Kronos'un haberine göre; Siyasetin iktidar ve muhalefet açısından risk ve olanak taşıyan alanlarına dikkat çeken Genç, muhalefetin en önemli olanağı olarak alternatif arayan ve yüzde 70’lerde seyreden seçmen grubunun varlığına işaret etti.

Genç, “Gelişen süreçte muhalefet, beklenti ve olanaklarla uyumlu politika yürütmekte güçlük çekti. Seçmeni kucaklayacak, güven verecek politikalar üretmekte oldukça tutucu davrandı” dedi.

Genç, şöyle devam etti:

"HDP’nin kararının seçmen üzerinde pozitif etkiler yarattığını söylemek mümkün. HDP seçmeninin uzunca bir zamandır partisinin, kendisinin ve taleplerinin yok sayılmasına, görmezden gelinmesine, çantada keklik görülmesine dair bir kızgınlığı da vardı. Kendi adayları ile seçime girmek bu anlamda da HDP seçmeni için mühim görünüyor.

Son bir yıl içinde yaptığımız tüm saha çalışmalarında Kürt illerindeki HDP seçmeninin kendi adayı ile CB seçimlerine girmesine dönük talebin yükselerek sürdüğünü ölçüyorduk. HDP’nin kararı bu bakımdan seçmeninin talebini karşılamak olarak okunabileceği gibi, seçmeninin onayına hazi bir karar olarak da okunabilir. Görebildiğimiz kadarı ile karar HDP seçmenini motive etti, seçim atmosferine soktu. Seçim sürecinde önemli bir özne oldukları duygusunu güçlendirdi.

Millet İttifakı’ndan beklediği değeri görmediğini düşünen HDP seçmeni bu biçimde 3’üncü bir güç olarak seçim sürecinde “Biz de varız” deme fırsatını yakalamış görünüyor. Ayrıca bu karar ile ortaya koyacağı gücün muhalefeti de dönüştürebilmesini umuyor.

HDP’nin kapatılması davasına dair bölgedeki seçmenin beklenti ve görüşlerini dava açıldığından bu yana ölçüyoruz. Bölge seçmeni muhalefetten oldukça aktif bir sahiplenme ve karşı tutum talep ediyordu. Doğrusu ilgili partilerin kapatılma davasını kınayan açıklamalardan bile imtina ettiği bir zaman dilimi yaşandı. Bloke konulmasına dönük reflekslerde bu bağlamın bir devamı olarak oldukça zayıf ve birkaç şahsi itirazı aşmadı. Dayanışma gösteren bir tutum ortaya çıkamadı."