Muhalefet partilerinden Değişim Hareketinin (KINAL) lideri ve Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Nikos Andrulakis, telefonunun yasa dışı dinlenmesine ve özel bilgilerine erişilmesine yönelik girişimde bulunulduğu gerekçesiyle Yunanistan Yüksek Mahkemesine suç duyurusunda bulunmuştu.

TELEFONUNDA CASUS YAZILIM BULUNCA...

Andrulakis, Avrupa Parlamentosunun özel hizmetinden faydalanarak, telefonunun casus bir yazılımla izlenip izlenmediğini kontrol ettirmişti. Telefonda yapılan ilk incelemede, "Predator" isimli casus yazılımla ilişkili şüpheli bir link tespit edilmişti. Skandala ilişkin konuşan Androulakis "Birkaç gün önce Avrupa Parlamentosu tarafından cep telefonumun Predator casus yazılımıyla izlendiği konusunda bilgilendirildim. Bu tür hastalıklı uygulamaların arkasına gizlenenleri ortaya çıkarmak benim kişisel bir meselem değil, demokratik görevim" demişti.

"NASIL BİR ULUSAL GÜVENLİK TEHDİDİ OLUŞTURDUĞUMU BİLMİYORUM"

Predator skandalında gözetim faaliyetlerinin hedefinde bulunan ekonomi ve bankacılık mevzuatına dair haberler yapan gazeteci Thanasis Koukakis, "nasıl bir ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğumu ben de henüz bilmiyorum" demişti.

Gözetim faaliyetlerinin bir diğer hedefi ise muhalefetteki PASOK'un lideri Nikos Androulakis'di. Avrupa Parlamentosu milletvekili ve Yunanistan'ın üçüncü büyük partisinin liderinin bu şekilde gizlice dinlenmesi de bir diğer skandal oldu.

Reporters United yoğun bir araştırmacı habercilik faaliyeti neticesinde olayı duyurdu ve bugün iki istifa geldi. İstihbarat Başkanı Kontoleon gözetim skandalının ortaya çıkmasını öne sürerek istifa ettiğini duyurdu. Ardından bir istifa haberi daha geldi.

HEM İSTİFA ETTİ HEM DE TAZMİNATLA TEHDİT ETTİ

Kontoelon'un istifasısının ardından Başbakanın yeğeni ve hükümet genel sekreteri Dimitriadis "şahsım etrafında şekillenen kötücül ortam" nedeniyle istifa ettiğini açıkladı. İstifanın ardından da kendisi bağımsız medyayı tehdit ederek haber yayından kaldırılmazsa 150.000€'luk tazminat talep edeceğini duyurdu.

Yunanistan’da yaşanan skandalı yakından takip eden Medya Özgürlüğü Acil Müdahale (MFRR) Koordinatörü ve Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi ‘nden(ECPMF) Gürkan Özturan Dokuz8haber’e konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.  “Güvenlik amacıyla geliştirilen bu gözetim uygulamalarının kontrolsüz ve hukuksuz kullanımı bir felakete neden olabilir" diyen Özturan Dokuz8habere özel açıklamasında şu vurguları yaptı:

HUKUKSUZ GÖZETİM ÇAĞDAŞ TOPLUMLAR İÇİN BÜYÜK TEHLİKE

"İktidarların kendi koltukları uğruna yurttaşların hakları ve hürriyetlerini gasp edebileceği yanılgısına kapılarak medya başta olmak üzere kanunsuz casusluk yazılımlarıyla yurttaşları izlediği bir vakayla maalesef ne ilk ne de son defa karşılaşıyoruz. Yunanistan'da yalnızca birkaç ay önce ortaya çıkan, ekonomi gazetecisi Thanasis Koukakis'in kanundışı yollarla izlemeye alınması ve yakın zamanda muhalefet partisi PASOK'un lidesi Nikos Androulakis'in de aynı uygulamayla takip edildiği skandalının ortaya çıkması ile yeniden gündeme gelen hukuksuz gözetim, bugün çağdaş toplumların tamamı için büyük bir tehlike arz ediyor. Güvenlik amacıyla geliştirilen bu gözetim uygulamalarının kontrolsüz ve hukuksuz kullanımı bir felakete neden olabilir."

"BÜTÜN TOPLUMA YAYILMASININ ÖNÜNDE HİÇBİR ENGEL YOK"

Özturan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir gazeteci ile başlayan hukuksuz gözetim, siyasete yayıldı, bundan sonraki adımlarda bir bakan ya da başbakana veya toplumun başka herhangi bir kesimine yayılmayacağının ve bu gözetim neticesinde elde edilen verilerin şantaj amacıyla kullanılmasının önünde hiçbir engel bulunmuyor. Yalnızca Yunanistan da değil, tüm ülkelerin yurttaşlarının bu tür gözetim faaliyetleri, ya da hususi verileri ihlal eden yakın zamanda Türkiye'de de ortaya çıkan BTK-gate'de olduğu gibi kitle gözetim uygulamalarına karşı bir tepki göstermesi ve hususi verilerine sahip çıkması gerekiyor. Gazetecilere karşı Yunanistan'da açılan tazminat davalarına ilişkin de bir defa daha belirtmek istiyoruz ki uzun zamandır bağımsız gazeteciler ve medya kuruluşlarıyla dayanışma içerisindeydik, bundan sonra da desteklerimiz devam edecek!"