Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Bahadın beldesinde Bahadın Yaşlanma Vakfı tarafından kurulan Yaşlı Bakım Merkzi'nde, yaşlıları hayata bağlamaya yönelik bakım hizmetleri veriliyor. Mutlu yaşlanma modeli uygulanan bakımevinde kalan 55 yaş üstü kişilerin, yaptıkları aktivitelerle aktif yaşlanması sağlanıyor.

Sorgun’un Bahadın beldesinde 2019 yılında kurulan Bahadın Yaşlanma Vakfı, geçen yıl da beldede kurduğu Yaşlı Bakım Merkezi’nde, 55 yaş üstü kişilerin aktif yaşlanmalarının sağlanması, mevcut yaşlıların sağlıklı ve mutlu yaşlılık geçirmelerine katkı sunmaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Evde bakım, yaşlı bakım merkezinde bakım ve esnek bakım olmak üzere üç kategoride hizmet veren Bahadın Yaşlanma Vakfı tarafından uygulamaya konulan sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklerde aktif olarak yer alan 55 yaş üstü bireyler, yaptıkları çalışmalarla dikkat çekiyor.

Baharın Yaşlanma Vakfı kurucularından İbrahim Yerden, gelişen toplumsal değişikliklerden dolayı kasabanın gittikçe yaşlanmakta olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’deki toplumsal yapıya baktığımız zaman da yaşlanmaktadır. Yaşlı, doğal olarak bakımı da beraberinde getiriyor. Bahadınlılar olarak, Bahadın halkı olarak yaşlılarımıza, insanlarımıza sahip çıkmak, onların sorunlarını çözmek için başlatıldı. Yani yerinde bakım, evinde bakım, yaşlı bakım merkezinde bakım; böyle bir hizmet sunuyoruz” dedi.

“YAŞLILARIMIZIN GECE GÜNDÜZ 24 SAAT BAKIMIYLA GEREK EVDE GEREKSE YAŞLI BAKIM MERKEZİ’NDE HİZMETLERİNİ YERİNE GETİRİYORUZ”

Yerden, şunları söyledi:

“Avrupa’daki deneyimlerimizle buradakilerini bütünleştirdik. Çok güzel bir bakım modeli geliştirdik, yaşlıyı merkezine koyan, bireyi merkezine koyan. Yaşlıya hizmet gerek evinde olabiliyor gerek yaşlı bakım merkezinde olabiliyor. Gerekse göçten dolayı Avrupa’ya giden veya Ankara’ya giden, başka şehirlere giden yaşlılarımız, gittikleri zaman evlerinin anahtarını bırakıyor. Geldikleri zaman evlerini temiz bir şekilde bulabiliyor. Her türlü bakımlarını yapıyoruz. Burada çalışan personelimiz var, sağlık ekibimiz var. Kurum doktorumuz var. Yaşlılarımızın gece gündüz 24 saat bakımıyla gerek evde gerekse Yaşlı Bakım Merkezi’nde hizmetlerini yerine getiriyoruz.”

“BİLİMSEL ÇALIŞMALAR DOĞRULTUSUNDA KASABADAKİ YAŞLILIK SORUNU VEYA TÜRKİYE’DEKİ YAŞLILIK SORUNUNA IŞIK TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Bakım Merkezi’nde şu anda 29 yaşlının bulunduğunu aktaran Yerden, merkezde odaların dolduğunu, 30 haneye de evde hizmet verildiğini söyledi. Yerden, “Artık önümüzdeki süreçte, iki yıl deneyimler edildikten sonra önümüzdeki süreçte neler yapabiliriz, Bahadın halkına daha nasıl iyi bir hizmet götürebiliriz, onun çalışmalarını yapıyoruz. Sadece Bahadın değil, aynı zamanda çevredeki Sorgun, Çayıralan, buna benzer yerlerimiz de buradaki modeli örnek alıyorlar ve bulundukları kazalara, ilçelere, kasabalara uygulamaya çalışıyorlar. Bu örneği Türkiye’nin geneline yaymaya çalışacağız. 12 tane çalışanımız var. Burada doktorumuz var, kurum doktorumuz. Gönüllerimiz çok. Türkiye’de ilk, bir dergi çıkarıyoruz vakıf olarak; Yaşlar ve Toplum Dergisi. Bütünde yaşlılık irdeleniyor ve burada da üniversitelerle birlikte bilimsel bir çalışma yapıyoruz. Bilimsel çalışmalar doğrultusunda kasabadaki yaşlılık sorunu veya Türkiye’deki yaşlılık sorununa ışık tutmaya çalışıyoruz. Bu da yeni bir gelişme Türkiye açısından. Umarım buradaki güzel şeyleri başka şehirlerimize, başka kasabamıza aktarırız.”

“UZUN BİR SÜRE AKADEMİK ÇALIŞMALAR YAPILDI”

Bahadın Yaşlanma Vakfı kurucularından, son iki yıldır da merkezin genel müdürü olarak görev yapan Dilaver Özcan da çalışmaların yaklaşık 10 yıllık bir süreci kapsadığını hatırlatarak, “Uzun bir süre tartışmalar, toplantılar, Türkiye’de yaşlılık araştırması, özellikle Yozgat yöresindeki yaşlılık araştırması yapıldı. Bunun bir ihtiyaç olduğu görüldü ve Bahadınlı iş insanlarımızın, sevgili Remzi Kaplan, Umut Akpınar, Muhsin Aktürk ve İbrahim Yerden’in destekleriyle böyle bir çalışma ortaya çıktı. Uzun bir süre akademik çalışmalar yapıldı. Bilimsel, nasıl daha iyi yöntemler geliştirilebilir denildi ve en son aktif ve mutlu yaşlanma; birey odaklı, yaşlı odaklı, aktif ve mutlu yaşlanmayı hayata nasıl aktarırız diye düşündük ve öyle bir konsept geliştirdik” diye konuştu.

“İNANIYORUM Kİ BUNDAN SONRA BİZ BU KONSEPTİ BÜTÜN TÜRKİYE’YE YAYACAĞIZ”

“Türkiye'de bir ilk, hatta iddia ediyorum dünyada bir ilk” diyen Özcan, yapılan çalışmaların dönüşlerini almaya başladıklarını, son iki yıl kuruluş çalışmaları yapıldığın bildirdi. Yozgat Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından eski okul binasının belediyeye tahsisinin yapıldığı aktaran Dilaver Özcan, şöyle konuştu:

“Bahadın Belediyesi meclis kararıyla burayı Bahadın Yaşlanma Vakfı’na verdi ve şu anda faaliyetimize devam ediyoruz. Üç ayaklı bir konsept uyguluyoruz, ‘merkezde bakım, evde bakım ve esnek bakım’ diye. Bu bakım sonucundaki dönüşler gerçekten istediğimiz seviyede oldu. İki yıl bu görevi yürüttüm. Projenin geneline hakim olmamdan dolayı artık kişiye bağlı olmaktan çıktı ve sistem oturdu. Personel arkadaşlar, düzenli eğitimler alarak, bir huzurevi algısını Türkiye’de yıkmak üzerine kurguladığımız bu çalışmayı gerçekleştiriyorlar. Ben inanıyorum ki bundan sonra çok daha iyi noktalara gidecek. İnanıyorum ki bundan sonra biz, bu konsepti bütün Türkiye’ye yayacağız. Çünkü Türkiye’nin 2050 yılı perspektifine baktığımızda yaşlı bir nüfus olduğunu göreceğiz. Yaşlılığa yönelik politikaların gelişmesi anlamında bunu tüm siyasi partilerin de bence sahiplenmesi gerekir. Bu konsept, Türkiye'de yaşlılık projesini hayata aktaracak.”

“YAŞLILAR EVİNDE KALIYORUM VE BURASINI ÇOK SEVDİM”

Merkezin sakinlerinden Bektaş Ceylan, “Bahadın kasabasındanım. Yaşlılar evinde kalıyorum ve burasını çok sevdim. Burası çok güzeldir. Arkadaşlarımla çok güzel konuşuyoruz, anlaşıyoruz. Yemeklerimiz güzel, yataklarımız güzel, temizliğimiz çok güzel. Biz, burada taş oynuyor, geziyor, parkta geziyor, bazen köyün içinden çıkıyor, kasabayı geziyoruz. El sanatları yapıyoruz. El sanatları olarak bunların hepsini biz yaptık” diye konuştu.

“BİZ ALMANYA’YA GEDİNCE DE BU HİZMETİMİZ BURADA SÜRÜYOR”

Merkez sakini Elif Kaplan ise Bahadın’da doğduğunu, Almanya’da çalıştığını söyledi. Yılın belirli dönemlerinde Bahadın’da, belirli dönemlerinde ise Almanya’da bulunduğunu aktaran Kaplan, “Benim oğlum da Allah’a şükürler olsun el kol oldu, burayı yaptılar. Yemeğim geliyor, temizliğim oluyor. Affedersin, banyomu yaptırıyorlar. Bu rahatlığı hiçbir yerde bulamayız. Evime gelip yapıyorlar, doktoruma götürüyorlar. Yani o kadar rahatız ki herkes gelse, herkes burada dursa çok seviniriz. Buramız kayıp olmasın. Bahçede her şeyi ekip biçiyoruz. Domates ekiyoruz; soğan, maydanoz, marul yetiştiriyoruz, katkıda bulunuyoruz. Herkes bundan sebepleniyor. O kadar iyi ki. Ben çok seviyorum burayı. Biz Almanya’ya gedince de bu hizmetimiz burada sürüyor. Valla çok rahatız” dedi.

“ATIKLARI AYRIŞTIRMAYI UNUTMA, GERİ DÖNÜŞÜME DESTEK VER” PROJESİ

Bakım evinden yararlanan bireylere yönelik hazırlanan ‘atıkları ayrıştırmayı unutma, geri dönüşüme destek ver’ adlı proje ile atık malzemeler ile birkaç dokunuşla üretim sağlanıyor. Atık malzemeler değerlendirilip kitap ayracı, araba lastiğinden saksı, tekerden çiçeklik, buzdolabı magneti, keçeden cüzdan, anahtarlık, bileklik, kolye, kapı süsü, kapı isimliği, vazo üretimi yapılıyor. Yaşlılar, uğraş terapisinde sosyal aktivite olarak keçe cüzdan yapıyor, sallanan sandalyede oturarak değil, sosyalleşerek ve üreterek yaşlanmanın tadını çıkartıyor. Bu arada yapılan çeşitli etkinliklere belde halkı ile çevre il, ilçe ve köylerden de katılım sağlanarak yaşlılara destek ve moral veriliyor.