15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişiminde yaşamını yitiren ve yaralananlar için toplanan yardım paralarında 15 milyon TL’lik açık olduğu öne sürüldü. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık, toplam 84 milyon 27 bin TL yardım yapıldığını açıklarken CHP’li Murat Emir, ödemelerin 17 aydır yapıldığına dikkati çekerek, “Vakfın kasasından toplamda 69 milyon 251 bin TL çıkmış olması gerek. 15 milyon TL nerede?” diye sordu.

CHP Milletvekili Murat Emir, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yaşamını yitiren 251 yurttaş ile 2 bin 734 yaralıya verilmek üzere toplanan ancak yıllardır dağıtılmayan yardım paralarını TBMM gündemine taşıdı. Emir, yardım paralarından yapılan ödemeleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık’a sordu.

"PARADA AÇIK VAR"

Emir’in sorularını yanıtlayan Yanık, 13 Ağustos 2021 tarihi itibarıyla vakıf hesaplarından şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarına 84 milyon 27 bin 443 TL ödeme yapıldığını açıkladı. Yanık, anaparadan ne kadar faiz geliri elde edildiğine yönelik soruyu ise yanıtlamadı. Bakan Yanık’ın verdiği yanıta göre, vakıf hesaplarında yaklaşık 15 milyon TL’lik açık ortaya çıktığını iddia eden CHP’li Emir ise şunları kaydetti:

“İktidar, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından şehit yakını ve gazilere verilmek üzere halktan yardım topladı. Toplanan bu yardım 310 milyon TL’yi buldu ancak bir türlü hak sahiplerine verilmedi. Yıllar süren ısrar ve takibimiz sonucunda 310 milyon TL’nin 16 Ocak 2020’de Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı hesabına aktarıldığını açıkladılar. Nihayet 22 Nisan 2020’de de aylık biner TL olmak üzere şehit yakını ve gazilere nakdi destek ödemesine başladılar. Bir yıl boyunca aylık ödeme bin TL oldu. Bu yılın Nisan ayında da yine bizim zorlamamız sonucunda bu bin TL’yi bin 500’TL’ye çıkardılar. Bu ödemeler 17 aydır yapılıyor. İki bayram ikramiyesini de kattığımızda 2 bin 985 hak sahibine bugüne kadar yapılan ödemenin toplamda 69 milyon 251 bin 500 TL’yi bulması gerekiyor. Oysa Bakan, 84 milyon TL ödeme yaptıklarını söylüyor. O zaman aradaki 15 milyon TL’lik fark nereden kaynaklanıyor?”

Vakıf Başkanı Bilge Gürs’ün 15 Temmuz anma programı için ABD’ye gittiğini ve günlerce orada kaldığını anımsatan Emir, “Bu gezilerin paraları vakıf hesabından mı harcanıyor? Bunun dışında vakıf kasasından nerelere, ne paralar harcanıyor?” diye sordu.