Havaların soğumasıyla birlikte doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki artış vatandaşları yeniden sobaya yöneltti. Doğalgaz faturası ödemektense yeniden sobaya dönen vatandaşlar, odun-kömür alırken sobalarını da yeniliyor. Malatya Bakırcılar Çarşısı’na gelen vatandaşlar, sobacıları gezerek yeni soba alıyor.

"SOBA SATIŞLARI ARTTI"

Bakırcılar Pazarı esnafı Nihat Ersoy doğalgaz faturalarının yüksek olmasından dolayı bu sene soba satışlarında artış olduğunu söyledi. Ersoy, havanın soğumasıyla birlikte insanların sobalarını kurduklarını kaydederek, "Bu sene yoğun bir soba satışı oldu. Şu anda kalan son sobalarımızı satıyoruz. En çok bu yıl soba satışımız oldu, bu doğalgaz faturalarının yüksekliğinden kaynaklanıyor. Her zaman rölantide idi ama bu sene soba satışları yükseldi" dedi.

Soba fiyatlarının bin ila 2 bin lira arasında değiştiğini dile getiren Ersoy, dar gelirli vatandaşların tuğlalı sobaları tercih ettiklerini belirtti.

“KÖMÜRLER DAĞITILIRKEN GERÇEKTEN İHTİYAÇ SAHİPLERİNİ TESPİT ETSİNLER. İHTİYACI OLMAYANLAR DA ALIYOR VE BAŞKALARINA SATIYOR”

Malatya Mahrukatçılar Esnaf Odası Başkanı Orhan Özbek, "Bize hava soğudukça talep oluyor. Doğalgazın olması da bize büyük bir etken" dedi. Özbek, şunları söyledi:

" Sosyal Yardımlaşma’dan dağıtılan kömür bize bir etken. Tabii biz, Sosyal Yardımlaşma’nın dağıttığı kömüre karşı değiliz. Devletin sosyal politikası, dağıtması da gerekiyor. Yalnız bu kömürler dağıtılırken gerçekten ihtiyaç sahiplerini tespit etsinler. İhtiyacı olmayanlar da bu kömürü alıyor ve başkalarına satıyorlar. Bize bu yönde de duyumlar geliyor. Yetkililer bunlara dikkat etsinler ya da duyarlı vatandaşlarımız böyle bir durumla karşılaştıkları zaman gerekli yerlere şikâyette bulunsunlar. Bu kömürü hak etmeyen değil geçek ihtiyaç sahipleri alsın. Kömür 6 bin ila 6 bin 700 TL arasında değişiyor. Yerli kömür 3 bin 500 TL’den satılıyor ama biz kükürt oranı fazla olduğu için getirmiyoruz. Kayısı odunu ise 6 bin 600’e satılıyor. Kömürden zehirlenmeler oluyor, bu bizi üzüyor. Vatandaşlar, kömürü gerçek mahrukatçılardan alırlarsa, bu tür sıkıntıları da yaşamazlar.”