TOPLUMSAL CİNSİYET

2021 yılında en az 280 kadın erkekler tarafından öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2021 Raporu’nu açıkladı. Rapora göre; 2021'de en az 280 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 217 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.

Abone Ol

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2021 Raporu’nu açıkladı. Rapora göre; geçen yıl 280 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 217 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.

"BU YIL YAŞANAN EN ÖNEMLİ GELİŞME İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NDEN BİR GECEDE İMZANIN GERİ ÇEKİLMESİYDİ"

“Bu yıl yaşanan önemli gelişmelerden biri tüm kadınların, çocukların, LGBTİQ ’ların hayatını ilgilendiren İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede imzanın geri çekilmesiydi” denilen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun 2021 Raporu’nda, “Bu yıl derlediğimiz verilerde şüpheli kadın ölümlerindeki artışla beraber iki önemli sonuçla daha karşı karşıyayız. Bu yıl işlenen 280 kadın cinayetinde öldürülen kadınların 33’ünün, daha önceden polis ya da savcılığa şikâyette bulunduğu ya da koruma kararı olduğu ortaya çıktı. 33 kadın, yetkililere başvurduğu halde, yetkililerin görevini yerine getirmemesi sonucu erkek şiddetiyle öldürüldü” ifadelerine yer verildi.

"ÖLDÜRÜLEN KADINLARIN 33'ÜNÜN DAHA ÖNCEDEN POLİS YA DA SAVCILIĞA ŞİKAYETTE BULUNDUĞU YA DA KORUMA KARARI OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI"

Bu yıl derlenilen verilerde şüpheli kadın ölümlerindeki artışla beraber iki önemli sonuçla daha karşı karşıya kalındığı kaydedildi ve  "Bu yıl işlenen 280 kadın cinayetinde, öldürülen kadınların 33’ünün daha önceden polis ya da savcılığa şikayette bulunduğu ya da koruma kararı olduğu ortaya çıktı. 33 kadın yetkililere başvurduğu halde, yetkililerin görevini yerine getirmemesi sonucu erkek şiddetiyle öldürüldü. Peki bu yetkililerden kaçı hakkında işlem başlatıldı, bunu dahi bilmiyoruz. Yetkililer kendisine başvuran kadınları korumuyorken, 6284’ü uygulamazken, İçişleri Bakanı kadın cinayetlerinin azaldığını iddia ediyor. Bu sene içerisinde anayasal hakkını kullanan onlarca arkadaşımız gözaltına alındı, haklarında dava açıldı. Kadınlar, kadın cinayetlerini durdurmak için mücadele ederken anayasaya aykırı bir şekilde kolluk kuvveti anında müdahale ediyor. 33 kadının yetkililere  başvurduktan sonra öldürülmesi, kadınların hayatı konusunda aynı “titizlikte” hareket edilmediğini kanıtlıyor" ifadeleri kullanıldı.

"KADINLARI KORUMAYAN, FAİLLERİ CESARETLENDİRİCİ POLİTİKALAR YÜRÜTEN HER BİR YETKİLİ İÇİN MÜCADELEMİZ SÜRECEK"

"Görevini yerine getirmeyen, 6284’ü uygulamayan kolluk kuvvetleri tespit edilip, gerekli süreçler başlatılmalıdır. Bir diğer önemli sonuç ise, bu sene işlenen 35 kadın cinayetinde, öldürülen kadınların 20’si yakınlarıyla birlikte öldürülmüş, 17 olayda da kadınların yakınları yaralanmıştır. Kadınlar öldürülürken, buna engel olmak isteyen yakınları öldürülüyor, yaralanıyor. Erkek şiddeti artık sadece kadınları değil, kadınların ölümüne karşı koyan yakınları da hedef almış durumda. Faillere bu cesareti veren de, yine önleyici olmayan politikalarıyla yetkililerdir. Kadınları korumayan, failleri cesaretlendirici politikalar yürüten her bir yetkili için de mücadelemiz sürecek."

"KADIN KURTULUŞ MÜCADELESİNDE EMSAL KARARLARDAN BİRİ"

İkinci olarak ise ilk kez, 2021 yılında, bir kadın cinayetiyle ilgili Anayasa Mahkemesi ihmali olan kamu görevlilerinin yargılanmasının istendiği belirtilen raporda, "Takipçisi olduğumuz, eskiden evli olduğu erkek tarafından öldürülen Serpil Erfındık davasında AYM, yeterli önleyici koruyucu tedbirleri almayan kamu görevlilerinin yargılanmasını istedi. Bu karar, kadın kurtuluş mücadelesinde alınan emsal kararlardan biridir. Yıllardır kadın cinayetlerinde kadınları korumayan, görevlerini yapmayan yetkililerin de yargılanması gerektiğini söylüyoruz. Mücadelemiz sonucu Anayasa Mahkemesi’nden çıkan karar, önemli bir kazanımdır. Bununla birlikte İstanbul Kadıköy metrosunda, bir kadını bıçakla tehdit eden saldırgan hakkında savcının sevk yazısı da öne çıkan konulardan biriydi. Saldırgan tutuklanırken, savcı sevk yazısında “Tüm kadınların özgürce yaşama, sokakta bulunma ve hayatlarına devam etme hakkına saldırı” ifadelerini kullandı. Mücadelemiz büyüyor. Büyüdükçe kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet olaylarında emsal kararlar alınıyor. Kadın cinayetlerini ve kadına yönelik şiddeti durdurana kadar mücadelemiz sürecek" denildi.

Rapordaki veriler şöyle:

280 KADININ 124’Ü EVLİ OLDUĞU ERKEK TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ: “280 kadının 124’ü evli olduğu erkek, 37’si birlikte olduğu erkek, 24’ü tanıdık birisi, 21’i eskiden evli olduğu erkek, 16’sı akrabası, 13’ü eskiden birlikte olduğu erkek, 13’ü babası, 11’i oğlu, 6’sı kardeşi, 3’ü tanımadığı birisi, 1’i kendisini bir süredir takip eden erkek tarafından öldürüldü. 11 kadının ölümüne sebep olan kişilerin yakınlık durumu tespit edilemedi.

KADINLAR ÇOĞUNLUKLA EVLERİNDE ÖLDÜRÜLDÜ: Kadınların 178’i evinde, 33’ü sokak ortasında, 12’si arazide, 10’u işyeri, 9’u arabada, 8’i ıssız yerde, 6’sı otelde, 2’si apartman girişinde, 2’si parkta, 1’i kömürlükte, 1’i barakada, 1’i okul önünde, 1’i minibüste, 1’i evinin dışındaki tuvalette, 1’i avukatlık bürosunda, 1’i fabrikada, 1’i otoparkta, 1’i evinin önünde, 1’i sağlık ocağı bahçesinde öldürülmüştür. 10’unun öldürüldüğü yer tespit edilememiştir. Bu yıl öldürülen kadınların yüzde 64’ü evlerinde öldürüldü. 

143 KADIN ATEŞLİ SİLAHLA ÖLDÜRÜLDÜ: 134’ü ateşli silahlarla, 93’ü kesici aletle, 31’i boğularak, 8’i darp edilerek, 3’a yakılarak, 2’si yüksekten atılarak, 4’ü sert bir cisimle vurularak, 3’ü aracın altında kalarak öldürüldü. 2 kadının hangi silahla öldürüldüğü tespit edilemedi.

24 KADININ UZAKLAŞTIRMA VEYA KORUMA KARARI VAR, 9 KADIN ŞİKAYETÇİ OLMUŞ: 2021 yılında öldürülen kadınların 251’inin koruma kararının olup olmadığı bilinmiyor. 24 kadının uzaklaştırma veya koruma kararı olduğu, 9 kadının polis veya savcılık şikâyeti olduğu, ayrıca öldürülen kadınlardan 30’unun boşanma aşamasında olduğu biliniyor.”

 “ŞÜPHELİ KADIN ÖLÜMLERİ PANDEMİDE ARTTI”

Raporda, “intihar veya doğal ölüm gibi sunulan şüpheli kadın ölümleri ve şüpheli bir şekilde ölü bulunan kadın sayısında pandemi süreciyle birlikte çok ciddi bir artış yaşanmaktadır” denildi.