Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm,  kadınların işgücüne ve istihdama eşit katılımını önleyen yapısal engellerin tespiti ve kadın yoksulluğunun ortadan kaldırılmasına yönelik politikaların belirlenmesi amacıyla araştırma önergesi verdi. Cinsiyet temelli eşitsizliğin ve ayrımcılığın temel sonuçlarından birinin kadın yoksulluğu olduğunu vurgulayan Gülüm, "Yoksulluk Türkiye’de uygulanan sermayeden yana politikalar, derinleşen ekonomik kriz ve pandemiyle birlikte tüm halkı etkilese de kadınların erkeklere göre yoksullaşma, işsiz kalma ve iş bulamama oranlarının daha yüksek olduğu ortadadır" dedi.

"KADININ İŞ GÜCÜNE KATILIMI ENGELLENİYOR"

Kadın yoksulluğunun birçok etkenle boyutlandığını aktaran Züleyha Gülüm, ücretli bir işte çalışabilen kadınların düşük ücret, güvencesizlik ve cinsiyet temelli ayrımcılıklara maruz kaldığını dile getirdi. Züleyha Gülüm araştırma önergesinde şu cümlelere yer verdi: "Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir sonucu olarak, hane işleri ve bakım emeği yalnızca kadınların sorumluluğuymuş gibi normalize edilmektedir. Bu durum bazı kadınlar için çifte bir yük ve ücretli işgücüne katılımı engelleyen başat sebep olmaktadır. Kadınlara yüklenilen ev işi sorumlulukları, çocuk ve yaşlı bakımı gibi konular kadınların işe girişte ayrımcılığa maruz kalmasına ve erkeklerden daha düşük ücretlerle çalıştırılmalarına yol açmaktadır. Erkek egemenliğinin şekillendirdiği cinsiyetçi iş bölümü de kadınların kamusal alandaki istihdamını engellemektedir."

"ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMASI ELZEM"

Gülüm, pandemi süreci kadın yoksulluğu başta olmak üzere kadınların yaşamın her alanında karşılaştığı ayrımcılığı ve zorlukların arttığına dikkat çekerek, "Kadınlar ya evden parça başı üretimle esnek ve güvencesiz işlerde yarı zamanlı çalışmış ya da ücretli bir işte çalışma olanağı bulamamıştır. İşten çıkarma yasağına rağmen başta KOD-29 uygulaması ve ücretsiz izne çıkarma yöntemiyle olmak üzere en çok kadınlar işsiz bırakılmış ve istihdam alanı bulamayan kadınların yoksulluğu derinleşmiştir" dedi. HDP'li Züleyha Gülüm, "kadın yoksulluğunun ortadan kaldırılmasına yönelik politikaların belirlenmesi, tüm kadınların eğitim ve gelir getirici istihdam imkanlarının arttırılması, özellikle kadınlara yönelik emek sömürü ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve kadınların ekonomik anlamda güçlendirilmesi" amacıyla meclis araştırması açılmasının elzem olduğunu vurguladı.