Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na bağlı sendikalar, birçok kentte bir araya gelerek hükümetin zam politikasını protesto etti.

ADANA

Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) Adana Şubesi, Heykelli Park'ta zamları protesto etti. Kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı açıklamada "Zam ve enflasyon fırtınasında güvence istiyoruz" ve "696 sayılı KHK'da emeklilikte eşit değil eşit haklar istiyoruz" pankartları açıldı. 

DİSK'e bağlı Genel-İş Şube Başkanı Hüseyin Yaşar Gündoğdu, ülkenin ağır bir ekonomik ve siyasal kriz sarmalı içerisinde olduğunu söyledi. Gündoğdu, "Kamu kaynakları bir avuç sermaye çevresine peşkeş çekiliyor. Bunun işçi sınıfı açısından sonuçları ise bölüşümde adaletsizlik, gelir eşitsizliği ve yoksulluk olmuştur" dedi.

KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Adana Şubesi de, ekonomik kriz ve zamlara ilişkin İnönü Parkı'nda basın açıklaması yaptı. "#Bu zamlarlyaşanmaz Zamlar geri alınsın Ekonomik kayıplarımız karşılansın" pankartıyla "Krizin faturasını patronlar ödesin", "Esnaf geçinemiyor" ve "Zamlar geri alınsın" dövizlerini açıldığı açıklamaya kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de destek verdi. Açıklamada konuşan BES Şube Başkanı Fatma Sarıoğuz Güney, bugün ülke genelinde yaptıkları eylemlerle yoksulluğun sembolü haline gelen elektrik ve doğalgaz faturalarını yaktıklarını ve siyasi iktidarın sermaye yanlısı politikaları ile "basiretsiz sendika" Memur Sen’in imzaladığı toplu sözleşmenin sonuçlarını hep beraber yaşadıklarını dile getirdi. Açıklama sonrası emekçiler, yanlarında getirdikleri faturaları yakarak, iktidara tepki gösterdi. 

MERSİN

DİSK Genel-İş Mersin Şubesi, derinleşen ekonomik krizi ve her gün yenilenen zamları protesto ederek açıklama yaptı.  Özgür Çocuk Parkı’nda yapılan açıklamaya HDP ve CHP yöneticilerinin yanın çok sayıda işçi katıldı. “Mızrak çuvala sığmıyor”, “İnsanca yaşanabilir bir ücret istiyoruz” pankartlarının açıldığı açıklamada, “AKP mezara halk iktidara” “AKP zammını al başına çal” ve “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganları atıldı. 

BES Mersin Şubesi de, "Geçinemiyoruz, ısınamıyoruz" diyerek üst üste gelen zamları ve fahiş faturaları protesto etmek için elektrik ve doğalgaz faturalarını yaktı. Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelerek basın açıklaması yapan BES üyeleri, "Bu zamlarla yaşanmaz, toplu sözleşme derhal yenilendi" ve "Mutlu azınlık değil biz çoğunluktayız" pankartı ile "Ek zam istiyoruz", "Eşit işte eşit ücret" dövizler açarak, "Direne direne kazanacağız" ve "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları attı. Açıklamada konuşan BES Şube Başkanı Murat Doğan, yapılan zamların geri çekilmesi gerektiğine değindi. Açıklamanın ardından faturalar yakıldı. 

HATAY

DİSK Genel İş Hatay Şubesi, zamları Defne Uğur Mumcu Meydanı'nda protesto etti. Açıklamaya kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de destek verdi. Açıklamada konuşan DİSK Genel-İş Hatay Şube Başkanı Yusuf Berk Yürek, taleplerinin yerine getirilmesini istedi. Ortak mücadele vurgusu yapan Yürek, "Gelin sesimizi hep birlikte yükseltelim. Hükümet ve belediye işverenleri belediye işçilerinin bu sesine kulak vermelidir" dedi.

ANTALYA

BES Antalya Şubesi üyeleri “Bu zamlarla yaşanmaz” diyerek Antalya Defterdarlığı önünde zamlı gelen faturaları yaktılar. BES üyeleri sık sık “Bu zamlarla yaşanmaz zamlar geri alınsın, susma sustukça yeni zamlar gelecek, zam zulüm yoksulluk işte AKP” şeklinde sloganlar attı. Burada bir açıklama yapan BES Antalya Şube Başkanı Devrim Mol, "Bugün buradan bir kez daha artık yeter diyoruz! A’dan Z’ye her şeye gelen ve gelecek olan zamların işaret fişeği olan enerji ve akaryakıt zamlarının geri çekilmesini, enerji dağıtım şirketlerinin kamulaştırılmasını istiyoruz! Elektrik, su, doğalgazdan alınan KDV nin yüzde 1'e düşürülmesini istiyoruz! Vergide ve ücrette adalet, bağımsız yargı, adil bir ek gösterge sistemi istiyoruz! Gerçek bir toplu sözleşme için yasal düzenleme ve maaşlarımıza ek zam istiyoruz! Bugün burada yaşadığımız yoksulluğun sembolü haline gelen elektrik ve doğal gaz faturalarımızı yakarak tepkimizi öfkemizi bir kez daha ortaya koyacağız" şeklinde konuştu. Açıklama sonrası faturalar yakıldı.

İZMİR 

BES İzmir Şubesi, “zamlar geri alınsın” talebiyle Çiğli Yamanlar Vergi Dairesi Temsilciliği ile İŞKUR Bornova Hizmet Merkezi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Konak ilçesinde bulunan SGK İl Müdürlüğü önünde yapılan açıklamada “Bu zamlarla yaşanmaz. Zamlar geri alınsın. Ekonomik kayıplarımız karşılansın” pankartı açıldı. “Sefalete teslim olmayacağız”, “Sermayeye değil emekçiye bütçe” ve “Zam, zulüm, işkence işte AKP” sloganları atıldı.

Basın metnini okuyan BES İzmir Şubesi Başkanı Mustafa Güven, sermayeye sözü geçmeyen emekçiyi ezen bir saray iktidarı ile karşı karşıya olunduğunu söyledi. Bu politika yüzünden emekçilerin zamlı elektrik ve doğalgaz faturalarını ödemek zorunda kaldığını aktaran Güven, “Yoksulluk emekçilerin gözünün içindeki öfkedir. Açlıkla, yoksullukla boğuşan emekçiler artık çok öfkeli. Burudan ‘artık yeter’ diyoruz" dedi. 

Açıklamanın ardından emekçiler elektrik ve doğalgaz faturalarını yaktı.

DİSK'LİLER SGK ÖNÜNDE AÇIKLAMA YAPTI

DİSK Ege Bölge Temsilciliği de SGK önünde ayrı bir açıklama yaptı. Açıklamada “696 Sayılı KHK’da emeklilik eşit değil, eşit haklar istiyoruz”, “Kadrolu güvenceli gelecek istiyoruz” pankartları açıldı. Açıklamada sık sık, “Saray mezara halk iktidara” ve “Genel grev genel direniş” sloganları atıldı.

Burada konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, elektrik faturalarına gelen zamların artık soyguna döndüğünü söyledi. “Buna 'dur' demek tüm emek ve demokrasi güçlerinin ortak sorumluluğudur” diyen Sarı, AKP elindeki ülkenin kriz halinde olduğunu söyleyerek, buna dur demenin zamanı geldiğini aktardı. 

Sendika üyeleri açıklamayı elektrik faturalarını yakarak bitirdi.