Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması yönündeki kararını uygulamayan Türkiye hakkında Avrupa Konseyi'nde başlatılan ihlal süreci ile ilgili açıklama yayınladı.

Borrell'in sözcüsü Peter Stano'nun yayınladığı metinde; ihlal sürecinin, Bakanlar Komitesi'nin nadir kullandığı araçlardan olduğuna ve Kavala davasıyla ilgili ciddi endişeleri yansıttığına dikkat çekildi. Ayrıca metinde, Osman Kavala'nın hakkında bir hüküm bulunmadan yıllardır cezaevinde tutulduğuna işaret edildi.

"KAYGI VERİCİ BİR EMSAL"

DW Türkçe'nin aktardığı habere göre, Türkiye makamlarının ilgili AİHM kararlarını uygulamayı reddetmesinin üzücü olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Bu tutum kaygı verici bir emsal oluşturmakta ve AB'nin Türk yargısının uluslararası standartlar ile Avrupa standartlarına bağlılığı konusundaki endişelerini güçlendirmektedir. Bu tutum aynı zamanda Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyesi ve AB üye adayı olarak üstlendiği yükümlülüklerle de tezat oluşturmaktadır" denildi.

AF ÖRGÜTÜ'NDEN DE ÇAĞRI

Kavala’nın serbest bırakılması çağrısında bulunan Uluslararası Af Örgütü de, açıklamasında şunları kaydetti:

"Oylama, Türkiye’nin adalet sisteminin Osman Kavala’ya kanıt olmaksızın saçma sapan suçlamalar yüklemeye devam ederek her ne pahasına olursa olsun onu kilit altında tutmaya çalıştığını ve Türkiye’nin kurucu üyelerinden olduğu Avrupa Konseyi’nin bu duruma kayıtsız kalmayacağını açıkça göstermiş oldu. Avrupa Konseyi’nin bu mesajı nettir: Türkiye Osman Kavala’yı serbest bırakmalı ve Kavala’ya yönelik siyasi saiklere dayalı zulme son vermelidir."

NE OLMUŞTU?

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, dün gerçekleştirdiği olağan toplantısında Osman Kavala’nın AİHM kararına rağmen tahliye edilmemesi nedeniyle Türkiye'nin AİHM'e havale edilmesine oy çokluğuyla karar vermişti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, bugün Ukrayna ziyareti öncesinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'ye karşı başlatılan ihlal süreciyle ilgili bir soruyu, şu şekilde yanıtlamıştı:

"Bizim mahkemelerimizi tanımayanları biz tanımayız. Çok net söylüyorum. Bizim mahkemelerimizin bu konuda vermiş olduğu bir karar var. AİHM ne demiş, Avrupa Konseyi ne demiş bizi çok ilgilendirmiyor. Biz kendi mahkemelerimize saygı duyulmasını bekliyoruz. Bu saygıyı duymayanlara da kusura bakmasınlar bizim saygımız olmayacaktır."