Özel ve tamamlayıcı sağlık sigortalarının yanı sıra acil durumlar için geçerli olan sağlık sigortası, kişilerin ve ailelerin karşılaşabileceği beklenmedik tıbbi olaylarda hayat kurtarır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından acil durum olarak tanımlanan kazalar veya rahatsızlıklar hem fiziksel hem de finansal anlamda kişileri zorlayabilir. Bu noktada, acil durumlar için yapılacak olan tamamlayıcı sigortası önemi oldukça büyüktür.

Acil Durum Sağlık Sigortası Yaptırmanın Avantajları

Acil durum tamamlayıcı sigorta, birçok avantaj sunar. Öncelikle, acil durumlar için sağlık sigortası, beklenmedik tıbbi harcamaların karşılanması konusunda önemli bir destek sağlar. Bu sigorta, acil tıbbi müdahalelerin yanı sıra hastane yatışları, ameliyatlar, tıbbi testler ve ilaçlar gibi bir dizi acil durum tedavisini kapsayabilir. Ayrıca bazı poliçeler acil ambulans hizmetleri gibi tıbbi hizmetleri de içerebilir. Böylece ani sağlık sorunlarında hızlı müdahale imkânı sunulur.

Acil durum sağlık sigortası sadece maddi destek sağlamakla kalmaz, stresi azaltır ve hasta veya hasta yakınlarının tedaviye odaklanmasını sağlar. Tedavi sürecinde maddi endişelerin azalması, hastanın hızlı bir şekilde iyileşmesine ve sağlığına kavuşmasına yardımcı olabilir. Bu nedenle, acil durumlar için sağlık sigortasının sağladığı ruhsal rahatlık ve moral destek de göz ardı edilmemelidir.

Acil Durum Sağlık Sigortası Kapsamına Neler Girer?

Hayatta her an ne ile karşılaşılacağı belli olmadığı için acil durum tamamlayıcı sağlık sigortası oldukça mühim bir detaydır. Dünya Sağlık Örgütü’nün acil durum olarak nitelendirdiği durumlardan birinin başınıza gelmesi durumunda sigorta kapsamında ücretsiz tedavi olabilir, poliçe kapsamındakiler sayesinde herhangi ek bir ücret ödemezsiniz.

Acil olan hastalıklar ve durumlar şöyledir:

● Akut batın: Bağırsak tıkanması ya da düğümlenmesi, iç organların delinmesi, safra yollarının iltihap ya da taş sebebiyle tıkanması, apandisit veya pankreatit gibi hayati organların iltihaplanması vb. acil müdahale gerektiren karın içi organlarla ilgili hastalıklar.

● Akut masif kanamalar: Travma sonucu meydana gelen ve hayatı tehdit edecek düzeydeki iç ve dış kanamalar.

● Akut solunum problemleri: Suda boğulma, alerjik reaksiyon, solunum yolu yanıkları ve yabancı cisim yutma gibi solunum yetersizliğinin ciddi boyutta olması.

● Anafilaktik şok: Solunum yollarında tıkanma, kalp ritminde bozulma yapabilecek derecede alerji veya tansiyon düşmesi.

● Ani felçler: Omurga yaralanması ya da beyin kanaması gibi sebeplerle uzuvların ya da bütün vücudun, hissetme ya da hareket kabiliyetini kaybetmesi.

● Beyin apsesi, menenjit, ensefalit: Beyin ve beyin zarı ile ilgili iltihabi, infektif hastalıkların yaşamsal fonksiyonları etkileyecek, bilinç durumunu değiştirecek duruma gelmesi.

● Ciddi durum bozukluğu: Uzun süren ağır hastalık, yetersiz bakım, besin yetersizliği, yaşlılık gibi nedenlerle sağlığın genel anlamda ciddi derecede bozulması. Buna bağlı diyaliz hastalığı.

● Cilt yanıkları: Organ kaybı, hayati sıvı kaybı, cilt hasarına neden olabilecek elektrik, kimyasal madde, ateş yanıkları. Solunum yolunun daralmasına yol açabilecek duman veya sıcak hava soluma.

● Elektrik çarpması: Kalp ritmini etkileyecek, yanık veya organ hasarı yapabilecek ciddi elektrik çarpmaları.

● Göz yaralanmaları: Ciddi şekilde gözde hasar oluşturacak kesici, delici aletler ile yaralanmalar. Ağır travma veya kimyasal madde sonucu yaralanmalar.

● Hipertansiyon ve kalp krizi: O anda geçirilen kalp krizi, kan basıncının artması ile beyin kanaması gibi ciddi durumlar, aciliyeti olan kalp ritmi bozukluğu.

● Isı çarpması: Bilinci, tansiyonu, kalp ritmini hayati derecede etkileyecek güneş veya diğer ısılara maruz kalma.

● Omurga ve alt-üst ekstremite kırıkları: Travma sonucu ortaya çıkmış, büyük dış veya iç kanamaya yol açan her türlü omurga ve bacak kırıkları.

● Organik kusurların neden olduğu şuur kayıpları: Bayılma ve kalp travması gibi bilinç durumunda bozulmalar.

● Renal kolik: Böbrek taşlarının ilerleyerek idrar yolu veya böbrek hasarına yol açıp şiddetli ağrı oluşması.

● Sabotaj, terör, bıçaklanma, kavga veya kurşunlanma: Olayı gerçekleştiren veya tarafı olmayan kişilerin kaza sonucu maruz kaldığı durumlar.

● Soğuk çarpması veya donma: Uzuvlarda kangrene neden olabilecek, hayati fonksiyonları etkileyecek kadar şoka sokacak derece soğuğa maruz kalma ve donma.

● Suda boğulma: Suda boğulan, kalbi duran veya boğulmaya bağlı akciğerlere su girmesinin olduğu durumlar.

● Trafik kazası: Trafik kazasına bağlı; kanamalı kırık veya omurga yaralanmaları, göğüs veya kafa gibi iç kanamaya yol açabilecek travmalar, araç parçalarından kaynaklı delici yaralanmalar.

● Uzuv kopmaları gibi ciddi iş kazaları: Kanamalı kırık veya omurga yaralanmaları, göğüs veya kafa gibi iç kanamaya yol açabilecek travmalar, araç parçalarından kaynaklı delici yaralanmalar. Kimyasal madde içilmesi veya üzerine dökülmesi, zehirli gaz solunması, bir uzvun kısmen ya da tamamen kopması.

● Üremik ve şeker koması: Diyabet ve bölerek yetersizliğin neden olacağı bilinç bulanıklığı ile başlayan ve komaya (bilinç kaybı) yol açabilecek durumlar.

● Yüksek ateş: İnfeksiyon hastalıkları, sıcak çarpması veya zehirlenmeden kaynaklı vücut ısısının havale veya kalp ritim bozukluğuna yol açacak şekilde yükselmesi. 39.5°C ve üzeri durumlar.

● Yüksekten düşme: Kanamalı kırık veya omurga yaralanmaları, göğüs veya kafa gibi iç kanamaya yol açabilecek travmalar.

● Zehirlenme: Kimyasal maddelerin cilde teması veya zehirli gazların solunması ile ortaya o anda ya da sonrasında çıkabilecek, yaşamsal fonksiyonları bozan zehirlenmeler.

Tüm bu durumların yaşanması durumunda, yapılan acil durum sağlık sigortası ile ücretsiz tedavi olmak mümkündür. Ayrıca kayıtlı ambulanslar ile hastaneye varış ve yine hastaneden eve gidiş sigorta kapsamındadır. Bazı sigorta poliçeleri, ambulans ile şehir değişikliğini de kapsayabilir.