Haber: Fatoş Erdoğan

DİSK, KESK, TMMOB, TTB, TDB'den oluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin çağrısıyla  yüzlerce kişi Taksim Meydanı’nda bir araya geldi.

Taksim Meydanı’nda bir araya gelen kitle sloganlarla Kazancı Yokuşu'na yürüdü.

Burada yapılan konuşmaların ardından 1 Mayıs’larda yitirdiğimz emekçiler için Taksim Kazancı Yokuşu'na karanfiller bırakıldı.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Dişhekimleri Birliği (TDB)'den oluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin çağrısıyla 1 Mayıs'larda katledilen emekçileri anmak için  Kazancı Yokuşu'nda karanfiller bırakıldı. 

Taksim Kazancı Yokuşu'nda düzenlenen 1 Mayıs’ta katledilen emekçileri anma etkinliğine HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm, Oya Ersoy, Musa Piroğlu, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Avcı, İTO Sekreteri Ertuğrul Oruç, Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, SOL Parti İstanbul İl Başkanı Deniz Demirdöğen, Halkevleri GYK Üyesi Zeynep Çelik, TÖP, Halkevleri, TKP HDP, Sol Parti, ESP, Sinema Emekçileri Sendikası ve çok sayıda STK temsilcisi katıldı.

İstanbul 1 Mayıs Tertip Komitesi, 1 Mayıs 1977’de hayatını kaybedenleri anmak için Kazancı Yokuşu’nda bir araya geldi.

Saygı duruşunun ardından yokuşun başındaki anıta karanfiller bırakıldı. Anma programında; “Yaşasın 1 Mayıs”, “1 Mayıs şehitleri ölümsüzüdür” sloganları atıldı. Anma sonrasında İstiklal Caddesi'nden Şişhane'ye  yürümek isteyen kitkenin önü polis tarafından kesildi.

Polis uzun süre kitlenin Kazancı Yokuşu'ndan ayrılmasına izin vermedi. Ablukaya alınan kitle sloganlarla alkışlarla bu durumu protesto etti.  Polis kitlenin İstiklal Caddesi'nden yürümesini engellemek için bütün yayalara girişi kapattı.

Ara sokaklardan ilerleyen kitle Şişhane'de 1 Mayıs 1989’da katledilen Mehmet Akif Dalcı’yı karanfillerle andı. Burada yapılan konuşmaların ardından Kadıköy'de katledilen emekçiler için yapılacak anmaya geçildi.

1 Mayıs 1977’de yaşamını yitirenler için Kazancı Yokuşu’nda yapılan anmada  konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Taksim'in  yasaklı olduğu son 1 Mayıs olacağını buradan ilan ediyoruz dedi.

Çerkezoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"1 Mayıs yılın 364 günü üreten işçi sınıfının, emekçilerin alanlarda olduğu gün. Bu yıl 1 Mayıs'ı acılı, hüzünlü, kederli ama bir o kadarda kararlı, umutlu  karşılıyoruz. Hüznümüz deprem felaketinin yüreğimizde açtığı yaralardan geliyor. Umudu hergün ama hergün üreten ellerimizden alıyoruz.  Yeni bir ülke kuracak olmanın heyecanı taşıyoruz. Bu yıl yine 1 Mayıs'ı yasakların gölgesinde karşılıyoruz. Haksız, hukuksuz, mahkeme kararlarını çiğneye, çiğneye bu meydanı 1 Mayıs meydanını yasaklayan bir süreci yaşıyoruz. 1 Mayıs ve Taksim yasağı bu ülkede bütün yasakların ve yasakçı zihniyetin simgesidir. Taksim’in yasaklı olduğu son 1 Mayıs olacağını buradan ilan ediyoruz." 

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, anmada yaptığı konuşmada, polis ablukasına  tepki gösterdi:

"Bu barikatlar çok şey anlatıyor. Bu barikatlar; işçiden alıp patrona veren, fakirden alıp zenginin kasasını dolduran, tüm çarkları zengini daha zengin yoksulu daha yoksul yapmak için dönen ve milli gelirden işçi sınıfının emekçilerin aldığı payı Cumhuriyet tarihinin en düşük düzeyine, yüzde 25'lere kadar düşüren bu düzeni anlatıyor. And olsun ki bu barikatları yıkacağız. And olsun ki ekmeğimizi patronların insafına, haklarımızı tek bir kişinin keyfine bırakan bu düzeni değiştireceğiz"