Militanların hükümetle barışçıl iktidar geçişi konusunda müzakereler yürütürken görüşmeler sırasında Gani'nin istifa etmeyi kabul ettiği bildirildi. Reuters'a konuşan üst düzey bir Afganistan İçişleri Bakanlığı yetkilisiyse Gani'nin Tacikistan'a gittiğini söyledi.

KABİL HARİÇ TÜM SINIR KAPILARI ELE GEÇİRİLDİ

Taliban, Afganistan'da başkent Kabil hariç tüm büyük vilayet merkezlerini ve sınır kapılarını ele geçirdi.

TALİBAN KENTTE KAMU BİNALARINI ALMAYA BAŞLADIKLARINI DUYURDU

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, hükümet güçlerinin başkent Kabil'den ayrılması nedeniyle kentin ve kamu binalarının kontrolünü almaya başladıklarını açıkladı. Mücahit, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, başkenti barışçıl şekilde devralmak istediklerini ve bu nedenle güç kullanmadıkları ancak hükümet güçlerinin bölgeden ayrılıp binaları boşalttığını belirtti.

Bunun üzerine olası hırsızlık olaylarının da önlenmesi için merkezde ve kamu binalarında kontrolü almaya başladıklarını kaydeden Mücahit, "kentte güvenliği sağlayacakları" ifadesini kullandı. Mücahit, Taliban'ın sivillerin evlerine girilmesine izin vermeyeceğini ifade etti. 

BM GÜVENLİK KONSEYİ ACİL TOPLANACAK

BM Güvenlik Konseyi, Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinin ardından yarın acil toplanacak.

TALİBAN KABİL'DE CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI'NA GİRDİ

Taliban, Afganistan’ın başkenti Kabil’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na girdi. Al Jazeera’nın özel haberinde, Kabil’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na giren bir grup silahlı Taliban'ın görüntülerine yer verildi.

ABD ASKER GÖNDERİYOR

ABD, Kabil Havalimanı'nda Amerikanların tahliyesindeki kaotik gidişata müdahale için 1000 kişilik bir birlik gönderiyor; toplam birlik sayısı böylelikle 6 bin olacak

NE OLMUŞTU?

New York Times gazetesinin ABD’li bir yetkilinin açıklamasına dayandırdığı habere göre, ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Taliban militanlarına Amerikan vatandaşlarının ve Afgan uyruklu elçilik görevlilerinin başkentten tahliyesi tamamlanıncaya kadar Kabil’e girmeme çağrısında bulundu.