Yozgat Şehir Hastanesi bünyesinde, 2017 yılında hastanenin açılışıyla birlikte hizmet vermeye başlayan Gebe Okulu eğitimleri devam ediyor. Gebelik süreci, doğum ağrısı ile baş etme, doğuma hazırlık, doğum sonu bakım, bebek bakımı ve aile planlamasıyla ilgili eğitimlerin verildiği gebe okuluna anne adaylarının ilgisi her geçen gün artıyor. Yozgat Şehir Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Mustafa Kozan, 2017 yılından itibaren başlatılan Gebe Okulu sürecinin devam ettiğini 2022 yılı sonu itibariyle 10 bin anne adayına eğitim verildiğini söyledi.

Yozgat Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisinde 2017 yılından itibaren hizmet veren Gebe Okulu’nda verilen eğitimlerle anne sağlığı hizmetlerinin niteliğini artırılarak, anne adaylarının güvenli, kaliteli gebelik ve doğum sonu bakım hizmetlerine ulaşmalarını sağlamanın amaçlandığı kaydedildi. Hastaneye başvuru yapan gebelerin muayenesi tamamladıktan sonra özel olarak tahsis edilen eğitim sınıfına haftanın belirli günlerinde eğitim alan anne adayları, aldıkları eğitimin hem kendileri açısından hem de bebeklerinin sağlıklı büyümeleri açısından önemli olduğunu belirttiler.

"GEBELERİMİZE BİR EĞİTİM SÜRECİ OLUŞTURULMAKTADIR"

Yozgat Şehir Hastanesi’nde 2017 yılından itibaren Gebe Okulu sürecini başlatıldığını hatırlatan Yozgat Şehir Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Mustafa Kozan, "Her ay gebelerimize bir eğitim süreci oluşturulmaktadır. Bunlar, fizyoterapist, gebe eğitim hemşiresi, ebelerimiz, kadın doğum uzmanlarımız ve çocuk uzmanlarımızın eşliğinde olmakta. Gebelerimizin gebelik sürecinde yaşayacağı sorunları açabilmeleri, gebelikten sonra doğum sırasında nasıl bir doğum ortamıyla karşılaşacaklarını, nasıl serviste yatıracaklarını, hangi süreçlerden geçeceklerini bu eğitim sürecinde öğrenmektedirler" dedi.

"Yaklaşık 2017 yılından beri 10 bin gebemize bu programı oluşturmuş bulunmaktayız" diyen Başhekim Kozan, "Her ay bir program sonunda gebe eğitimi hemşerilerimizle birlikte bir sertifika programı oluşturup, sertifikalarını da gecelerimize sunmaktayız. Bu eğitim tamamen gebelerimizin daha programlı, sistematik bir şekilde ilerlemesini sağlamaktadır. Bütün gebelerimize de tavsiye etmekteyim" diye konuştu.

"ANNE SÜTÜ ANNENİN VEREBİLECEĞİ EN DEĞERLİ HEDİYE"

Yozgat Şehir Hastanesi Eğitim Ebesi Demet Civan da, eğitime katılan anne adaylarını bilgilendirirken, anne sütünün önemine dikkat çekti. Ebe Civan, "Anne sütünü artıran en önemli şey emzirmek ve bol bol su içmektir. Bebeğiniz her ağladığında her uyandığında emziriyoruz, uyandığı zamanda bir saat iki saat sonra tekrar uyandırıp bebeğimizi emzireceğiz. Anne sütü annenin bebeğine verebileceği en değerli ve en güzel hediyedir. Emzirmeye doğumdan sonra yarım saat en geç bir saat içerisinde başlamamız gerekiyor. İlk 6 ay sadece anne sütüyle besliyoruz. 2 yaş ve ötesine kadar da anne sütüyle emzirmeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

EĞİTİM SONUNDA ANNE ADAYLARINA SERTİFİKA

Eğitim Ebesi Demet Civan, 12 hafta üzeri tüm bebeklere eğitim ve danışmanlık hizmeti verdiklerini hatırlatarak, yürütülen eğitimlerle ilgili şunları söyledi:

"Gebelerinize beslenme, bakım, günlük yaşam, doğum, nefes egzersizleri, anne sütü ve emzirme, yeni doğan bakımı, lohusalık ve aile planlaması hakkında bilgiler veriyoruz. Ayrıca egzersiz salonumuzda ergoterapist eşliğinde nefes egzersizi, fizyoterapist eşliğinde gebelik egzersizleri uygulamalı olarak yapılmaktadır. Gebelerimizi hastanemizin doğum salonu ebeler eşliğinde gezdirilip, doğum salonu hakkında bilgi veriyoruz. Ayrıca 5 haftalık eğitimi tamamlayan tüm gebelerimize katılım belgesi verip, tüm gecelerimizi gebe okuluna davet ediyoruz, eğitim almak için."

"ÖĞRENMEM GEREKEN HER ŞEYİ ÖĞRENDİĞİMİ DÜŞÜNÜYORUM"

Yozgat Şehir Hastanesi Gebe Okulu’nda eğitim alan anne adaylarından Miraç Aylu da, "İlk gebeliğim. Yozgat Şehir Hastanesinde gebe okulunda eğitim aldım. Çok memnunum. Öğrenmem gereken her şeyi öğrendiğimi düşünüyorum. Beni hazırladığını düşünüyorum. İlk gebeliğim umarım, güzel düşündüğüm gibi geçer. Aldığım eğitimleri uygulayabilirim. Anne adaylarını Yozgat Şehir Hastanesinde gebe okulumuza davet ediyorum" şeklinde konuştu.