Malatya Zirve Yayınevi'nde 1'i Alman uyruklu 3 kişinin öldürülmesine ilişkin ana davanın dışında Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde de açılan bir başka davanın yeniden yapılan yargılaması bugün davanın reddedilmesi ile sonuçlandı. Savcının görüşüne uyan mahkeme, sanıklar hakkında ‘aynı fiil nedeniyle önceden verilmiş bir hüküm veya açılmış bir davadan’ yeniden yargılama yapılamayacağı gerekçesiyle ret kararı vererek davayı bitirdi.

Zirve Yayınevi'nde 18 Nisan 2007’de yaşanan katliamda 1'i Alman uyruklu 3 kişi öldürülmüş ana davaya 1. Ağır Ceza Mahkemesi bakmıştı.

ANA DAVADA 5 SANIĞA 3’ER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASI VERİLMİŞTİ

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Zirve Yayınevi'nde 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili yargılamada ise 28 Eylül 2016'da sanıklar Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Salih Gürler, Cuma Özdemir ve Hamit Çeker, "tasarlayarak adam öldürmek" suçundan 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet, "kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçundan 30'ar yıl hapis ve "nitelikli yağmaya teşebbüs" suçundan 9 yıl 9'ar ay hapis cezasına çarptırmıştı. Ceza Yargıtay tarafından onanmıştı.

Zirve Yayınevi'nde 1'i Alman uyruklu 3 kişinin öldürülmesine Fetullahçı Silahlı Terör Örgütünün (FETÖ) amacı doğrultusunda kullanma ve yönlendirme amacıyla, kumpas kurmakla suçlanan FETÖ mensubu 4 sanığı ‘iftira, hürriyeti yoksun kılma ve örgüt adına suç işleme’ suçlarından verilen hükümler konusunda Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesinin verdiği 18 yıl hapis cezası alan tutuklu sanık İlker Çınar’ın cezasını onaylayıp, tutuksuz sanıklar Mehmet Ali Badak, Özgür Birdal ve Adnan Dinçer’in cezasını ‘mükerrer yargılama’ nedeniyle bozması üzerine dava 3 sanık yönünden yeniden yargılanmaya başlanmıştı.

Ana dava sırasında bazı sanıklar veya tanıklar yönünden yeni davalar da açılmıştı. Bu kapsamda yeniden açılan davanın 3. duruşması bugün Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşma salonunda sanık Özgür Birdal bulunurken, sanık Adnan Dinçer SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı. Sanık Mehmet Ali Badak ise duruşmaya gelmedi.

SAVCI MÜTALAASINI TEKRARLADI

Cumhuriyet savcısı duruşmada esas hakkındaki görüşünü tekrarladı. Savcı, mütalaasında şu ifadeler yer aldı:

"Sanıkların tespit edilen eylemlerinin silahlı terör örgütüne üye olma suçu açısından dikkate alınması gereken örgütsel nitelikte eylemler olduğu, UYAP kayıtlarına göre de sanıklar hakkında örgüt üyeliği suçundan verilen kararların olduğu, bu nedenle sanıkların üzerlerine atılı bulunan iftira ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlarının unsurlarının oluşmadığı belirtilerek bozma kararı verildiği, bu doğrultuda her ne kadar sanıklar Mehmet Ali Badak, Özgür Birdal, Adnan Dinçer hakkında ihbar mektupları esas alınarak iftira ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan kamu davası açılmış ise de adı geçen sanıkların bölge adliye mahkemesi kararında yer aldığı üzere dosya kapsamında ihbar mektuplarının sanıklar tarafından ya da sanıkların sağladığı bilgiler sonucunda düzenlendiğine ilişkin somut bir delilin bulunmadığı, katılanlar ile ilgili sanıkların herhangi bir beyanlarının bulunmadığı, katılanların gözaltı ve tutuklanma işlemlerinin uygulanması ile ilgili olarak sanıklara izafe edilen durum ile ortaya çıkan sonuç arasında sorumluluğu aşırı derecede genişletecek şekilde illiyet bağının tesis edilemeyeceği, sanıkların tespit edilen eylemlerinin silahlı terör örgütüne üye olma suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, sanıklar hakkında silahlı terör örgütüne üye olma suçundan devam eden ya da sonuçlanan yargılamaların bulunduğu bu haliyle kabul edilen eylemlerin mükerrer yargılama konusu olduğu anlaşılmakta."

AYNI SUÇTAN DAHA ÖNCE YARGILANDIKLARI GEREKÇESİYLE DAVA REDDEDİLDİ

Sanıklar hakkında açılan kamu davasının CMK 223/7 maddesi uyarınca reddine karar verilmesini talep edilirken, tutuksuz sanıklar Özgür Birdal ve Adnan Dinçer, istinafın verdiği kararın yerinde olduğunu ifade ederek beraatlarını istedi. Mahkeme, sanıklar hakkında ‘aynı fiil nedeniyle önceden verilmiş bir hüküm veya açılmış bir davadan’ dolayı davanın reddine karar vererek, duruşmayı bitirdi.

İLKER ÇINAR’IN CEZASI ONANMIŞTI

Malatya 5.Ağır Ceza Mahkemesinin tutuklu sanık İlker Çınar’a ‘iftira’, ‘hürriyeti yoksun kılma’ ve ‘örgüt adına suç işleme’ suçlarından 18 yıl 4 ay verdiği hapis cezası, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesince onanmıştı. Çınar, anada davada verdiği çelişkili ifadeler üzerine hakkında suç duyurusunda bulunulması üzerine bu yeni dava açılmıştı.

FETÖ MENSUPLARI YURT DIŞINDA FİRARDA

Zirve Yayınevi Cinayetleri kumpas davasında haklarında yakalama kararı bulunan FETÖ’nün sözde TSK imamı ve örgütün yayın organı Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Hamdullah Bayram Öztürk, sözde teknik işlerden sorumlu yardımcısı “Metin” kod isimli Rıdvan Akovalı, sözde Jandarma Genel Komutanlığı sorumlusu “Atilla” kod adlı Suat Yiğit, örgütün Jandarma sorumluları Deniz Civelek ve Nihat Özçelik yurtdışında firarda bulunduğu bildirildi.