AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'terör örgütlerinin cirit attığını" söylediği İsveç ve Finlandiya NATO'ya katılımlarına izin vermeyeceklerini birçok defa söyledi.

Erdoğan, Türkiye'nin Yunanistan'ın NATO'ya katılımına izin verdiğini hatırlatarak, "Biz bir kez sokulduğumuz delikten bir daha sokulmayı düşünmüyoruz. Yunanistan'da bunu yaşadık. Biliyoruz ki İsveç de Finlandiya da bize aynı numarayı çekecekler. Niye böyle bir gaflete düşelim ki? Kusura bakmasınlar" demişti.

Finlandiya'nına ardından İsveç'in NATO'ya katılımı da geçtiğimiz gün AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi.

İktidarın her geri adımında devreye giren Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'dan beklenen köşe yazısı geldi. Hakan, "İsveç, PKK’ya destek olmaktan tamamen vazgeçecek mi? Tabii ki vazgeçmeyecek. Ancak en azından eskisi gibi küstah ve pervasız bir şekilde PKK’ya alan açamayacak" sözleriyle iktidarın kararını savunmaya çalıştı. İşte Hakan'ın yazısından öne çıkanlar:

“Peki onca mırın kırının, onca pazarlığın, onca sözlerin ardından Türkiye ne kazanmış oldu? Mesela İsveç bağlamında şöyle şeyler kazanmış oldu: İsveç’e hayatında görmediği terör baskısı yapılmış oldu. İsveç, anayasasında terörle ilgili değişikliklere gitti. Bazı PKK’lıların İsveç’e girişleri yasaklandı. Bütün bunlardan sonra İsveç, PKK’ya destek olmaktan tamamen vazgeçecek mi? Tabii ki vazgeçmeyecek. Ancak en azından eskisi gibi küstah ve pervasız bir şekilde PKK’ya alan açamayacak.

Mesela ABD bağlamında şöyle bir şey kazanmış oldu: Yılan hikayesine dönen F-16 meselesi var ya. İşte bu konuda da net bir kazanım elde edecek Türkiye. Çok yakında göreceğiz bu kazanımı. Kısacası Türkiye, bir NATO üyesi olarak ne kadar direnç gösterebilirse o kadar direnç gösterdi. ‘Asla geçit vermeyiz’ tutumunu sürdürseydi eksenini kaydırmış olurdu. Hepsinden önemlisi şudur: Türkiye’nin pazarlık gücü yüksek bir ülke olduğu dost düşman herkes tarafından görüldü.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.