Hekim Birliği Sendikası (Hekim Birlik Sen), Tabip-Sen, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), 10 ildeki depreme maruz kalan afetzede hekim ve sağlık çalışanları için taleplerini Sağlık Bakanlığı’na iletti. “Hekimlerin de önce insan olduğu unutulmamalıdır. Bizler depremden etkilenen hekimlerimizin yerine gönüllü çalışmaya hazırız” açıklaması yapan 4 sağlık meslek örgütü, Bakanlık’tan “Yaslarını tutmaya, ailesini korumaya, yaralarını sarmaya çalışan afetzede hekim ve sağlık personeline; genel olarak en az 15 günlük mazeret izni verilmelidir. Afetzede hekim ve sağlık personelinin gönüllülükleri esas alınmalıdır” taleplerinde bulundu.

Hekim Birlik Sen, Tabip-Sen, AHEF, AHESEN, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta 7,7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen ve 10 ilde büyük hasar ile can kayıplarına neden olan depremden etkilenen hekim ve sağlık çalışanları için taleplerini Sağlık Bakanlığı’na ilettiklerini duyurdu. 4 sağlık meslek örgütü tarafından ortak yapılan açıklamada “Hekimlerin de önce insan olduğu unutulmamalıdır. Bizler depremden etkilenen hekimlerimizin yerine gönüllü çalışmaya hazırız” mesajı verildi.

Hekim Birlik Sen, Tabip-Sen, AHEF, AHESEN’in “Sağlık Bakanlığına ve ilgililere açık çağrı” mesajı ile Bakanlık’tan şunları talep etti:

“AFETZEDE HEKİM VE SAĞLIK ÇALIŞANLARINA EN AZ 15 GÜNLÜK MAZERET İZNİ VERİLMELİ”

“Yaslarını tutmaya, ailesini korumaya, yaralarını sarmaya çalışan afetzede hekim ve sağlık personeline; genel olarak en az 15 günlük mazeret izni verilmelidir. Afetzede hekim ve sağlık personelinin gönüllülükleri esas alınmalıdır. 7 günlük mazeret izinleri tamamlandıktan sonra afetzede hekim ve sağlık çalışanlarının görevlendirilmesinde aşağıdaki önerilerimiz dikkate alınmalıdır:

“KRONİK HASTALIĞI BULUNAN 60 YAŞ VE ÜZERİ HEKİM VE SAĞLIK PERSONELİ GÖREVLENDİRMELERDEN MUAF TUTULMALIDIR”

Afetzede hekim ve sağlık çalışanlarından ziyade öncelikle afet bölgesi dışından gelen gönüllülere, sonra gönüllü afetzede hekim ve sağlık personeline görev verilmeli. Birinci ve ikinci derece yakınlarını kaybeden afetzede hekim ve sağlık çalışanlarının en az 2 hafta süreyle görevlendirmelerden muaf tutulmalıdır. Kronik hastalığı bulunan 60 yaş ve üzeri hekim ve sağlık personeli görevlendirmelerden muaf tutulmalıdır. Hamile ve 6 yaş altında çocuğu bulunan hekim ve sağlık personeli görevlendirmeden muaf tutulmalıdır. Her iki eş de kamu görevlisi ise eşlerden sadece birisi görevlendirilmelidir. Çocuklarının okul, kreş gibi bakım ve eğitim ihtiyaçları karşılanmalıdır. Teşvik ve destek gibi ek ödemeler tam olarak yapılmalı, ücret kesintisi yapılmamalı ve bu şekilde yeni bir maddi mağduriyet yaratılmamalıdır.

Hekim ve sağlık personeli açığını gidermek için yapılacak görevlendirme ve sağlık hizmeti sunumunun işleyişinde aşağıdaki önerilerimiz dikkate alınmalıdır:

“GÖNÜLLÜ ÇALIŞACAK HEKİM VE SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ÖNCELİK VERİLEREK YILLIK İZİN KULLANMALARI VEYA VEKALET BIRAKMALARI TALEP EDİLMEMELİDİR”

Depremden etkilenen bölgelerde görevlendirilecek gönüllü hekim ve sağlık personelinin, sayı ve dönem gibi planlamaları önceden ilan edilmeli ve talepler bu doğrultuda toplanmalıdır. Gönüllü çalışacak hekim ve sağlık çalışanlarına öncelik verilerek yıllık izin kullanmaları veya vekalet bırakmaları talep edilmemelidir. Pandemi döneminde olduğu gibi ülkemiz genelinde sağlık hizmetlerinde belirli sınırlamalara gidilmelidir. Sağlık kurumları için çok hızlı bir hasar tespit çalışması yapılmalı, artçı depremlere dayanıksız olacak sağlık kurumlarında hizmet verilmemeli ve sağlık hizmeti sunumu için konteyner veya çadır şeklindeki sağlık birimleri aile sağlığı merkezleri ve hastaneler hizmete açılmalıdır.

“AFET BÖLGESİNDEKİ ACİLLERİN KAPASİTESİ GÜÇLENDİRİLMELİ VE HASTA SEVKLERİ ÖZENLE KOORDİNE EDİLMELİDİR”

Acil cerrahi branşlar hekim ve sağlık çalışanları ile kan, tıbbi malzeme ve ilaç ihtiyacı giderilmelidir. Soğuk zincir ihtiyacı bulunan aşı ve diğer tıbbi malzemeler, ilçe sağlık müdürlüklerinin sorumluluğundan sağlanmalıdır. Afet bölgesindeki acillerin kapasitesi güçlendirilmeli ve hasta sevkleri özenle koordine edilmelidir. Hekim ve sağlık çalışanlarının barınma, beslenme, dinlenme ve kişisel hijyenlerinin sağlanması için gerekli olanaklar oluşturulmalıdır. Hekim ve sağlık çalışanlarının verimli hizmet sunabilmeleri için dinlenmeleri ve dönüşümlü çalışmaları sağlanmalıdır.

“ACİL DURUM OLMADIKÇA GÜVENLİĞİ SAĞLANMAYAN BÖLGELERE HEKİM VE SAĞLIK ÇALIŞANI GÖNDERİLMEMELİDİR”

Afet bölgesinde güvenlik tedbirleri alınmalıdır. Acil durum olmadıkça güvenliği sağlanmayan bölgelere hekim ve sağlık çalışanı gönderilmemelidir. Hayatını kaybedenlerin kayıt altına alınması, cenazelerin korunması için yeterli sayıda ceset torbası ve soğuk hava deposu temin edilmelidir. Yakınlarını arayanlara hekim ve sağlık personeli dışındaki görevlilerden oluşacak kayıt ve bilgilendirme çalışmaları yapılmalıdır. Sağlıkla ilgili sendika, oda ve dernekler gibi sivil toplum örgütleriyle iş birliği yapılmalı ve karşılıklı bilgi akışı sağlanmalıdır.”