Haber: Fatoş Erdoğan

Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak için bir günlük Genel yayın yönetmenliği yapan Celalettin Can'a verilen 15 aylık hapis cezası kesinleşti. Can, denetimli serbestlik ve mahsup hakkı kabul edilmezse, infazın tamamlanması için 15 ay mahkumiyetin 4/3'nü (11 ay 25 gün) tamamlamak için Silivri cezaevine girecek.

Pazartesi günü Çağlayan Adliyesi'nde infaz savcılığına denetimli serbestlik için başvuru yapan Can, başvurusuna cevap gelmediğini belirterek perşembe günü Silivri Cezaevi'ne gidecek. Denetimli serbestlik başvurusu kabul edilmezse 11 ay 25 gün cezaevinde tutulacak.

6713c33d-9919-4475-8e2b-934a25aeb47c

Özgür Gündem gazetesi ile dayanıştığı için hakkında 11 ay 25 gün hapis cezası verilen 78'liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, Dokuz8haber'e konuştu.

Celalettin Can, 7 yıl önce Özgür Gündem Gazetesi’nin kapatılmaması için gelen dayanışma çağrısı üzerine bir günlük Genel yayın yönetmenliği yaptıklarını belirterek şunları söyledi:

"Bundan takriben 7 yıl önce olmalı. Özgür Gündem gazetesi kapatılmak istendi. Ki o sürece sokuldu aslında. Biz bir grup arkadaş 13 civarında arkadaş gelen çağrı üzerine her birimiz bir gün yayın yönetmenliği yapma kararı aldık ve onu uygulamaya koyduk. Ve o süreç devam ederken arkadaşlarımız ceza aldılar. Büyük çoğunluğu 1 yıl 3 ay şeklinde birbirine yakın mahkumiyet aldılar. Bunların hemen hemen hepsi ertelendi. Bir arkadaşımız beraat etti. Ama benimkisi ise her nedense ertelenmedi. Onu da hemen ifade edeyim. Ve aradan yedi yıl geçtikten sonra dört gün önce bu karara bağlanmıştı bugün önüme bu ceza kondu."

"DENETİMLİ SERBESTLİK VERİLMEZSE 11 AY 25 GÜN CEZAEVİNDE YATACAĞIM"

Celalettin Can, pazartesi günü Çağlayan Adliyesi'nde infaz savcılığına denetimli serbestlik için başvuru yaptığını belirterek şunları söyledi: "birkaç gündür bu cezamı nasıl çekeceğim? Nasıl bu sürece dahil olacağım? İnfaz savcılığı tartışıyor şu anda. Ben perşembe günü sabah saat 10.00'da polis refakatinde önce Metris'e gideceğim, Metris'te orada bir işlem görülecek. Akabinde Silivri açık Cezaevine gideceğim. Orada da son bir işlem görülecek. Bu işlemin sonunda davam mahsup da yapılabilir hemen olmasa bile ve yahut da denetimli serbestlik verilebilir. Ama 11 ay 25 günde yatabilirim bu daha belli değil. Bir belirsizlik söz konusu."

KÜRTLERİN GÖRÜŞLERİNİN KENDİ GAZETELERİNDE YER ALMASINI ENGELLEYEMEYECEKLER

Can, verilen cezanın gerekçesinin sadece yayın yönetmeliği olduğunu vurguladı. Kürtlerin görüşlerinin kendi gazetelerinde yer almasını engelleyemeyecekler dedi.

Can sözlerine şöyle devam etti:

"Ve gerekçeleri de sadece ve sadece yayın yönetmeliği sadece ve sadece Özgür Gündem'in kapatılmaması ve Özgür Gündem de insanların fikirlerinin özgürce bir şekilde yer alması. Bir suç övgüsü yok. Bir şiddet övgüsü yok. Tamamen demokratik ve legal herkesin hemen hemen dinleyebileceği, dinlediğinden rahatsız olmayacağı görüşler dillendirildi ve bu görüşlerden dolayı cezalandırılmak Ve bu görüşler dolayısıyla bir süre daha özgürlüğümünden mahrum edilmek isteniyorum. Ama aşacağız bunları. Engelleyemezler. Özgürlük düşüncesini, Özgür Gündem'i, farklılıkların kendini ifade etmesini, Kürtlerin görüşlerinin, kendi gazetelerinde yer almasını, ki Türkçe yer alıyor, sadece Kürtçe de yer almıyor Onu da hemen söyleyelim. Bütün farklılıkların görüşlerinin yer almasını ve topluma mâl olmasını engelleyemeyecekler."

GÜN GELECEK BU ÜLKEYE DEMOKRASİ HAKİM OLACAK

Celalettin Can, son olarak;

"gün gelecek bu ülkeye demokrasi hakim olacak. Özgürlük hakim olacak. Hep beraber o güzel günleri göreceğiz ve halay çekeceğiz" dedi.