Ukrayna'nın doğusunda Severodonetsk ve yakınındaki Lisiçansk kentinde Rus ordusu ile Ukraynalı güçler arasındaki çatışmalar sürerken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Batılı ülkelere seslendi.

Zelenski, silah sevkiyatının hızlandırılmasını isterken, savaşın insani maliyetinin giderek yükseldiğine dikkat çekti. Ukrayna'nın toprakları geri alma yeteneğine güvendiğini ifade eden Zelenski, müttefiklerini daha fazla silah göndermeye çağırdı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı danışmanı Mikhaylo Podolyak Pazartesi günü, yüzlerce obüs, tank ve zırhlı araç da dahil olmak üzere Ukrayna ordusunun ihtiyaç duyduğu silah ve mühimmatın listesini yapmıştı. Podolyak Twitter hesabından "Dürüst olmak gerekirse - savaşı bitirmek için ağır silahlara ihtiyacımız var" demişti.

Almanya'ya çağrı ve eleştiri

DW Türkçe'de yer alan habere göre; Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un yapacağı olası bir ziyaret öncesinde Pazartesi akşamı Alman ZDF kanalına da açıklamalarda bulundu. Almanya'dan destek beklediklerini belirten Zelenskiy "Başbakan Scholz’den Almanya’nın Ukrayna'yı desteklediğine dair güvenceye ihtiyacımız var. Başbakan ve hükümetinin bir karar vermesi gerekiyor" dedi. 

Bölge valisi Sergey Gaiday Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna güçlerinin haftalarca süren bir Rus saldırısının ardından Severodonetsk'in merkezinden geri itildiğini söyledi.

Radio Free Europe'a verdiği demeçte, "Bütün köprüleri yıktılar ve şehre girmek artık mümkün değil. Tahliye de mümkün değil" diyen Gaiday, Rus kuvvetlerinin şehrin yüzde 70 ila 80'ini kontrol ettiğini, ancak onu ele geçirmediğini veya kuşatmadığını söyledi.

Rusya savaş suçu işlemekle suçlanıyor

Pazartesi günü, Uluslararası Af Örgütü  Rusya'yı Ukrayna'da savaş suçu işlemekle suçlamış ve kuzeydoğudaki Harkov kentine yapılan saldırıların - çoğu yasaklı misket bombası kullanıyor - yüzlerce sivili öldürdüğünü belirtmişti. Savaş suçu iddialarıyla gündeme gelen Kiev yakınlarındaki Bucha kasabasında polis, bir mezarda yedi ceset daha bulunduğu açıklandı.