Adana Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Planlama Ajansı’nın katkılarıyla düzenlenen Adana Deprem Eylem Planı Çalışma Toplantısı, “Bilimin Rehberliğinde Depreme Dayanıklı Kent” paneli bugün Adana’da başladı.

Toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, milletvekilleri, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve bilim insanları katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, deprem sonrası yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Karalar, bir deprem ülkesi olan Türkiye'de, yalnızca 4 ilde mikro bölgeleme çalışmasının yapıldığını belirterek, "Ne yazık ki depremin altında bilimden, fenden uzaklaşanlar kaldı. Ne yazık ki depremin altında Kızılay kaldı. Ne yazık ki ülkemiz, liyakatsiz insanların elinde böyle oldu. Deprem bir gerçek ama depremin acıları bu kadar çok olmayabilirdi" dedi.

"BU ACIYI VATANDAŞLARIMIZA YAŞATMAMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Başkan Karalar, konuşmasında şunları söyledi:

“Öncelikle deprem afetinden dolayı vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, acil şifalar diliyorum. Ve bu arada Ekrem Başkan’a da sonsuz teşekkür etmek istiyorum. Depremin birinci gününden yan yana, birlikte hem depremin yaralarını sarmak noktasında hem de olası bir kez daha deprem olduğunda ne yapabiliriz, bu acıyı vatandaşlarımıza yaşatmamak için çalışıyoruz. Bugün de büyük çapta, İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) değerli hocaları ve onların katkılarıyla önemli bir panel gerçekleştireceğiz. Bu panelin amacı şu: Deprem oluğunda nasıl hızlı müdahale edilir, Adana’da depremin, Türkiye’de depremin boyutu nedir, nereye gider; hocalarımızı dinleyeceksiniz. Ama Adana’da yaptıklarımı birkaç cümleyle özetlemek istiyorum.

"MİKRO BÖLGELEME YAPIYORUZ, ADANA'NIN MR'INI ÇEKECEĞİZ"

Şunu gördüm, değerli arkadaşlar… Hepiniz biliyorsunuz belki de en hızlı, yıkılan binanın başında olan belediye başkanı benim. Tabii ki eve yakın olan yıkılan bir bina oluğu için bu. Şunu gördüm. Herkes dışarı çıktı bir anda ve trafik kilitlendi. Vatandaşlar arabaya bindi, biz alet, edevat, vinci çok geç intikal ettirebildik. Buna bir kere dikkat etmek gerekir.

Dolayısıyla Adana’da ne yaptıklarımızı söylemeye çalışmayacağım. Ne yaptığımız belli. Ama bundan sonra bir deprem olduğunda az hasarlı, az ölümlü nasıl yapılabilir çalışmalar onun hazırlığını yapmaya çalışıyoruz ve bu çalışma devam edecek. Mikro bölgeleme yapıyoruz, Adana’nın MR’ını çekeceğiz. Nerede deprem olur, nerede hazırlık yapmamız lazım, aletimizi-edevatımızı, depremle mücadele için kesici aletler dahil, hiltiler dahil en yakın nerede olur orada konuşlanmak için bir hazırlık yapıyoruz. Merak etmeyin arkadaşlar, bu konuyla ilgili en hazırlıklı iller biz olacağız.

"DEPREMİ ALTINDA BİLİMDEN, FENDEN UZAKLAŞANLAR KALDI, DEPREMİN ALTINDA KIZILAY KALDI"

Deprem ülkesiziyiz ve mikro bölgeleme yapan 4 il var. Biri İstanbul, biri İzmir, biri Tekirdağ şimdi de Adana başlıyor. Dördünde de CHP’li belediyeler var, dikkatinizi çekmek istiyorum. Ne yazık ki depremin altına bilimden, fenden uzaklaşanlar kaldı. Ne yazık ki depremin altında Kızılay kaldı. Ne yazık ki ülkemiz, liyakatsiz insanların elinde böyle oldu.

Deprem bir gerçek ama depremin acıları bu kadar çok olmayabilirdi. Zaten önemli bir toplantı, sizin bu katılımınızdan da anlaşılıyor. Çok güzel açıklamalar olacak, çok değerli hocalarımız konuşacak. Ben onlara buradan teker teker teşekkür etmek istiyorum. Dün de çok değerli 4 hocamız depremin geldiği güçlendirme ile ilgili çalışmalar yaptı.

"ADANA'DA 950 AĞIR HASARLI, 2 BİN ORTA HASARLI BİNA VAR"

Biz birinci günden, daha depremin olduğu gün arkadaşlara talimat verdik. Çevre ve şehirciliğe yetkili, deneyimli inşaat mühendislerini verin, envanter çıkarsınlar. Bugün itibarıyla Adana’nın yüzde 25 bina envanteri çıktı. 950’nin üstünde ağır hasarlı; 2 bine yakın orta hasarlı bina oldu. İncelenen bina sayısı 21 bin 107 dün itibarıyla. Şimdi ve hemen ODTÜ’deki Çukurova Üniversitesi’ndeki bilim adamları, daha önce güçlendirme çalışması yapmış hocalarımızla ve Ekrem Başkanımızın kadrolarıyla görüştük. Ciddi bir inceleme yapıyoruz. Orta hasarlı binalar nasıl güçlendirilir, hocalarımız da anlatacak 3 yöntem var. Süresi, fiyatı, yapılma şekli, tamamını biz çalışıyoruz. Kısa sürede halkımızın önüne getireceğiz.

"BİZİM OLDUĞUMUZ BELEDİYELERDE OLACAK BİR AFETTE SİZE BU KADAR ACI ÇEKTİRMEYECEĞİZ"

Birkaç gün önce, Çevre ve Şehircilik Bakanı, orta hasarlı binaların da yıkılacağını söyledi. Ama o nasıl bir şey olur bilemiyorum. Bu kadar yıkılmış bina varken, bu kadar yıkılacak ağır hasarlı bina varken bir de orta hasarlı binaların yıkmanın nasıl bir ekonomik güçlükle karşılaşılacağı çok açık ama takdir tabii ki hükümetin. Ben katılımınız için hepinize en derin saygılarımı sunuyorum. Allah bir daha böyle afet göstermesin. Biliniz ki, bilmenizi işitiyoruz ki, olacak bir afette bizim olduğumuz belediyelerde size bu kadar acı çektirmeyeceğiz diyorum.”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da bir konuşma yaptığı toplantıda, deprem bilgilendirme sunumunun ardından, “Bilimin Rehberliğinde Depreme Dayanıklı Kent” paneli yapıldı. Prof. Tarık Şengül’ün moderatörlüğündeki panele, bilim insanları, Alper İlki, Bahar Yetiş, Barış Binici, Ebru Voyvoda, Kayıhan Pala, Murat Şeker, Naci Görür ve Süleyman Pampal katıldı.