Türkiye Büyük Millet Meclisi memur, emekli ve çalışanların beklediği 300 milyar TL'lik kaynak oluşturan yasayı kabul etti. Böylece memur ve emekliler bu ay maaşlarını yüzde 30 zamlı alacak. En düşük emekli maaşı ise 5 bin 500 lira olacak.

TBMM Genel Kurulu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni ele alıp yasalaştırdı. Düzenleme şu değişiklikleri içeriyor:

 MEMUR VE EMEKLİYE YÜZDE 30 ZAM: Kamu çalışanlarının aylık ve ücretlerinde 1 Ocak ila 30 Haziran 2023 tarihleri arasındaki dönem için enflasyon farkı dahil uygulanması öngörülen yüzde 16,48 artış oranı, yüzde 13,52 puan refah payı eklenerek yüzde 30'a çıkartıldı. Aynı şekilde emekli maaşları da yüzde 30 artmış oldu. Memur ve emekli, zamlı maaşlarını bu ay alabilecek 

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 5 BİN 500 LİRA: Yaşlılık, malullük, ölüm aylığı alan emekliler ve hak sahiplerine dosya bazında 3 bin 500 lira olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı 5 bin 500 liraya çıkartıldı. Düzenlemeden yaklaşık 2,7 milyon emekli yararlanacak.

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ: İşverenlere sağlanan asgari ücret desteği Haziran 2023'e kadar uzatılacak ve bu desteğin tutarı 100 liradan 400 liraya yükseltilecek. Destekten 1,7 milyon iş yeri ve yaklaşık 7,5 milyon sigortalının yararlanması bekleniyor.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ: Kovid-19 salgını nedeniyle yapılan kısa çalışma ödemelerinde, hatalı işlemlerden dolayı hizmetleri SGK'ye eksik bildirilen sigortalıların hizmetleri fiili duruma getirilecek.

UEFA FİNALİ İÇİN ÖZEL DÜZENLEME: İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanacak 2023 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali için özel düzenleme yapıldı. Buna göre UEFA, katılımcı futbol kulüpleri ve organizasyonda görevli tüzel kişiler, müsabaka dolayısıyla yapılacak mal teslimleri ve hizmet ifaları ile bunların bu müsabaka dolayısıyla yapacakları mal teslimleri ve hizmet ifaları KDV, gelir ve kurumlar vergisinden istisna olacak

 SÖZLEŞMELİ PERSONEL TEKLİFİ GELİYOR

Asgari ücret, memur ve emekli maaşlarındaki artıştan sonra şimdi sırada sözleşmeli personel bulunuyor. AK Parti'nin hazırlıklarını tamamladığı yasa teklifin bugün TBMM'ye sunulması ve 500 bine yakın sözleşmeli personele kadro yolunun açılması bekleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yaptığı hazırlıktan sonra sözleşmeliler ile ilgili düzenleme AK Parti grubunun gündemine de geldi. AK Parti değişiklik ile ilgili çalışmalarını tamamladı ve teklifi bugün Meclis Başkanlığına sunmaya hazırlanıyor. Teklifin önümüzdeki hafta Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınması ve hızlı şekilde Genel Kurul gündemine indirilmesi bekleniyor.

AK Parti'nin yasa teklifinde şu değişikliklerin yer alması bekleniyor:

EN AZ ÜÇ YIL ÇALIŞMA KOŞULU: Yasadan yararlanıp kadroya geçmek için en az 3 yıl çalışma koşulu aranacak ve bir yıl aday memurluk süreci olacak. Kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerde çalışanlar kadro hakkı elde edebilecek.

KİMLER KADROYA GECEBİLECEK; Düzenlemeyle, 4/B maddesi kapsamındakiler, kamu kurum ve kuruluşlardaki sözleşmeli personel ile belediyelerde çalışan yaklaşık 200 bin kişinin kadro hakkı elde edeceği hesaplanıyor. 230 bine yakın sözleşmeli öğretmen, sağlık çalışanı ve din görevlisi de değişiklikten yararlanacak. Böylece düzenleme kamudaki sözleşmelilerin büyük çoğunluğunu kapsamış olacak.

HANGİ HAKLARI KULLANACAKLAR: Kadroya geçen sözleşmeli personel, kamu personelinin tüm haklarından yararlanacak. Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına girebilecek. Tayinde, eş durumu mazereti için diğer eşin de kamu personeli olma koşulu aranmayacak.