Haber: Hülya Kılınç 


Cumhuriyet Halk Partisi'nin 100. Kuruluş yıldönümü dolayısıyla Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), CHP Şehzadeler ve Yunusemre İlçe Başkanlıklarının birlikte organize ettiği “Kurtuluştan Kuruluş'a” konulu panel Şehzadeler Belediyesi Bedesten Salonu'nda yapıldı. ADD Genel Başkanı Hüsnü Bozkurt ve CHP Manisa eski İl Başkanı Semih Balaban'ın konuşmacı olduğu panelin moderatörlüğünü Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca yaptı. 

ADD-1


Panele CHP Manisa İl Başkanı Ali Kuyumcu, Yunusemre İlçe Başkanı Heval Şahin Turan, il ve ilçe yöneticileri, ADD Manisa Şube Başkanı Hamza Kopal, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve partililer katıldı. Panel öncesi CHP Manisa İl Başkanı Ali Kuyumcu ve Yunusemre İlçe Başkanı Heval Şahin Turan kısa birer konuşma yaptı. 


“MUSTAFA KEMAL KENDİNİ YARATAN BİR HEYKELTRAŞTIR”


Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Hüsnü Bozkurt, paneldeki konuşmasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nı hangi şartlar altında nasıl başlattığını ve sonrasında verilen mücadeleyi yaşanmış hikayelerle anlattı. “Birbirimize konuşmamızın hiçbir mahsuru yoktur” diyen Bozkurt şöyle devam etti “ İçimizde Kemalizmden utanmamayı, Atatürk'ün nasıl mücadele ederek neyi sağladığının farkında olmayanları da uyaracağız. “kendine gel kardeşim”, “yanlış yapıyorsun” diyeceğiz. Böyle böyle sonunda “Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben umudumu hiçbir zaman yitirmedim” diyen Atatürk'e belki layık duruma geleceğiz. Çünkü onun fikirlerini iktidar etmeden, biz biraz adamsak, biz biraz insansak (adam kelimesini ünisex kullanıyorum hanımefendiler kusura bakmayın) yediğimiz her lokma haramdır. Şu ülkede hala Atatürk düşüncesi iktidar değilse yediğimiz her lokma hepimize haramdır.”diyerek özeleştiride bulundu. 
Bozkurt, 17 yıl cepheden cepheye koşan Mustafa Kemal'in kendini yaratan bir heykeltraş olduğunu belirterek, Kurtuluş Savaşı'nın hangi şartlar altında yapıldığını ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin kuruluşunu anlattı. 


“SİVAS KONGRESİ CUMHURİYET HALK PARTİSİ'NİN İLK KONGRESİDİR”


CHP Manisa eski İl Başkanı Semih Balaban ise, Cumhuriyet Halk Partisi'nin siyasi ve ekonomik tarihinin günlerce anlatılsa bitmeyeceğini ifade ederek, Anadoludaki bu işgallara karşı Anadolu'da yaşayan insanların işgaller karşısında ilk tepkisinin Direnme Cemiyetlerini kurmak olduğunu hatırlattı. Balaban “Bu direnme cemiyetleri düşmana karşı ilk tepkidir. Kurucumuz ve Kurtarıcımız Mustafa Kemal Atatürk'ün de deyimiyle Sivas Kongresi Cumhuriyet Halk Partisi'nin ilk kongresidir. Anadolu ve Rumeli Mudafai Hukuk Cemiyetileri Cumhuriyet Halk Partisi'nin Kuvayi Milliye ile birlikte temelini oluşturur. Cumhuriyet Halk Partisi masa başında kurulan bir parti değil, savaş alanlarında kurulan bir parti özelliğini taşır.”dedi.