Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneği’nin (BAMAD), Seferihisar Belediyesi işbirliğiyle düzenlediği 1. İzmir Basın Kampı başladı. 28 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında ‘Yol arıyoruz’ temasıyla Seferihisar Teos Ormancı Tatil Köyü’nde gerçekleşecek olan 1. İzmir Basın Kampı’na çok sayıda gazeteci katılıyor.

1. İzmir Basın Kampı’na yönelik açıklamalarda bulunan BAMAD Genel Başkanı Ümit Kartal, “Bu kampta sadece sorunları konuşmak için bir araya gelmeyeceğiz, bu kamp; mesleğimizi nasıl sürdürebiliriz, nasıl daha iyi gazetecilik yapabiliriz, iyi gazetecilik için neler yapabilirizin arayış buluşması olacak. O yüzden temasını ‘Yol arıyoruz’ olarak belirledik” dedi.

Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneği (BAMAD) Genel Başkanı Ümit Kartal, İz Televizyonu’nda İz Gazete Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Yağız Barut’un sunduğu Gündem Özel programına konuk oldu. BAMAD Genel Başkanı Kartal, Seferihisar Belediyesi ve BAMAD iş birliğiyle 28 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında ‘Yol arıyoruz’ temasıyla Seferihisar Teos Ormancı Tatil Köyü’nde gerçekleşecek olan 1. İzmir Basın Kampı’na dair açıklamalarda bulundu.

BAMAD NEDİR, NE DEĞİLDİR?

İzmir merkezli Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneği’nin (BAMAD) kuruluş amacını aktaran BAMAD Genel Başkanı Ümit Kartal, “BAMAD’ın aslında isminde neyi hedeflediği belli... Yerel gazetelerin hak ettiği gibi ulusal ve uluslararası prestijde, etkide olabilmelerini çok istiyoruz. İzmir’de kurulan BAMAD da ismindeki mücadeleyi öncelemekle birlikte özelde de İzmir’in yerel medyasının, gazetecilerinin hak ettiği değere konumlanması için mücadele edecek. 1. İzmir Basın Kampı da bu isteğin ilk ve en önemli adımı diyebiliriz. Bu sadece İzmir medyasını buluşturan bir kamp değil, İzmir’de basın özgürlüğü mücadelesi veren gazetecileri ve kurumları bir araya getirmenin kampı... Şunu da belirtmek isterim; BAMAD, gazetecilerin örgütlendiği bir dernek değil. Böyle düşünenler olmuş, ‘İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) varken niye alternatif bir dernek kuruldu?’ diyenler olmuş. Şöyle açıklayayım; kesinlikle İGC’nin alternatifi bir dernek değil” ifadelerini kullandı.

BAŞLANGIÇ YAPMAK İSTEDİK

Basın özgürlüğünün önemine dikkat çekerek konuşmasını sürdüren Kartal, kampın bu mücadelenin başlangıç noktalarından biri olduğunu belirterek şunları söyledi: “Memlekette konu ne olursa olsun basın özgürlüğüne ihtiyacımız var. Deprem krizi yaşıyoruz, ‘doğru bilgi konusunda sıkıntı yaşadık’ diyoruz, seçimler yaşanıyor, ‘adaletsizlikler oldu, yalanlar söylendi’ derken konu yine dönüp dolaşıp basın özgürlüğüne geliyor. Memleketin derdi bitmiyor, sıra da bize gelmiyor. Gazeteciler, televizyoncular, radyocular, ülkenin ve halkın sorunlarını sahiplenip dile getirirken aslında bir yandan da kamu hizmeti yaparak onların sesi oluyor… Ama bu kadar sıkıntının olduğu coğrafyada sıra basının problemlerine gelemiyor. Baktık ki sıramız gelmeyecek, biz de bir başlangıç yapalım istedik.”

ARAYIŞ BULUŞMALARI OLACAK

Yüzün üzerinde katılımcıyla gerçekleşecek olan 1. İzmir Basın Kampı’nda sadece gazetecilerin, basının yaşadığı problemlerin konuşulmayacağını vurgulayan Kartal, “Dört gün boyunca birbirimize, birbirimizin bildiği dertleri anlatmayacağız. Mesleğin saygınlığının çok azalmış olması, gazetecilerin ekonomik olarak ağır koşullarda çalışıyor olması, güvencesizlik, sendikasızlık, siyasal baskılar, sansür gibi çokça sorunumuz var, gazeteciler bu sorunları biliyor. Bu sorunları çözmek isteyen gazeteciler bir araya geliyor, sendikada örgütleniyorlar. Bu kampta sadece sorunları konuşmak için bir araya gelmeyeceğiz, bu kamp bir taraftan; mesleğimizi nasıl sürdürebiliriz, nasıl daha iyi gazetecilik yapabiliriz, iyi gazetecilik için neler yapabilirizin arayış buluşması olacak. O yüzden temasını ‘Yol arıyoruz’ olarak belirledik. Atölyeler, söyleşiler, forumlar, paneller, masa başı sohbetlerle bu arayışın çeşitli maddelerini belirledik. Farklı disiplinlerden, deneyimlerden, yaş skalasından çok sayıda gazetecinin bir araya geldiği ve bu konuya yoğunlaştığı bir kamp gerçekleştireceğiz” açıklamalarında bulundu.

DOĞRU ZEMİNE OTURMALI

Kampta, yerel medya ve yerel yönetimler ilişkisinin de tartışılacağını kaydeden Kartal, “Yerel medya ve yerel yönetimler ilişkisini de konuşacağız. Belediyelerin bütçesi kuşkusuz kamu bütçesi, gazetecilikte de kamu yararına iş yapılıyor. Ama burada hem belediye hem gazetecilik tarafında biraz çarpıklıklar olabiliyor. Bu çarpıklıkları, çelişkileri de konuşmak istiyoruz. Çünkü bunun doğru bir zemine oturması lazım” dedi.

BAŞKAN YETİŞKİN'E TEŞEKKÜR

Kampa ev sahipliği yapan Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin’e de yaklaşımı için teşekkür eden Kartal, şöyle konuştu: “Bu kampın ev sahipliğini Seferihisar Belediyesi yapıyor. Kampı, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin’e anlattığımızda çok heyecanlandı, mutlu oldu, onur duydu. Böyle bir kamusal konuyla ilgili bir belediye zaten elini taşın altına koymalı, bu tür etkinliklere ev sahipliği yapmak görevidir. O yüzden kampa ev sahipliği yaptığı için değil ama şu tutumu nedeniyle Sayın Yetişkin’e özel teşekkür ediyorum; kendisi, ‘Madem basın özgürlüğü kampı düzenleniyor, biz hiçbir şeye karışmıyoruz. Kimler katılacak, neler konuşulacak, gazeteciler kendileri örgütlesinler. Basın özgürlüğü olacaksa kampta özgür olsun’ dedi. Yetişkin’in bu tutumu takdiri hak ediyor, örnek bir tavır... Kendisine teşekkür ediyoruz.”