Ekolojistlerin “felaket” olarak nitelendirdiği ve Artvin’in dereleri üzerine kurulan Yusufeli Barajı, hükümet tarafından “vizyon proje” olarak açılışı yapıldı. Ankara ve Karadeniz’deki seller can alırken, Erzincan’da siyanür faciası patlak verdi. Ege ve Akdeniz’deki orman yangınları bakanlık tarafından söndürülemezken, Dersim’de ormanlar “güvenlik” nedeniyle yandı. İşte 2022’nin ekolojik gelişmeleri…

ARTVİN’İN DERELERİNE KURULAN HES AÇILDI

Artvin dereleri üzerinde kurulan, ekolojistler ile yöre halkının tepki gösterdiği 275 metre yüksekliğindeki Yusufeli Barajı ve HES’i Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıldı.

Baraj inşaatında, 440 metre temel kotundan başlanarak, 710 metre kotuna yükselecek 275 metrelik gövde inşa edildi.

Gövde yüksekliği 100 katlı gökdelene eş değer olan Yusufeli Barajı için Artvin'den Edirne'ye 13 metre platform genişliğinde beton yolun veya 120 metrekarelik 60 bin konutun inşa edilebileceği 4 milyon metreküp beton kullanıldı.

Ekolojistlerin doğaya yapılan büyük müdahale olarak değerlendirdiği Yusufeli HES projesi, hükümet tarafından vizyon proje olarak değerlendiriliyor.

MAHKEME: ZİLAN HES İÇİN ÇED GEREKLİ

Van İdare Mahkemesi, Zilan Regülatörü ve HES Projesi için “çevreye zarar vermeyecek ölçüde” önlem alınması için ÇED Raporu’nun gerekliliğine karar verdi.

ANKARA’DA SELDEN 6 KİŞİ ÖLDÜ

Ankara’da 7 Haziran’da sağanak yağmur ve dolu sonrası oluşan selde toplam 6 kişi öldü. Yüzlerce araç hasar gördü, binlerce kişi mağdur oldu.

KARADENİZ’DE SEL FELAKETİ    

Tüm Karadeniz’i etkisi altına alan sel baskınları felakete dönüştü. Son 21 yılda 82 kişi selden dolayı yaşamını yitirdi.

ERZİNCAN’DA SİYANÜR FACİASI

Erzincan İliç’te Anagold altın madeni işletmesinden tonlarca siyanür Fırat nehrine ve toprağa sızdı. Bakanlık firmayı kapattı.

Şirket önce sızıntıyı inkar etti ardından sızıntı miktarının 8 kg siyanür olarak açıkladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise yükselen tepkiler üzerine firmanın faaliyetlerini durdurarak 16 milyon 441 bin TL idari para cezası kesti ve savcılığa suç duyurusunda bulundu.             

DERSİM’DE YANGINLAR ‘GÜVENLİK’ NEDENİYLE

Dersim’de Ovacık-Hozat arasında 18 Ağustos’ta aynı anda dört ayrı noktada orman yangını çıktı. Günlerce süren yangınların operasyonlar nedeniyle çıkarıldığı öne sürüldü.

Yangın söndürülmesine günlerce izin verilmezken, Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, söndürme çalışmalarına izin verilmemesini eleştirdi.

MARMARİS, DATÇA’DA ORMANLAR YANDI

Marmaris, Datça, Çeşme’de en az 820 hektar orman yandı. Günlerce söndürülemeyen yangınlar nedeniyle Orman Bakanlığı önlem alamamakla suçlandı.

ŞIRNAK’TA 2 BİN 500 TON AĞAÇ KESİLDİ

Şırnak Barosu’nun yürüttüğü ekolojik mücadeleye rağmen yaptığı Cudi ve Besta bölgelerinde güvenlik nedeniyle 2 bin 500 ton ağaç kesildi. Şırnak ormanlarının yüzde 8’i yok oldu.

50 YILIN EN SICAK YAZI YAŞANDI

Dünya küresel ısınmanın artan etkisiyle sıcak günler yaşadı. Türkiye de son 50 yılın en sıcak ayını altıncı haziran ayını yaşadı.

KONYA’DA HAYVANA VAHŞİ ŞİDDET     

Konya Belediyesi’nin hayvan bakımevinde sağlık teknisyeni Murat Bacak’ın kürekle köpek öldürmesi infial uyandırdı. Çakmak’a dava açıldı.

BAKANLIK GDO’LI YEME İZİN VERDİ

Tarım Bakanlığı, Genetiği Değiştirilmiş NK603×MON810 mısır çeşidinin hayvan yemlerinde kullanılmasına izin verdi. Karar Resmi Gazete’de.

ASPESTLİ ASKERİ GEMİYE İZİN YOK

Sökülmek üzere Brezilya’dan Türkiye’ye getirilmek istenen NEA Sao Paulo adlı aspestli askeri gerinin Türkiye’ye getirilmesine Bakanlık izin vermedi.

TÜRKİYE ÇÖP İTHALATI ŞAMPİYONU    

Türkiye 14,7 milyon tonla AB’den en fazla atık ithal eden ülke oldu. AB’den tüm atık ithalatının yaklaşık yarısı Türkiye’ye yapıldı.

SAVAŞLA BİRLİKTE GIDA KRİZİ

Rusya-Ukrayna arasındaki savaş gıda krizine neden oldu. Her iki ülke dünya buğday ithalatının yüzde 27’sini, ayçiçeği yağının da yüzde 75’ini karşılıyordu.

DÜZCE’DE 6.1 ŞİDDETİNDE DEPREM     

Deprem ülkesi Türkiye’de önlemlerin yetersizliği yıl boyunca eleştirildi. Düzce’de 6.1 şiddetindeki deprem sonucu 2 kişi öldü, 93 kişi yaralandı.

ENERJİ KRİZİ ÇEVRE KRİZİNE EVRİLİYOR

İklim değişikliğine karşı enerjide çevreci politikalar yönelen Avrupa ülkeleri Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yeniden fosil yakıtlara yöneldi.

VALİDEBAĞ KORUSU’NU KORUMA MÜCADELESİ

Üsküdar Belediyesi’nin Validebağ Korusu’nu Millet Bahçesi’ne dönüştürmesine karşı kadınların öncülüğünde yıl boyunca eylemler yapıldı.

BİLİRKİŞİ, AKBELEN’DE MADENE 'OLUR' VERDİ

Akbelen Ormanı’na yapılmak istenen kömür ocağı için verilen yürütmeyi durdurma kararı, şirket lehine verilen bilirkişi raporu sonrası iptal edildi.

MİLLİ PARK MÜDÜRÜ AĞAÇ KESTİ

Kuşadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Müdürü Koray Aşık, koruma altında olan ağaçları izinsiz kestiği için görevden alındı.

DÜNYA NÜFUSU 8 MİLYARI AŞTI

Dünya nüfusu son 10 yıllık dönemde insanlık tarihi boyunca en hızlı artışı yaşadı ve 15 Kasım’da 8 milyarı aştı. 15 yıl sonra 9 milyara ulaşacak.