NEW YORK (AA) - ABD'den üst düzey bir heyet, Hint-Pasifik'te ekonomiden savunmaya farklı alanlarda işbirliklerini geliştirmek için bir dizi önemli ziyaret gerçekleştirdi.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD'den Ulusal Güvenlik Konseyi Hint-Pasifik Koordinatörü Kurt Campell, Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Asya Birimi Müdür Yardımcısı Michael Schiffer, ABD Sahil Güvenlik 14. Bölge Komutanı Michael Day, Doğu Asya ve Pasifik İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Mark Lambert ve Pasifik Adaları Forumu Özel Temsilcisi Büyükelçi Frankie Reed​​​​​​​ liderliğindeki üst düzey bir heyet, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Vanuatu ve Fiji'ye resmi ziyaret gerçekleştirdi.

ABD'li heyetin bu ülke liderleri ve hükümet yetkilileriyle bir araya geldiği kaydedilen açıklamada, görüşmelerde Pasifik adalıların eğitim, sağlık, iklim ve balıkçılık gibi alanlardaki ihtiyaçlarının karşılanması ve Mavi Pasifik'teki Ortaklar (PBP) platformu çerçevesinde işbirliklerini ilerletme konularının ele alındığı ifade edildi.

Açıklamada, Yeni Zelanda'da gelişen teknolojiler, Papua Yeni Gine'de savunma işbirliği anlaşması konusundaki müzakereler, balıkçılık, deniz kaynaklarının korunması ve sağlık altyapısının güçlendirilmesi konularının masaya yatırıldığı aktarıldı.

Solomon Adaları ile ilk üst düzey stratejik diyaloğun geliştirildiği belirtilen açıklamada, bu ülke ile deniz kaynaklarının korunmasının yanı sıra ekonomik kalkınma ve eğitim konuları hakkında istişarelerin yapıldığı bildirildi.

Açıklamada, Vanatu'da USAID'in Judy ve Kevin kasırgalarının ardından yardım çabalarını desteklemek için 3,2 milyon dolarlık ek insani yardım duyurduğu aktarıldı. Ayrıca Port Vila'da ABD Büyükelçiliği kurulması konusu görüşüldü.

Fiji de ise 2050 Mavi Pasifik Kıtası Stratejisi'ni desteklemek için atılabilecek adımların ele alındığı kaydedilen açıklamada, iklim değişikliği ve balıkçılığın yanı sıra uyuşturucu kaçakçılığı konularının da gündeme geldiği bilgisi paylaşıldı.