Yozgat’ta 2009 yılında “Deveci Havzası Meyvecilik Engtegrasyon Projesi” ile bin 800 parsel birleştirilerek Kadışehri ilçesinin Kabalı köyünde meyve bahçesi kuruldu. Bahçenin işletilmesi için muhtarlık bünyesinde kurulan şirket, Kaymakamlık Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne devredildi. Çiftçiler arazilerinin kullanım hakkını 25 yıllığına şirkete devretti, 5 bin 640 dönümlük büyük bir bahçe oluşturuldu. Arazi sınırlarının kaldırılmasından sonra toplam 300 bin kiraz, elma, nektarin, armut ve şeftali fidanları araziye dikildi. Arazinin korunması için etrafına çit çekildi. Araziyi sulamak için bir havuz yapılarak, damla sulama sistemi kuruldu.

Projeyle köyden göçenlerin geri gelmesi sağlanırken; işsizlik sorunun çözümünde de ilerleme sağlandı.

Meyve bahçesinde çalışarak geçimini sağlayan Fadime Güzel, "Burada 8 yıldır çalışıyorum, ihtiyacımı karşılıyorum, evlerimizin ihtiyaçlarını alıyoruz, temin ediyoruz. Burada 400-500 kişi çalışıyor" diye konuştu.

Olucak köyünden bahçede çalışmak üzere Kabalı köyüne gelen Fatmagül Dağdelen, "Buraya harçlığımı çıkartmak için geliyorum. Öğrenciyim, aileme de katkıda bulunmak istiyorum, bu yüzden sürekli çalışıyorum. Çalışmak güzel bir şey herkese önerimiz; durmayın evlerde boş boş. Gelin, öğrenciler gelsin burada harçlıklarını çıkartsın" ifadelerini kullandı.

Hem tarlasını proje kapsamında kiraya verip, hem de eşi, çocukları ve diğer yakınları ile birlikte çalışıp para kazandığını belirten Sevda Karabulut da "12 senedir burada çalışıyorum. Kendi köyümüzün işi, işimizle gurur duyuyoruz. Eşim, çocuklarım, eltim hepimiz burada çalışıyoruz, katkı yapıyoruz. Kendi çocuklarımız kendi harçlıklarını alıyor, kartlara yatırıyorlar, bizlere masraf çıkartmıyorlar. Herkes kendi harçlığını kendi alıyor. İşyerimizden gurur duyuyoruz. Çalışanlarımız da çok gelenlerimiz de çok" dedi.

"SABAHLEYİN EŞİYLE BİRLİKTE GELİYOR, ÇALIŞIYOR"

Kabalı köyünde 15 yıl muhtarlık yapan ve projenin hayata geçmesine katkı sağlayan eski muhtar Hüseyin Ünal, meyve bahçesinin kuruluş sürecini şöyle anlattı:

"Bu köyün 15 sene muhtarlığını yaptım. Bu bahçenin kurucusuyum. 2009 başladık 2010’ da bahçeyi kurduk. Dönemin Kaymakamı İsmail Şanlı, dönemin Belediye Başkanı Davut Karadavut ile birlikte muvafakat topladık. Bahçeye kararımızı verdik. Önce çitleri çevirdik. Ondan sonra peyderpey peş peşe devam etti işte projeyi bu aşamaya getirdik. Şu anda köyümüzün tamamı işçi olarak çalışıyor kendi tarlasında, kiramızı zamanında alıyoruz. İşletme güzel, özelleştirdik burayı, tabii ki ihalesini yaptık. Bir şirket kurduk. Bu şirketin bünyesinde de halkın ihtiyaçlarını görüyoruz, bu şirketin sayesinde. Ben aile şirketi kurmuştum onu kaymakamlığa hibe ettim. Kaymakamlık bünyesinde 3 kişiyle o şirketi idare edip vatandaşın kira gelirlerini alıyoruz, vatandaşın da hesaplarına aktarıyoruz. Şu anda kendi tarlalarında kendileri işçi olarak çalışıyor tamamı. Biz işsizliği Kabalı köyünde çözdük. Yaklaşık bir evden 3 kişinin çalıştığını hesap edersek, bir aileden 3 kişi yani 15 yaşından yukarısı çalışıyor burada. Öğrencisi zamanına göre tatillerde çalışıyorlar. Adam çocuğunu okula salıyor, sabahleyin eşiyle birlikte geliyor, çalışıyor. Refah seviyesi arttı, köyün evleri değişti, mutfakları değişti, çocukların düğünlerini rahat yapabiliyorlar, öğrencilerini okutabiliyorlar."

"SEZONDA 859 KİŞİYE KADAR ÇIKIYOR"

Muhtarlık yaptığı dönemde Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nda mütevelli heyeti üyeliği yaptığını kaydeden Ünal, o dönem 84 kişinin yardım aldığını, bugün yardım alan 3 engelli vatandaşın kaldığına dikkat çekti. Ünal, "Muhtaçlık sınırının üzerine çıkılmış, bu da bizi sevindiriyor, habire kamçılıyor" dedi. Ünal, "İnşallah bu projeyle daha iyi şeyler olacak. Bölgemize faydalı oluyor. Bizim köyün adamı yetmediği gibi bütün civar ilçelerden de adam getiriyoruz, taşımalı sistemle. Adamları evinden alıp, Sorgun’dur, Çekerek’tir, Akdağmadeni’dir, Saraykent’tir, Tokat Sulusaray’dan bile adam getiriyoruz. Sezonda 859 kişiye kadar çıkıyor. Bu zaten sözleşmemizde de var kadrolu çalışanların tamamı köyümüzden oluyor, teknik eleman hariç. Köyün nüfusu; şu anda 11 hane geri geldi. Köyün nüfusu sezonunda çıktığı zaman yaklaşık 750-800’lerdeydi, bin 500’e bin 300’e kadar çıkıyor" şeklinde konuştu.