AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in geleneksel "Birliğin Durumu" konuşmasını bugün yaptı. Geçen 12 aylık sürecin değerlendirmesini yapan ve önümüzdeki yıla dair mesajlar paylaşan paylaşıyor. Ursula von der Leyen, "savunmada yükselme" vurgusu yaptı, Çin'e yönelik yeni yaptırımların işaretini verdi. Pandemi konusunda "Çin'de ortaya çıkıp tüm dünyaya yayılan bir soruna karşı çare Avrupa'dan geldi, bununla gurur duymalıyız. Herkes konuşurken Avrupa yaptı" diyen AB Komisyonu Başkanı, 31 milyon işçiye ve 2.5 milyon şirkete mali yardım sunduklarını hatırlattı.

"25 MİLYON İŞÇİ TEHDİT VE ZORLAMA İLE ÜRETİME ZORLANIYOR"

Ursula von der Leyen, "işçi hakları konusunda duyarsız ve üretime zorlanan emeğin kullanıldığı ürünlerin AB'ye girişini yasaklamak için bir önerinin Avrupa Parlamentosu'na getirileceğini" söyledi. Leyen, konuşmasında şöyle dedi: "Küresel ticaret iyi ve güzel bir şey, gerekli bir durum, ancak insanlık onuru ve hürriyetleri önüne geçerek yapılmasına müsaade edilemez. Bugün 25 milyon civarında işçi, tehdit ve zorlama ile üretime zorlanıyor. Bu şekilde imal edilmiş ürünlerin Avrupa'da mağazalarda satışa çıkmasına izin veremeyiz. Bu şekilde üretilmiş ürünlerin Avrupa pazarlarında satışının yasaklanması için bir yasa hazırlığımız olacak, çünkü insan haklar hiç bir koşul altında, hiç bir ücret karşılığı satılık değildir." AB Komisyonu Başkanı Leyen, "tüm hakların ve hürriyetlerin temelinde bulunan basın özgürlüğü"nü korumak için Avrupa çapında etkili olacak Basın Özgürlüğü Yasası'nın da AP'ye getirileceğini aktardı.

SAVUNMA VURGULU BİR KONUŞMA

'Karşılaştığımız tehditler hakkında ortak bir değerlendirmeye ve bunlarla başa çıkmak için ortak bir yaklaşıma ihtiyacımız var" diyen AB Komisyonu Başkanı, özellikle "Avrupa savunması" ve "istihbarat işbirliği" konusunda vurgular yaptı. Bu konuda bir zirve düzenleyeceğini açıklayan Ursula von der Leyen, AB'nin Afganistan'a yaptığı insani yardımı 100 milyon euro artıracağını duyurdu. AB, Taliban'ın ülkeyi ele geçirmesinin ardından Afganistan'a sağladığı 1 milyar euroluk kalkınma yardımı fonunu dondurmuştu. AB Komisyonu Başkanı, ayrıca büyük kıtlık ve insani felaket riskine karşı da uyarıda bulundu.

İKLİM KRİZİ ADIMLARI

İklim krizi konusunda Avrupa'nın çok şey yapabileceğini ve diğerlerini destekleyeceğini belirten Leyen, gelişmekte olan ülkeleri desteklemek için iklim finansmanına yılda 25 milyar dolar katkıda bulunan AB'nin 2027 yılına kadar 4 milyar dolar daha bağışlayacağını söyledi. "Bugün benim mesajım Avrupa daha fazlasını yapmaya hazır" diyen Leyen, Avrupa'nın ABD ve Çin dahil diğerlerinin de adım atmasını beklediğini sözlerine ekledi. Leyen, konuşmasında 2022'nin Avrupa Birliği'nin ilk ortaya çıkışının 50. yılı olacağını da hatırlattı.