Uluslararası Uzay İstasyonu'nda en az bir ABD'li ve bir Rus mürettebat olacak. Anlaşma, son dönemde Roscosmos'un yönetim kadrosundaki değişim nedeniyle gölgelenmesine ve Ukrayna konusundaki gerginliklere rağmen imzalandı.

Roscosmos, "Anlaşma, Rusya ve ABD'nin çıkarlarına hizmet verecek ve istasyonu programı çerçevesinde iş birliğinin geliştirilmesini teşvik edecek" açıklamasında bulundu ve bunun dış uzayın keşfini kolaylaştıracağını vurguladı.

İLK UÇUŞLAR EYLÜLDE

20 yıllık Uluslararası Uzay İstasyonu'nun iki temel ortağı NASA ve Roscosmos, yıllardır uzay ajanslarının sivil ittifakı kapsamında rutin bütünleşik mürettebatlı uçuşların yenilenmesi arayışındaydı.

İki ülke arasındaki iş birliğinin son halkasını oluşturacak ilk uçuş eylülde yapılacak. ABD'li astronot Frank Rubio, Rus kosmonotlar Sergey Prokopyev ve Dmitry Petelin'le birlikte Kazakistan'dan uzaya gidecek.

Eylülde ayrıca Rus kozmonot Anna Kikina, iki ABD'li astronot ve bir Japon taykonota katılarak ABD Florida'dan fırlatılacak olan Space X Crew Dragon ile uzaya gidecek. Mürettebat değişimi 6 ay sonra yapılacak.

Rus kozmonotlar 2000'lerin başlarında NASA'nın araçlarını kulanarak uzaya uçmuştu. Bundan önce, 1990'larda astronot ve kozmonotlar birbirlerinin araçları içinde Rusya'nın Mir Uzay İstasyonu'ndan Uluslararası Uzay İstasyonu'na gidip dönmüştü.