sorulan sorular arasında yer alıyor.

Anadolu Jet, daha fazla insanın hava yolu taşımacılığı faaliyetinden yararlanabilmesi için 23 Nisan 2008 yılında Türk Hava Yolları bünyesinde kuruldu.

Başlangıçta sadece iç hat seferleri düzenleyen şirket, 29 Mart 2020 tarihinden itibaren dış hat seferlerine de başladı.

Anadolu Jet, 2023 yılında AJet’e dönüştürüldü. Bu dönüşümle yolculara sunulan hizmetleri sadeleştirip, bilet fiyatlarını düşürerek daha fazla insanı hava yoluyla seyahat etmeye teşvik etmek amaçlandı.

Anadolu Jet Kime Satıldı?

Bazı kaynaklarda Türk Hava Yolları’na bağlı Anadolu Jet’in satıldığı yönünde iddialar bulunuyor. Ancak bu iddialar gerçeği yansıtmıyor.

Anadolu Jet, 2023 yılında yüzde yüz Türk Hava Yolları iştiraki olan AJet’e dönüştürüldü. Herhangi bir satış işlemi gerçekleştirilmedi.

Ajet Kimin 5

AJet Yönetim Kurulu Başkanı Kimdir?

AJet kimin sorusunun ardından en çok merak edilen konulardan biri de yönetim kurulu başkanının kim olduğudur.

Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada Türk Hava Yolları’nda yönetim kurulu başkanlığı yapan Ahmet Bolat’ın AJet yönetim kurulu başkanı olarak atandığı duyuruldu.

Ahmet Bolat Kimdir?

AJet’in yeni yönetim kurulu başkanı Ahmet Bolat’ın kim olduğuna kısaca bakalım…

Ahmet Bolat, 1959 yılında Konya’da dünyaya geldi. Lise eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’ne girdi.

Buradan 1981 yılında mezun olduktan sonra yüksek lisans çalışmaları için ABD’ye gitti. 1984 yılında Stanford Üniversitesi’nde Yöneylem Araştırması alanındaki yüksek lisans çalışmasını tamamladı.

Daha sonra 1985 yılında Michigan Üniversitesi’nde Endüstri ve Operasyonlar Mühendisliği Bölümü’nde doktora çalışmasına başladı. 1988 yılında çalışmasını tamamlayarak doktora derecesini aldı. Doktora çalışmaları sırasında Michigan Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı.

1988 ile 2005 yılları arasında Suudi Arabistan’daki Riyad Kral Saud Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde yardımcı doçent, doçent ve profesör olarak görev yaptı.

2005 yılında Türk Hava Yolları Yatırım Yönetimi Başkanlığı görevini üstlendi. Daha sonra 2012 ile 2022 yılları arasında Türk Hava Yolları’nda Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. Ahmet Bolat, şu anda AJet’te Yönetim Kurulu Başkanlığı yapıyor.