Haber: Zeynep Esin

Kadın örgütlerinin 2024 seçimlerine ilişkin kadın temsil oranının artırılmasına yönelik çağrılarına rağmen İzmir'de de kadın adaylar istenilen sayıya ulaşmış değil.

31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşecek yerel seçimlerde İzmir ve ilçelerindeki kadın adaylar da çalışmalarına başladı. Belediye başkanlığı yarışında İzmir'de, DEM Parti 29, CHP 9, Cumhur İttifakı 4, DEVA Partisi 9, İYİ Parti 5, Zafer Partisi 4, Memleket ve Demokrat Parti ise 1 ilçede kadın adayla yarışacak.

Cumhuriyet Halk Partisi

CHP’NİN KADIN ADAYLARI

CHP Karşıyaka ilçesinde 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi İzmir 2. Bölge Bölgesi,5'nci sıradan millet vekili adayı Behice Yıldız İşçimenler Ünsal'ı aday olarak gösterdi.

Yunanistan mübadili bir ailenin kızı olarak Tire’de doğan İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü mezunu olan Nilüfer Çınarlı Mutlu merkez ilçelerden bir diğeri olan Konak'ın belediye başkanlığına talip.

1977 doğumlu, Mühendis Emine Helil İnay Kınay, Karabağlar'da 2 dönemdir belediye başkanlığı yapan Muhittin Selvitopu2nun yerine CHP'nin Karabağlar adayı oldu.

Sadece İzmir'in değil, Türkiye'nin en çok ziyaret edilen ve büyük bir ekonomiyi elinde bulunduran Çeşme'de CHP'nin kadın aday gösterdiği ilçelerden. Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Çeşme'de seçim yarışına Lal Denizli ile katılacak. 1991 doğumlu olan Denizli gençliğin dinanizmini görevine yansıtma hedefinde.

CHP bir diğer önemli ilçesi menemen'de de kadın adayla yarışacak. Avukat Deniz Karakurt, CHP Menemen Belediye Başkan Vekilliği ve ilçe yönetiminde etkili bir rol oynamış bir isim.

CHP Selçuk Belediye Başkan Adayı Filiz Ceritoğlu Sengel, aynı zamanda Selçuk'un mevcut Belediye Başkanı. Cumhuriyet Halk Partisi 2024 seçimlerinde de Selçuk'ta aynı isimle devam etme kararı aldı.

İzmir'in uzak ilçelerinden biri olan Karaburun;'da da CHP Belediye Başkanlığı için Nurşen Balcı'yı aday gösterdi. Balcı kariyerine Karşıyaka Belediyesi'nde 20 yıl boyunca bürokrat olarak hizmet vererek başlamış bir isim.

İzmir'in sevilen tatil bölgelerinden biri olan Foça'da CHP'nin kadın bir adayla yarışacağı başka bir ilçesi. CHP'nin Foça Belediye Başkan aday Saniye Bora Fıçı'nın seçilmesi halinde, sosyal belediyeciliği esas alması bekleniyor.

İzmir'in taşra ilçelerinden Kınık'ta CHP'nin Belediye Başkan Adayı Sema Bodur. 1966 doğumlu olan Bodur sporcu kimliği ile öne çıkan bir isim.

DEM Parti-4

DEM PARTİ’DEKİ “EŞBAŞKANLIK SİSTEMİ” İLE HER İLÇEDE KADIN ADAY...

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) İzmir’in büyükşehir ve 28 ilçesinde aday çıkarma kararı aldı. Kürt siyasetinde uzun yıllardır sürdürülen "eş başkanlık" modelini uygulayan DEM Parti'de Büyükşehir Belediye eşbaşkan adaylığında Türkan Aslan, Aliağa'da Gül Ekici Balçova'da Batıgül Tunç, Bayındır'da Rojda Tanman, Bayraklı'da Pervin Polat, Bergama'da Rojbin Tufan, Bornova'da Fevziye Ünal, Buca'da Hurşi Ataman, Çeşme'de Menekşe Ecer, Çiğli'de Güneş Kırmızıgül, Dikili'de Leyla Yıldız Yardımcı, Foça'da Özgür Turunçoğlu, Gaziemir'de Emine Dayıoğlu, Güzelbahçe'de Özlem Aydınalp, Karabağlar'da Nursel Güner Sezer, Karaburun'da Nurten Bozkurt, Karşıyaka'da Oya Kızılkaya Zeyrek, Kemalpaşa'da Elbiran Yaşar, Kınık'ta Meyase Turan Aydın, Konak'ta Faraşin Gümüş, Menderes'te Hande Aydoğdu, Menemen'de Bediha Güzelyüz, Narlıdere'de Şazime Yaşa, Ödemiş'te Semra Yaşa Gül, Serferhisar'da Canan Kılıç, Selçuk'ta Ayşe Özdamar, Tire'de Naciye Günaydın, Torbalı'da Özden Bingöl ve Urla'da Semra Güngör'ü eşbaşkan adayları olarak belirledi.

Cumhur İttifakı

CUMHUR İTTİFAKI (AKP-MHP)’NIN KADIN ADAYLARI

AKP ve MHP ortaklığındaki Cumhur İttifakı, kadın aday sayısında yine listenin altında yer alan partiler. İki parti İzmir ve ilçelerinde toplam 4 kadın başkan adayı ile yarışacak.

AKP-MHP ortaklığında Dikili'de Sema Akıncı, Güzelbahçe'de Gümüş Saime Bucaklıoğlu, Kiraz'da Saliha Özçınar Kutlu, Konak'ta Ceyda Bölünmez Çankırı ile seçmenden oy isteyecek. 

İyi Parti

İYİ PARTİ’NİN İZMİR ADAYLARI

İYİ Parti son seçimlerin ardından toplu istifalarla gündemden düşmezken, 31 Mart seçimlerine de istifalar gölgesinde giriyor. Parti Balçova'da Hicran Helezür, Foça'da Derya Kale Erdemli, Güzelbahçe'de Gizem Albaş, Kınık'ta Olcay Oral ve Konak'ta Huriye Serter ile yarışacak.

DEVA Partisi-1

DEVA PARTİSİ İLE CHP’NİN KADIN ADAY SAYISI EŞİT

Deva Partisi, İzmir'de Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösteren tek siyasi parti.  Deva Partisi Serap Karaosmanoğlu ile İzmir Büyükşehir yarışında şansını arayacak. İlçelerde ise; Balçova'da Burcu Muzaffer Yereli, Dikili'de Ayşegül Pabuşçu, Ödemiş'te Cansu Ağartan Yıldırım, Kiraz'da Hatice Hülya Coşkun, Selçuk'ta Rabia Beyaz, Tire'de Fatma Yıldırım, Menderes'de Gülhan Akyol ve Karşıyaka'da Pınar Güngör Özinan ile, DEM Parti eşbaşkan adaylarının ardından, CHP ile birlikte İzmir'de en fazla kadın aday gösteren siyasi parti olarak dikkat çekti.

Zafer Partisi-2

ZAFER PARTİSİ’NDEN 4 KADIN ADAY

Zafer Partisi Urla'da Berna Camcı, Torbalı'da Emine Göçay, Çeşme'de Zehra Turnacı ve Bornova'da Belgin Çiçeksever ile seçim heyecanı yaşayacak.

demokrat parti-1

DEMOKRAT PARTİ’NİN İKİ ADAYI

Demokrat Parti’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Dr. Burcu Bostancıoğlu, Ödemiş’te ise Dilek Acar Güleç oldu.

memleket partisi

MEMLEKET PARTİSİ’NDEN TEK ADAY

Memleket Partisi İzmir'de tek kadın adayını Buca ilçesinden gösterdi. Memleket partisi Buca'da Gülderen Afacan Zeğerek ile seçim yarışına girecek.