Doğalgaz ve elektrik zamları, gıdadan tüm zorunlu harcamalara her kalemde bütçesi açık veren yurttaşları çareyi battaniye altında ısınmakta bulmaya itti. Sözcü gazetesinden Özlem Ermiş Beyhan'ın aktardığı araştırma  bu durumun, Türkiye'de çoğunluğun sıkıntıda olduğunu ortaya koydu. İstanbul Ekonomi Araştırma’ya göre Türkiye'de 4 kişiden 3'ü zamlar sonrasında daha az doğalgaz ve elektrik kullanma yoluna gittiğini açıkladı.

YURTTAŞLARIN YÜZDE 76'SI ENERJİ TÜKETİMİNİ AZALTTI

İstanbul Ekonomi Araştırma, Türk insanının elektrik zamları ile nasıl mücadele ettiğini sordu. 3-7 Şubat 2022 tarihlerinde Türkiye çapında 12 ilde 1500 kişi ile yapılan anket çalışmasına göre vatandaşların yüzde 76'sı zamlar karşısında elektrik ve doğalgaz tüketimini azalttığını açıkladı.

Dört kişiden üçü zamlar sonrası diğer harcamalarını da kıstığını söyledi. Araştırmaya göre özellikle benzin zamları sonrası katılımcıların yüzde 59'u ulaşım tercihlerini değiştirdiğini ifade ederken yüzde 24'ü doğalgaz yerine kömür kullanmaya başladığını belirtti. 

Tablo, yaşanan ekonomik krizin ve enerji fiyatlarındaki zamların toplumun tüm kesimlerinde kaygı yaratarak insanları kış aylarında daha az elektrik ve doğalgaz tüketmeye sevk ettiğini ortaya koydu.

ULAŞIM TERCİHİ DEĞİŞTİ

Araştırmaya göre özellikle benzin zamları sonrası katılımcıların yüzde 59'u ulaşım tercihlerini değiştirdiğini ifade ederken yüzde 24'ü doğalgaz yerine kömür kullanmaya başladığını belirtti. 

OECD'DE ENERJİ ZAMMINDA DÖRDÜNCÜYÜZ

2021 yılında Türkiye'de doğalgaz satış fiyatları konutlarda yüzde 47 zamlandı. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) verilerine göre 2021 yılında Türkiye, enerji fiyatlarının en çok arttığı dördüncü ülke konumunda. Bu dönemde Türkiye'de enerji enflasyonu yüzde 49 olarak gerçekleşirken OECD ortalaması yüzde 26 idi.