“Zamlar Geri Alınsın’ talebiyle tencere ve tavalarla Şişli Cevahir AVM önünde bir araya gelen çok sayıda kişi zamları protesto etti. Açıklamada, “Elektrik, doğalgaz ve temel tüketimde zamlar geri alınsın” pankartı açılırken sık sık, “İnsanca yaşamak istiyoruz” ve “Zam, zam nereye kadar, bitti buraya kadar” sloganları atıldı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Züleyha Gülüm’ün yanı çok sayıda kişi katıldı. 

‘ZAM HIZINA YETİŞEMİYORUZ’

Her güne yeni bir zam haberiyle uyandıklarını söyleyen Hulusi Mutlu, en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadıklarını belirtti. Mutlu, “Gıda, akaryakıt, doğalgaz, elektrik, ulaşım zamlarıyla adeta nefes alamaz hale geldik. Marketlerde neredeyse her gün yenilenen etiketlerin hızına yetişemiyoruz. Halkın neredeyse tek gündemi var: Zamlar, hayat pahalılığı ve geçim derdi” dedi.

ZENGİNLER

Yurttaşların sefaletle boğuştuğunu fakat iktidarın zenginlerinin zenginliklerine zenginlik kattığını dile getiren Mutlu, “Halk derin bir yoksulluğa sürüklenirken bankalar başta olmak üzere pek çok büyük şirket ve sanayi kuruluşu, tarihlerinin belki de en kârlı dönemlerinden birisini yaşıyorlar. Bu yılın ocak ayında bankalar kârlarını geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 370 artırarak neredeyse dörde katladı. Halkın ekmeği küçülürken onlar kâr rekorları kırıyorlar” diye belirtti.

'ZAMLARI KABUL ETMİYORUZ'

Ekonomik krizin sorumlusu iktidarın yurttaşlara sadece “sabredin” dediğini anımsatan Mutlu, “Çiftçinin mazotuna, gübresine destek vermekten bile imtina ediyor. Tarım ve hayvancılığı bitiriyor. Köylü, toprağını ekmekten vazgeçiyor, pahalı yeme gücü yetmeyen üretici süt hayvanlarını kesip satmak zorunda kalıyor. Sadece bugünümüzü değil geleceğimizi de yok ediyorlar. Esnaf, artan maliyetler, borçlar, hacizler ve icralar nedeniyle kepenk kapatıyor. 20 yıldır memleketi yönetenler, kendi yarattıkları krizin faturasını halka yüklüyorlar. Ülkeyi ve ekonomiyi yönetemeyenlerin sebep olduğu krizin yansıması olan zamları kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

ZAMLAR GERİ ALINSIN

Mutlu, taleplerini şu şekilde sıraladı: “* Enerji ve ulaşım zamları derhal geri alınsın.

* Enerji temel bir haktır. Yandaşlara peşkeş çekilen elektrik dağıtım ve üretim hizmetleri özel sektörün elinden bedelsiz olarak alınsın ve kamu yararına uygun olarak yönetilsin.

* Elektrik, akaryakıt, doğalgaz, ulaşım ve tüm temel ihtiyaç maddelerindeki özel tüketim vergisi ve KDV kaldırılsın.

* Her konuta aylık 230 KWh elektrik ve 140 metreküp doğalgaz, parasız verilsin.

* Enerji şirketlerinin borcu halktan değil, şirketlerden tahsil edilsin.

* Faturaları ödeyemeyenlerin elektrik ve doğalgazlarının kesilmesi yasaklansın.”