SEYFİ ÇELİKKAYA

Yozgat Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Sosyal Hizmet Merkezi personeli, erken yaşta evlilik noktasında yurt genelinde 20’nci sırada yer alan Yozgat il genelinde eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yaparak, erken yaşta evliliklerin önüne geçmeye çalışıyor. Yozgat il genelinde görev yapan, polis, jandarma personeli, eğitim kurumları, hükümlüler gibi alanlar ile birlikte köy, belde ve ilçelerde kahvehanelerde toplantılar yapan Sosyal Hizmet Merkezi personeli, katılımcılara önce hazırlanan broşürleri de dağıtıyor.

Yozgat Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü, il genelinde yürüttüğü eğitim ve bilgilendirme faaliyetleriyle, erken yaşta evliliklerin önüne geçmeye çalışıyor. Yozgat Sosyal Hizmet Merkez personeli sosyolog Merve Er, "Yapılan şiddet araştırmaları sonucunda şiddetin sebeplerine bakıldığında, erken yaşta evlenen kız çocuğu şiddete ağır bir şekilde deneyimlediği ortaya konulmuştur. Erken yaşta evlenen kız çocuğu sadece eşinden değil, eşinin ailesinden de şiddete maruz kalabilmekte. Bu tarz olumsuz sonuçlarla hem kendi evlatlarımız hem de Türkiye'deki evlatlarımızın maruz kalmaması adına bu bilgilendirmelerde bulunuyoruz" dedi. Merve Er, şöyle konuştu:

"Sonrasında biliyoruz ki bu evliliklerde son söz kararı erkeklerde, yani aile büyüklerinde, babalar da olmakta. O yüzden bizler bugün sizleri de bilinçlendirmek ve farkındalık kazandırmak istedik. Erken yaşta evlilik dediğimiz şey taraflardan en az bir tanesinin 18 yaşından küçük olduğu evliliklerdir…

"ERKEN YAŞTA EVLENEN KIZ ÇOCUĞU ŞİDDETİ AĞIR ŞEKİLDE DENEYİMLİYOR"

"Kız çocuğu evlendiğinde erken yaşta cinsel birliktelik yaşadığı için erken cinsel birliktelikler sonucu erken gebelik yaşamakta ve adolesan gebeliklerde de maalesef ki anne bebek ölüm oranlarında yükseklik ortaya çıkmaktadır. Erken yaşta evlenen kız çocuğunu ayrıca bir de şiddet beklemektedir. Yapılan şiddet araştırmaları sonucunda şiddetin sebeplerine bakıldığında, erken yaşta evlenen kız çocuğu şiddete ağır bir şekilde deneyimlediği ortaya konulmuştur. Erken yaşta evlenen kız çocuğu sadece eşinden değil, eşinin ailesinden de şiddete maruz kalabilmekte, kaynanadır, kayınbabasıdır, görümcedir gibi. Bu tarz olumsuz sonuçlarla hem kendi evlatlarımız hem de Türkiye'deki evlatlarımız bunlara maruz kalmaması adına bu tarz bilgilendirmelerde bulunuyoruz."

‘’ERKEN YAŞTA EVLİLİKLE İLGİLİ İLİMİZDE DE BİRÇOK VAKA İLE KARŞILAŞMAKTAYIZ’’

Yozgat Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Neşeli de, Yozgat’ın Yerköy ilçesi Sekili köyündeki eğitim çalışmasına katılarak, vatandaşlarla sohbet etti. Neşeli, "Bugün bizler erken yaşta evliliklerle ilgili kısa bir eğitim düzenleyeceğiz. Erken yaşta evlilikle ilgili ilimizde de birçok vaka ile karşılaşmaktayız. Çocukların mutlaka eğitim hakları var, eğitim haklarının elinden alınması, kendilerini en iyi şekilde yetiştirerek annelik ilgi düzeyi artırılması, daha sonra evliliği anladıktan sonra evliliği gerçekleştirilmesini istiyoruz" dedi. Erken yaşta evliliklerin özellikle kız çocuklarının bedensel ve psikolojik gelişimini olumsuz yaşta etkilediğine vurgu yapan Neşeli, erken yaşta evliliğin sağlıksız ve küçük ailelerin, bireylerin oluşmasına neden olduğunu hatırlattı.