Yozgat’ta bu yıl ilki düzenlenen Bozok Film Festivali, ödül töreni ile sona erdi. Festivalde 6 filme, çeşitli kategorilerde ödül verildi. ‘Hayat Boyu Başarı Ödülü’ne layık görülen tiyatro ve seslendirme sanatçısı Altan Erkekli, “Biz dünyayı sanatın iyiliği, güzelliğiyle değiştireceğiz. Geniş bir yelpazenin altında bütün insanlığa biz sevginin, dostluğun, kardeşliğin, emeğin güzelliğini anlatacağız, bizden sonraki nesillere savaşsız, sömürüsüz, tertemiz bir dünya bırakacağız” dedi.

Yozgat’ta bu yıl ilki düzenlenen Bozok Film Festivali, ödül töreniyle sona erdi. Festivalin kapanışı, etkinliğe katılanların kırmızı halı üzerinde geçiş töreni ile başladı. Festivalin onur konuğu tiyatro ve seslendirme sanatçısı Altan Erkekli, etkinlikte ilgi odağı oldu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erkekli, “Bu Cumhuriyet’in, Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet’in gençleri kendi eserlerini sevgi dolu bir dünya için, barış için, kardeşlik için sunacaklar ve hepimiz bizden sonra gelen kuşaklara güzel bir dünyayı bırakmak için el birliğiyle sanatı en erdemli şekilde yaşamaya yaşatmaya çalışacağız” diyerek gençlere seslendi.

‘’KÖYLERİMİZİ DESTEKLEYEREK, ÜLKEMİZİN YEREL DEĞERLERİNİ KORUYABİLİRİZ’’

Yozgat kent merkezinin gelişmesine karşın kırsal kesimlerin boşaldığına dikkat çeken Erkekli, ‘’Köyümüze gittim Erkekli köyüne, akrabalarım, köküm orada tabii. Köyümü biraz hüzünlü buldum. Çünkü köyde gençler kalmamış, herkes şehirlere göç etmeye başlamış ama bu toprakların kendini yaşatması, değerli kılınması için gençlerin de köklerinden kopmamaları gerekiyor. Tarımın gelişmesi, hayvancılığın gelişmesi, insanların mutlu bir hayata ulaşması için o köylerde bu desteğin olması gerekiyor. Onun için köylerimizi destekleyerek, ülkemizin yerel değerlerini koruyabiliriz. Bunun için yöneticilere bir kez daha buradan ricada bulunuyorum; o topraklar gelişmediği sürece şehirdeki insanların mutsuzluğu devam edecektir. Şehirleri doldurmayalım, köyleri de yaşanabilir hale getirelim’’ diye konuştu.

‘’HEPİMİZ SAVAŞSIZ, SÖMÜRÜSÜZ, TERTEMİZ BİR DÜNYA BIRAKACAĞIZ’’

Hayat Boyu Başarı Ödülü’nü hemşehrisi Mahmut Fazıl Coşkun’un elinden alan Altan Erkekli, burada yaptığı teşekkür konuşmasında ise şunları kaydetti:

‘’Ne mutlu ki bana bu ödülü layık gördünüz. Yozgat'ın soğuğunu unutturdunuz, kurban olayım size. Ama bu sıcaklık, bu sevgi seli sıcacık yaptı ortamı. Biz dünyayı sanatın iyiliği, güzelliğiyle değiştireceğiz. Geniş bir yelpazenin altında bütün insanlığa biz sevginin, dostluğun, kardeşliğin, emeğin güzelliğini anlatacağız, bizden sonraki nesillere savaşsız, sömürüsüz, tertemiz bir dünya bırakacağız. Bunu da sanat gerçekleştirecek. Sizin gibi güzel yürekler sizin gibi güzel beyinler yazacak, çizecek, yönetecek. Bizler de ömrümüz vefa ederse sizlerle beraber oynayacağız. Aynı yapıtlarda yer alacağız.’’

Yozgat Valisi Ziya Polat, bu yıl ilk kez düzenlenen Bozok Film Festivalinde 258 filmin yarıştığını, önümüzdeki yıldan itibaren festivalin uluslararası düzeyde düzenlenmeye devam edeceğini bildirdi. Konuşmaların adından ödüller sahiplerine verilirken; sonrasında da sanatçı Mümin Sarıkaya konser verdi. Festivallerde verilen ödüller şöyle:

HAYAT BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

Hayat Boyu Başarı Ödülü, İranlı yönetmen Majid Majidi, tiyatro ve seslendirme sanatçısı Altan Erkekli, Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Laçin Ceylan, oyuncu Numan Çakır, sinema, tiyatro ve dizi oyuncusu Murat Danacı ve oyuncu Merve Polat’a verildi.

ÖDÜL ALAN FİLM VE YÖNETMENLERİ

Gençlik Jüri Ödülü “Karıncanın Ayak İzleri” filmiyle Ümit Genç’in oldu. Genç, ödülünü Festival Destekçisi Ramazan Kocatürk’ten aldı.

Yozgat En İyi Belgesel Ödülü “Baki” filmiyle Harun Köybaşı ve Alihan Erbaş’ın oldu. Köybaşı ve Erbaş, ödülünü Yozgat İl Kültür Müdürü Hüseyin Çiftçi’den aldı.

Ulusal En İyi Belgesel Film Ödülü “Memtevri Yaylacı” filmiyle Can Akpınar’ın oldu. Akpınar’a ödülünü Prof. Dr. Emine Uçar İlbuğa takdim etti.

Ulusal Mansiyon Kısa Film Ödülü “Oyun” filmiyle Önder Menken’in oldu. Menken ödülünü Sinema Eleştirmeni Suat Köçer’den aldı.

Ulusal En İyi Kısa Film Ödülü “Kıspet” filmiyle Harun Korkmaz’ın oldu. Korkmaz ödülünü Yönetmen Vuslat Saraçoğlu’ndan aldı.