ABD Ordusu Merkez Komutanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada Suriye’nin doğusunda hava ve kara destekli yapılan operasyonda üç IŞİD militanının yakalandığını duyurdu. Merkez Komutanlık Sözcüsü Albay Joe Buccino, operasyonun cumartesi günü yapıldığını açıkladı. Harekat esnasında bir sivilin de hafif yaralandığı açıklandı.

Merkez Komutanlığı açıklamasında IŞİD’le mücadele çerçevesinde SDG ile birlikte yürütülen operasyonların devam ettiği vurgulandı. Operasyona ilişkin bazı ayrıntılara da değinilen açıklamaya göre hava gücü olarak helikopterler operasyonda görev aldı.

Yaklaşık 900 kişilik gücü ile Suriye topraklarındaki illegal varlığını sürdüren ABD’ye yöre halkının protestoları da sürüyor. Rakka kentinde ABD destekli SDG unsurlarına karşı eylem düzenlendi. Suriye resmi haber ajansı SANA’nın aktardığına göre yöre sakinleri SDG milislerinin kanunsuz eylemlerini ve el Meşleb mahallesinde bir kadın ve çocuğun öldürülmesini protesto etti. SANA’ya konuşan yerel kaynaklara göre SDG milisleri eylemleri bastırmak için kente ek takviye güç gönderdi.

Suriye’nin kuzey doğusundaki Türkiye sınırına yakın Kamışlı kentinde de ABD konvoyu yöre halkı tarafından protesto edildi. Kamışlı’nın güney kırsalındaki Hamo köyü sakinleri ABD ordusuna zırhlı araçlar köyün dış mahallesinden geçmeye çalışırken konvoyun önünü kesti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ABD liderliğinde Suriye’de yürütülen IŞİD’e karşı operasyonların 100’üncü ayındaki bilançoyu çıkardı. Buna göre son bir aylık dönemde Suriye’deki ABD üslerine yaklaşık askeri lojistik malzeme taşıyan  160 tır giriş yaptı. YPG’nin merkezinde bulunduğu SDG ile birlikte 11 ortak operasyon yürütüldü. İki IŞİD’li öldürülürken 280’i yakalandı.

Gözlemevi ayrıca ABD liderliğindeki koalisyon ve SDG’nin 21 Mart 2019’da Baghuz kampında IŞİD’liler ve ailelerinin öldürülmeleriyle ilgili olaya ilişkin  araştırma çağrısını yineledi. IŞİD’lilerle birlikte sivillerin de öldürüldüğü koalisyon saldırında yüzlerce cesedin yakıldığı tahmin ediliyor.