Geçtiğimiz gün "dokuz8haber’e konuşan gazeteci Abdurrahman Dilipak, yaptığı “Kürtlerin hepsi Kürtçe biliyor mu? Zazaları Kürt mu kabul edeceksiniz? Korucu diye birbirleriyle çatışıyorlar. Sorani'yi ne yapacaksınız? Resmi dil olmasını istiyorsanız hangi dil kurumunu esas alacaksınız?” açıklamaları başta siyasiler olmak üzere çeşitli çevrelerde tepki topladı. 

Ayrıca Dilipak'ın açıklamalarına çok sayıda sosyal medya kullanıcısı tepki gösterdi. 

DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Dilipak’ın X hesabını etiketleyerek, Koca Ragıp Paşa'ya ait ve "Kıpti mertliğini anlatırken hırsızlığını söyler" manasına gelen  “merd-i kıpti şecaatin arz ederken, sirkatin söylermiş” beyitinden alıntı yaparak tepki gösterdi.  

Ekmen'in paylaşımı şu şekilde:  Birinci sorunun cevabı: “merd-i kıpti şecaatin arz ederken, sirkatin söylermiş.” @aDilipak

Kürtçe Gönüllüleri Birliği Genel Koordinatörü Fevzi Buldan da söz konusu konuşma videosu ve Dilipak’ın X hesabını etiketleyerek, şunları söyledi:

"Sayın @aDilipak Kürtlerin hak meselesi ne zaman gündeme geldiğinde neden taleplerine olumsuz anlam yüklenerek refleks gösteriliyor!  Böyle bir tavır aslında yüz yıllık asimilasyon ve inkâr politikalarının verdiği tahribatı kulak ardı etme anlamına gelmiyor mu?"

Avukat Sıdkı Zilan ise, Dilipak’ın açıklamalarının bilinçli bir manipülasyon olduğunu ifade ederek, “Zazakî ve Kurmancî için eşit hak istiyoruz; yani iki Kürd diline de resmiyet ve eğitim hakkı istiyoruz. Türkiye'de Soranî yok, Kurmancî ve ZAZAKÎ var; standartları da bellidir. Kurmancî için 500 yıldır, Zazakî için de 100 yıldır standart oluşuyor” şeklinde tepki gösterdi.

Gazeteci yazar Arif Zêrevan ise, “Kürtler Dilipak gibi tekçi bir zihniyete sahip değildirler” şeklinde tepkisini dile getirdi.  

SİYONİSTLER DE FİLİSTİNLİLERE BENZER SORULAR SORUYORLAR

Araştırmacı, yazar ve akademisyen Edip Yüksel de X hesabından yaptığı açıklamada Filistinlilerle karşılaştırma yaparak şu tepkileri verdi:

Abdurrahman’dan Siyonist Makamında Safsatalar

Edip Yüksel

10 Haziran 2024

Kırmızı Ringa Balığı safsatasıyla milli propaganda soruları yöneltiyor bizim

@aDilipak

Siyonistler de Filistinlilerin özgürlük mücadelesini kötülemek için benzeri soruları soruyorlar:

Filistinlilerin hepsi özgür mü olacak?

Hamas mı yoksa Abbas mı lider olacak?

Yoksa İran mı kontrol edecek?

Ateist ve homoseksüel Filistinlere ne olacak?

Filistin devleti olursa bize saldırmazlar mı?

Sınırlar nasıl belirlenecek?

Sınırları kim belirleyecek?

Ürdün lehçesi konuşan Filistinliler Mısır veya Lübnan lehçesi kullananlarla anlaşabilecek mi?

Devlet kurarlarsa sosyalist veya kapitalist hangi sistemi esas alacaklar?

Filistinliler kenevir ekecek mi; içecek mi?

Kenevirin dumanını bize doğru mu yoksa havaya mı üfleyecekler?

gibi kendilerini ilgilendirmeyen nice sorular ve sorunlar üreterek insan haklarını, adaleti, özgürlüğü ve barışı engellemek istiyorlar.

Kimi kullanıcılar ise “Kürtlerin hepsinin Kürtçe bilmemesi asimilasyonun sonucu olduğunu belirterek tepki gösterdi.

İŞTE SÖZKONUSU KONUŞMA VE TEPKİLER