00:15 - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB itfaiye ekiplerinin Yağız Ulaş adlı 10 günlük bebeği ve annesini 90 saat sonra Hatay Samandağ’da enkazdan çıkardığını duyurdu.

FojbAyAWAAASAtx (1)

23:40 - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Son 24 saatte bizim yüreklerimizi ısıtan başka haber var. 121 kişi enkazdan sağ kurtuldu. Oktay, 9 Şubat saat 23.38 itibarıyla açıkladı: "17 bin 674 vatandaşımız hayatını kaybetti, 72 bin 879 vatandaşımız yaralandı."

23:35 - Burada polis teşkilatımızda da şu ana kadar tespit ettiğimiz 120 polis arkadaşımızı kaybettik. Bu tabi toplu kayıplar, toplu olmayan kayıplarımız da var. Aynı zamanda yine 32'nin üzerinde tespit edebildiğimiz jandarma personelimizi de kaybettik.

23:00 - Reyhanlıoğlu'nun saldırısı hakkında ilk kez konuştu: Hukuki haklarımı arayacağım. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, deprem bölgesinde kendisine saldırarak "İngiliz uşağı" diyen AKP eski Milletvekili Nursel Reyhanlıoğlu hakkında "Saçma sapan bir durum. Ben döndüm sadece 'normal değilsin abla lütfen bizi rahat bırak' dedim. Hukuki haklarımı arayacağım" dedi.

22:50 - Dünya Bankası Türkiye'ye deprem desteği vereceğini duyurdu. Banka, Türkiye'ye 1 milyar 780 milyon dolarlık kaynak sağlayacak.

22:45 - Selahattin Demirtaş: OHAL'in arkasında başka bir plan olduğu kesin.  HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Maraş merkezli depremde yaşanan ihmallerle ilgili sorularına devam ediyor. Demirtaş son olarak attığı tweetler'le OHAL'in gerekçelerini sordu. "Muhalefet süreci dikkatle takip etmeli" diyen Demirtaş hükümetin OHAL ilan etmesinde 'başka bir planı' olduğunu söyledi.

22:40 - AFAD: Ankara'nın Haymana ilçesinde 3.5 büyüklüğünde deprem oldu.

22:30 - İlahiyatçı Nihat Hatipoğlu: Bilim adamlarının sözü, bizim için dini bir emir gibidir. Geçmişte dinlemediğimiz için başımıza felaket gelmişse bunu kaderle ifade etmeyeceğiz. Kader bu değil, kader tedbir almaktır.

22:20 - Kılıçdaroğlu: Kötülüğe susarsam, ona ortak olurum. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından "Kötülüğe susarsam, ona ortak olurum" notuyla videolu paylaşımda bulundu. Kılıçdaroğlu saat 22.00'yği işaret etmişti.

22:00 - Hatay'da enkaz altında kalan kızı Eylem Şafak Aydın'a halen ulaşılamayan tiyatrocu Orhan Aydın, "Ben 50 yıldır bu ülkeye sanat üretiyorum, ben kızımı almadan oradan gitmem. Eylem yaparım, gerekirse valiliğe yalnız başıma yürürüm!" dedi.

21:45 - Sağlık Bakanı Koca, depremlerde 17 bin 406 kişinin hayatını kaybettiğini, 71 bin 806 kişinin yaralandığını bildirdi.

21:30 - Can kaybı 17 bin 134’e yükseldi. AFAD, deprem felaketinde son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Buna göre can kaybı 17 bin 134'e, yaralı sayısı ise 70 bin 347 'ye yükseldi.

21:00 -İYİ Parti'nin, 'Deprem bölgesinde hasar tespiti çalışmalarıyla ilgili araştırma' önergesine AK Parti 'ret' oyu vereceğini açıkladı.

20:50 - AKP, CHP, İYİ Partili milletvekillerinin bir aylık maaş bağışının ardından, İBB başkanı Ekrem İmamoğlu bir yıllık maaşını depremzedeler için bağışladı.

20:45 - AFAD Deprem Genel Müdürü Tatar: Bin 400'ün üzerinde artçı deprem yaşandı, sarsıntıların çok uzun süre devam edeceğini öngörüyoruz.

20,40- Prof. Dr. Cenk Yaltırak gözyaşlarıyla anlattı: Bu bize doğanın son uyarısı. Fabrikaları İstanbul'a yapmayın, Orta Anadolu'ya gidin, oraların nüfusu 1 milyona çıksın. Safsatayı bırakın, buralara OSB'ye yapmayın, İstanbul'un nüfusu 30 milyon olmasın.

20:25 - Kılıçdaroğlu saat verdi: Burada buluşalım. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 'Saat 22:00'de burada buluşalım' paylaşımında bulundu.

18:35 - 10 ilde can kaybı 16 bin 546'ya yaralı sayısı 66 bin 132'ye yükseldi.

18:00 - YÖK, tüm yükseköğretim kurumlarında bahar eğitim ve öğretim dönemi açılışının ikinci bir duyuruya kadar ertelendiğini açıkladı.

17:35 - AFAD'dan son detaylara ilişkin açıklama: Bugüne kadar ölçebildiğimiz miktardaki deprem sayısı bin 400’ün üzerinde.

17:00 - Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, okulların tüm Türkiye’de 20 Şubat’a kadar kapalı olacağını söyledi.

17:05 - Deprem felaketinde can kaybı 16 bin 170 oldu.

16.58 - Resmi Gazete’de yayımlanan OHAL kararı TBMM’de onaylanmasının ardından yürürlüğe girdi.

16.52 - Cumhurbaşkanı Erdoğan depremlere ilişkin son durumu açıklıyor. Erdoğan can kaybının 16 bin 170'e ulaştığını yaralıların sayısının ise 64 bin 194' e ulaştığını açıkladı.

16.51 - AKP'li milletvekillerinin de en az 1 aylık maaşlarını depremzede ailelere bağışlayacakları açıklandı.

Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından, Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen deprem felaketinden etkilenenler için bir yardım kampanyası başlatıldı.

AK Parti TBMM Grup Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada “Milletvekillerimiz ve teşkilat mensuplarımızdan katkıda bulunmak isteyenlerin belirtilen hesap numarasına en geç 28 Şubat Salı günü mesai bitimine kadar yardımda bulunabilirler” ifadesine yer verildi.

16.45 - CHP Hatay Defne İlçe Başkanı: Cesetleri çukurlara gömüyoruz, artık buna mezar denemez Ceset torbası da lüks hale geldi. Battaniye ile defnediyoruz.

16.42- Deprem bölgesindeki binaları yapanlarla ilgili 'tahkikat' başlatıldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Depreme maruz kalan tüm illerimizde bu binalar ve bu binaları yapanlarla ilgili, sorumluluğu olanlarla ilgili adli tahkikatlar başlatılmıştır" dedi.

16.11- TBMM Başkanı Mustafa Şentop, milletvekillerine en az birer maaşlarını AFAD'a yardım olarak bağışlaması çağrısında bulunarak, kendisinin de AFAD'a 3 maaşını bağışladığını bildirdi. 

16,05- Yeni Akit yazarı Karahasanoğlu'na göre depremin nedeni Suriyeli göçmenlere karşı olanlara tepki vermemek: "Belki de Suriyeli göçmenlere karşı olanlara yeterince cevap veremediğimiz için Allah'ın afeti hepimizi vurdu."

16,00- Kemal Kılıçdaroğlu: Deprem bölgesinde kullanılacak ekipman ve iş makinası gibi kritik araç ve cihazların gümrük vergilerini ve bekleme sürelerini hemen kaldırın, yurda girişlerini ivedilikle sağlayın. Ayrıca ülkemizdeki karavanları hızla bölgeye sevk edin, üreticileriyle de görüşün. Kara kıştayız.

15.55 - Dört gündür enkaz altında olan AA Hatay muhabiri Burak Milli, eşi ve çocuğu enkaz altında hayatını kaybetti.

15.50 - Tüm CHP'li vekiller maaşlarını depremzedelere bağışlayacak

15.00 - Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, deprem bölgesindeki okullarda ikinci dönem devam şartı aranmayacağını duyurdu.

14.50 - HDP Mardin İl Örgütü’nün Malatya’ya gönderdiği yardım malzemelerine polis el koydu. TIR’a el koyan polis, AFAD dışında yardım yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

14.35 - Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye ve Suriye'deki depremin mali faturasının 4 milyar dolar olacağı tahmininde bulundu.

14,24 - Erdoğan'dan yarım saat sonra Fuat Oktay yeni kayıp sayısını açıkladı: 14 bin 351 ölüm, 63 bin 794 yaralı.

14.15 - İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ildeki 3 aylık olağanüstü hal (OHAL) süresinin 1 aya indirilmesi halinde destek vereceklerini bildirdi.

14.11 - Sanatçı Haluk Levent, “Bölgeye kimse gönüllü olarak gelmesin. Gerçekten çok kişi var. İnanın yarardan çok zarar olabiliyor. Profesyonel ekip, araç, gereç vs. gelebilir ama kalbi güzel gönüllü çalışmak isteyenler için gün bugün değil! Yarınlarda başlanacak çalışmalar daha önemli! Lütfen gelmeyin” çağrısı yaptı.

14.08 - TBMM Genel Kurulu bugün Olağanüstü Hal (OHAL) oylaması için toplandı. Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Meclis'te bulunanları, depremde hayatını kaybeden vatandaşlar için 1 dakikalık saygı duruşuna ve Fatiha okumaya davet etti.

14.03 - CHP Lideri Kılıçdaroğlu, deprem bölgesinde çalışan/görevlendirilen kamu personeline acilen 2 maaş ikramiye yatırılması çağrısı yaptı: "Kötü durumdalar, hizmet vermeye çalışıyorlar. Her şeyi biz mi öğreteceğiz size, devlet yönetin devlet."

13,35 - Erdoğan açıkladı: Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısı 14 bin 14, yaralı sayısı 63 bin 794 oldu.

Erdoğan: Bazı yerlerde maalesef marketlere yağmalama çalışmaları oluyor. Bunlara OHAL ile mücadele etme imkanını alacak. Süreci siyasi istismara dönüştürenler var. Buna benim halkım asla prim vermeyecektir. Bugün inşallah OHAL ile ilgili Meclisimiz'de 3 ay süreyle ilanını yapacağız. Ben şu anda adımı attım.

13.15 - Antakya Yahudi toplumuhun başkanı Şaul Cenudioğlu ve eşi Tuna Cenudioğlu, enkazdan çıkarıldı. Her ikisinin de cansız bedenine ulaşıldı.

saul cenudioglu

13.10 - Diyarbakır'da bir mezarlığı 152 cenaze defnedildi. Bağlar ilçesindeki Yeniköy Mezarlığı’na şu ana kadar 152 kişinin cenazesi defnedildi. Çevre, il, ilçe ve köylere gönderilen cenazelerle birlikte bu sayının daha fazla olduğu tahmin ediliyor. 

13.06 - BioNTech’ten yapılan yazılı açıklamada, Türkiye ve Suriye’yi vuran depremler nedeniyle kar amacı gütmeyen ‘Aktionsbündnis Katastrophenhilfe’ (Afet Yardımı için Eylem İttifakı) kuruluşuna 500 bin Euro bağışlanarak iki ülkedeki insani yardıma katkıda bulunulacağı açıklandı.

13.01 - Hatay'da, enkaz altında kalan bir depremzede, yeğeni olan Kevser bebeğin kurtarılması için kolunu kestirdi. Hastaneye kaldırılan depremzede vefat ederken, Kevser bebek 70'inci saatte enkazdan çıkarıldı.

12.59 - Bu fotoğraf bugün Türkiye'de çekildi. İnsanlar yakınlarını böyle taşıyorlar, cenaza araçları bulunamıyor.

cenaze motosiklet

12.45- AFAD: Ekiplerimiz, Kilis'te arama kurtarma çalışmalarını tamamlamıştır. Kilis'teki arama kurtarma Ekiplerimiz ivedilikle çalışmaların devam ettiği diğer illere sevk edilmiştir

12.18 - Emniyet Genel Müdürlüğü: "Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 274 hesap yöneticisi tespit edildi. 31 şahıs gözaltına alındı, 9'u tutuklandı. Yardımsever vatandaşlarımızı suistimal etmek isteyen internet sitelerinin kapatılması sağlandı."

12.12 - CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu: Bu halk, depremzedeler tarifsiz acısına rağmen, mağduriyetine rağmen mağrur durmayı başarıyor. Öfke, kızgınlık en çok onların hakkıyken devleti yönetenler size ne oluyor? Söylediklerine bakıyorum da lütfen öfkenizi bari bu dönemde bırakın acıda ortaklaşalım hiç olmazsa.

12.09 - Belçika telekom operatörleri Türkiye aramalarını ücretsiz yaptı.

12.02 - HDP'li  Ömer Faruk Gergerlioğlu, deprem bölgesinde su olmamasının salgın hastalıklara davetiye çıkardığını belirterek, "Bölgede imkanlar son derece yetersiz. Cenazeler bekliyor. Acil kefen ihtiyacı var" dedi.

11.54 - Bugün saat 11.38 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerden kara yolu, demir yolu ve hava yoluyla 28 bin 44 kişi tahliye edildi.

11.34 - DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 6 Şubat'ta Maraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin yıkıma neden olduğu Adıyaman'da Tut İlçe Başkanı Mehmet Baykara ve ailesinin de hayatını kaybettiğini duyurdu.

11.30 - Osmaniye'de Metin Tamer Sitesi’ndeki 9 katlı binadan 100'e yakın cansız beden çıkarıldı.

11.28 - Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener: Artçı sarsıntılar sürüyor. Bu artçı sarsıntılar, haftalar, aylar hatta 1 yıla kadar sürecek artçılar olacaktır. Sarsıntıların sayısı 9 bini geçebilir.

11.26 - Adıyaman'da Kuzey Kıbrıslı voleybol takımı kafilesinden 3 kişinin cesedine ulaşıldı.

11.05 - Tarkan’ın da depremin yaşandığı ilk gün AFAD’a 1 milyon TL bağış ortaya çıktı. Ünlü şarkıcı, ayrıca yıkılan yerler içinde bir plan oluşturmuş. Şarkıcı, deprem bölgesine yeni evler yaptırmayı düşünüyor.

11.00 - Malatya'da eğitimli köpek 'Köpük'ün tepki vermesinin ardından kurtarma ekipleri Meral Nakır'a 20 saatlik bir çalışma ile ulaştı. Nakır, depremden 77 saat sonra kurtarıldı.

kopuk

10.56 - AFAD duyurdu: Şanlıurfa'daki arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını ve ekiplerin diğer illere sevk edildiğini açıkladı.

10.30 - Antakya Yahudi cemaati başkanı Şaul Cenudioğlu ve eşini enkazda aramak ve kurtarmak için İsraelli Harel sigorta elemanları çaba sarfediyor.

Resim

10.02 -  Adıyaman'a gelerek çalışmalarını sürdüren Cezayirli arama kurtarma ekipleri, 5 yaşlarındaki kız çocuğunu depremden 61 saat sonra enkazdan kurtardı.

09.48 - Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerden etkilenen vatandaşların birinci ve ikinci derece yakınlarının https://enabiz.gov.tr adresinden bilgi alabileceği belirtildi.

09.333 - Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen ve Başkan Yardımcısı William Lai, birer aylık maaşlarını Türkiye’ye deprem yardımı olarak yardım olarak bağışlayacaklarını söyledi.

tayvan

09.25 - Türkiye'de dün saat 16:30'da başlayan erişim kısıtlaması gece saat 01.00'de sona erdirildi. Twitter'ın CEO'su Elon Musk ise bir kullanıcının Türkiye'deki erişim kısıtlamasıyla ilgili sorusuna "Daha fazlasını anlamak için çalışıyoruz" yanıtını verdi.

elonmusk-1

09.20 - Adıyaman'da yaşanan can kayıplarının yanı sıra, sağ kurtulan binlerce vatandaş evsiz kaldı. Kentte kalmak isteyen vatandaşlar için kentin birçok noktasında AFAD ve Kızılay tarafından afet çadırları kuruldu. Afet çadırlarına vatandaşlar yerleştirilmeye başlandı.

09.17 - Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerde çöken bir binada kurtarma çalışması yapan ekipler, 22 yaşındaki Leyla Akçam'ı sağ olarak çıkardı. Enkazdan ayakta çıkan Leyla 'başım dönüyor' diyerek annesini sordu.

09.15 - Maraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde yıkılan apartmandan 64 saat sonra kurtarılan 24 yaşındaki Doğan Akkök'ün duvara "Umudunuzu kaybetmeyin" diye yazdığı ortaya çıktı.

duvar-1

09.11 - Kahramanmaraş'taki arama kurtarma çalışmalarına, Ankara Nallıhan'dan takviye giden madencilerden oluşan ekipler de çalışmalara destek verdi. Madencilerin çöken bir apartmanın enkazında yaptığı çalışmada bir bebeğe ulaşıldı. Bebek enkazdan sağ olarak çıkarılarak sağlık ekiplerine teslim edildi.

09.05 - The Guardian’da yer alan habere göre, Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde faaliyet gösteren "sivil savunma" ekibi Beyaz Baretliler Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle en az 2 bin 992 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

08.58 - AFAD, saat 07.45 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 12 bin 873 kişinin hayatını kaybettiğini, 62 bin 937 kişinin yaralandığını bildirdi.

08.38 - Deprem felaketi sonucu Hatay’ın Antakya ilçesinde yıkılan 3 katlı apartmanın enkazında mahsur kalan 79 yaşındaki Hasan Yüce  üşüyen ayaklarına bez parçaları dolayarak 72 saat hayata tutundu. Yüce hala enkazda olan torununun yerini de tarif etti.

hasan yuce

08.35 - Yozgat’ta imamlık yapan 52 yaşındaki Adem Dalaslan, enkaz altında kalan kızı için Hatay’a gitti. Dalaslan, enkaz başında kalp krizi geçirip vefat etti.

07.53 - Gaziantep Batıkent Mahallesi'ndeki 14 katlı binanın enkazından depremden 76 saat sonra ismi öğrenilemeyen iki kişiye sağ olarak ulaşıldı. Yaralı çıkarılan kişiler ambulanslarla hastaneye sevk edildi.

07.49 - Adana ve Maraş'tan hareket eden 2 askeri kargo uçağı, 83 depremzedeyi İstanbul'a getirdi.

07.12 - Kahramanmaraş'ta yıkılan bir binadan 8 yaşındaki Zübeyde, 61 saat sonra sağ kurtarıldı. Küçük Zübeyde'nin kurtarma ekiplerine yönelik "Kardeşim minik, ölebilir. Şurada benim yanımda yatıyor." ifadeleri herkesi duygulandırdı.

zubeyde

07.08- Diyarbakır’da 8 katlı Yoldaş Apartmanı’nda ses alınması üzerine başlatılan kurtarma çalışmasında Yazgül Çaçan, depremin 72’nci saatinde bulunduğu yerden çıkarıldı.

07.05-Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün, deprem bölgesinden bugün de 170 tahliye seferi yapılacağını duyurdu.

7.00 - Kahramanmaraş'ta Onikişubat ilçesi Azerbaycan Bulvarı'nda 7 katlı Gözde 2 Apartmanı'nın enkazından ses alınması üzerine bölgeye Sakarya Büyükşehir ve Isparta Belediyesi kurtarma ekipleri sevk edildi. Ekiplerin uzun süren çalışmasının ardından Ali (55), eşi Zelal (40) ve 5 yaşındaki kızları Mir Berzan Bağış'a ulaşıldı. Depremden 73 saat sonra 3 kişilik aile, enkazdan sağ çıkarıldı.

06.57 | Hatay'da enkaz altından 72 saat sonra sağ olarak çıkarılan kızın babası da kurtarıldı

05.50 | İSPANYA'DAN GELEN 46 KİŞİLİK ARAMA KURTARMA EKİBİ ADIYAMAN'A GİTTİ

İspanya’nın Sevilla, Valensiya, Granada ve Almeria şehirlerinden 46 kişilik arama kurtarma ekibini taşıyan uçak gece saatlerinde İstanbul Havalimanı’na indi.

Buradan otobüsle Atatürk Havalimanı’na getirilen arama kurtarma ekibi, TSK’nin askeri kargo uçağıyla depremlerin ardından yardım faaliyetleri için belirlenen lojistik ve ulaşım üssü Adıyaman’a hareket etti.

Aralarında itfaiyecilerin de bulunduğu İspanya ekibinin yanında 14 de arama köpeği bulunuyor.

05.30 | Hatay'da enkaz altında kalan bir kız çocuğu 72 saat sonra sağ olarak kurtarıldı.

04.17 | Gece saatlerinde hava sıcaklığının sıfırın altında 5 dereceye kadar düştüğü Kahramanmaraş'ta enkaz başında yakınlarını bekleyen yurttaşlar, yaktıkları ateşin başında ısınıyor.

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrası arama kurtarma ekiplerince enkazlarda başlatılan çalışmalar, ilk depremin ardından geçen 72. saatte sürüyor.

03.23 | CAN KAYBI 12 BİNİN ÜZERİNE ÇIKTI

AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 12 bin 391 kişinin hayatını kaybettiğini, 62 bin 914 kişinin yaralandığını bildirdi.

01.39 | Hatay'ın İskenderun ilçesinde, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremlerin ardından yıkılan binalarda çalışmalar devam ediyor

.