The Guardian ve 16 medya kuruluşu; Azerbaycan, Bahreyn, Fas, Hindistan, Kazakistan, Macaristan, Meksika, Ruanda, Suudi Arabistan gibi ülkelerin, İsrail merkezli NSO Group’un casus yazılımı Pegasus ile insan hakları aktivistlerini, gazetecileri, devlet görevlilerini ve avukatları hedef aldığını öne sürdü. 

50 BİNİ AŞKIN TELEFON NUMARASINI İÇERİYOR

The Guardian ve 16 medya kuruluşu, kâr amacı gütmeyen medya organizasyonu Forbidden Stories ve Uluslararası Af Örgütü’nün edindiği bilgilerden hazırladıkları araştırmayla Azerbaycan, Bahreyn, Fas, Hindistan, Kazakistan, Macaristan, Meksika, Ruanda, Suudi Arabistan gibi ülkelerin, İsrail merkezli NSO Group’un casus yazılımı Pegasus ile insan hakları aktivistlerini, gazetecileri, devlet görevlilerini ve avukatları hedef aldığını öne sürdü. Sızdırılan liste, 2016'dan bu yana NSO müşterileri tarafından ilgilenildiği düşünülen 50 bini aşkın telefon numarasını içeriyor.

189 GAZETECİ İLE 600'DEN FAZLA SİYASİ

Araştırmaya katılan medya kuruluşlarından The Guardian gazetesinde yer alan habere göre, küresel olarak hedef alınan gazeteciler arasında, CNN, The New York Times, Al Jazeera, Le Monde, Bloomberg gibi kuruluşlarda çalışan isimler de yer alıyor. Washington Post gazetesi, 50 ülkeden 1000 numaranın sahiplerinin belirlenebildiğini aktarıyor. Bu listede Arap kraliyet ailelerinin üyeleri ile 65 iş insanı, 85 aktivist, 189 gazeteci ile aralarında devlet başkanlarının da olduğu 600'den fazla siyasi yer alıyor.

NSO GRUP İDDİALARI REDDEDİYOR

NSO Grup konuya yönelik yaptığı açıklamada, "kişilere yönelik verilere erişimi" olmadığını belirtti. "Cep telefonu numaralarının yasal yolla elde edilmiş olabileceğini ve bir izleme faaliyeti ile ilgisi olmadığını" açıkladı.

PEGASUS CASUS YAZILIMI NEDİR?

Pegasus casus yazılımı, iPhone ve Android cihazlara bulaşarak mesajlara, fotoğraflara, e-postalara, aramalara erişmeye ve mikrofonu gizlice etkinleştirmeye yarayan kötü amaçlı bir yazılım olarak tanımlanıyor.